Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-09-02, 06:54
zozolek, jako tran i suplement witaminy D. W sumie wrzuciłabym ją do kalkulatora, EPA i DHA można dodać do tych dwóch ostatnich kolumn to od razu wtedy zobaczysz ile ich już tam będzie przy skonstruowaniu przepisu. Ja w sumie tego nie liczę, bo omegi daję na oko, ale w sumie mogłoby być tak przydatne w przepisie
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-09-17, 11:38
Tiamina, to to samo :) Pozostałości z pierwszej wersji kalkulatora, która bazowała na kalkulatorach niemieckich - Vuwi i dubarfst
IU - (ang. international unit), IU (fr. unité internationale), IE (niem.Internationale Einheit)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Barfuje od: 2022
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2022-10-24, 16:22
Mam pytanie, przepraszam, wątek jest strasznie długi, nie dam rady przeczytać go całego. Co mam zrobić, jeśli dostałam od dietetyczki inne suplementy, niż są w kalkulatorze? Na przykład suszoną krew wołową, czy olej z kryla (Freddie nie znosi z łososia)? Albo innej firmy? Większość suplementów mam z BARFeed. Czy wystarczy, jeśli porównam skład? Choć chyba za mało się znam...
Wysłany: 2022-10-25, 06:45
Elatus, mozesz zrobić dwie rzeczy - albo sama możesz dodać do kalkulatora, albo możesz do mnie napisać na priv i podać jakie to suple i dodam i wstawię też taką wersję dla wszystkich.
Barfuje od: 2022
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2022-10-25, 13:48
Dobrze, to jak dorwę się do supli, to Ci prześlę, nie umiem dodawać, dopiero rozgryzam kalkulator. I niech inni też mają korzyść. Ależ mnie czeka czytania...
Wysłany: 2022-10-25, 14:21
Elatus, dobrze będzie :) jak będzie Ci łatwiej, to podeślij na Massanger Barfnego Świata. Suplementy się też łatwo dodaje, tylko jak się nie wie na początku to się to trudne wydaje
Wysłany: 2022-11-08, 21:57
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co robię źle? Jak już uda mi się wyrównać wszystko inne to prześladuje mnie ten wysoki potas... Czytałam, że indyk = wysoki potas, ale nie mam w przepisie indyka. Od razu zaznaczam, że dopiero się uczę i nie wszystko jeszcze wiem, proszę nie krzyczeć! :D
Wysłany: 2022-11-09, 08:30
cripslock, jak dla mnie jest git :) A potas - z badań Twojego kota wychodzi, że ma za wysoki i musi mieć obniżany? W jakim wieku jest kitku?
Wysłany: 2022-11-09, 13:16
Hebe napisał/a:
cripslock, jak dla mnie jest git :) A potas - z badań Twojego kota wychodzi, że ma za wysoki i musi mieć obniżany? W jakim wieku jest kitku?
Kotek ma 6 miesięcy. Ma w wynikach z września zawyżony fosfor 3,02 (norma do 1,90) i potas 5,11 (norma do 4,80). Ale wet powiedział, że to dlatego, że rośnie i że te wyniki są OK.
Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 15 Mar 2015 Posty: 996 Skąd: Lublin
Wysłany: 2022-11-09, 19:39
cripslock, zamiast 1000g wołowiny (bliżej nieokreślonej) weź wołowinę karczek średniotłusty - też 1000g. Wtedy zmniejszy Ci się potas, za to trochę zwiększy tłustość mieszanki, przez co można będzie zmniejszyć lub całkiem zrezygnować z tego osobnego tłuszczu wołowego. Wszystkie suple trzeba wtedy przeliczyć, oczywiśćie, na nowo. I tak dostosuj ilość mączki kostnej, by nie przekraczać norm wapnia i fosforu
I faktyczne u rosnących zwierzów ciut większy fosfor czy inne minerały to nic nienormalnego. Tak samo, jak fakt, ze takie rosnące stwory potrafią zjeść dużo więcej niż przwiduje kalkulator
Wysłany: 2022-11-09, 20:42
IzabelaW napisał/a:
cripslock, zamiast 1000g wołowiny (bliżej nieokreślonej) weź wołowinę karczek średniotłusty - też 1000g. Wtedy zmniejszy Ci się potas, za to trochę zwiększy tłustość mieszanki, przez co można będzie zmniejszyć lub całkiem zrezygnować z tego osobnego tłuszczu wołowego. Wszystkie suple trzeba wtedy przeliczyć, oczywiśćie, na nowo. I tak dostosuj ilość mączki kostnej, by nie przekraczać norm wapnia i fosforu
I faktyczne u rosnących zwierzów ciut większy fosfor czy inne minerały to nic nienormalnego. Tak samo, jak fakt, ze takie rosnące stwory potrafią zjeść dużo więcej niż przwiduje kalkulator
Hej, dziękuję za rady. Wołowina była tak wpisana, bo pierwszy raz zamawiałam mięso z Barfiaki. I u nich ta wołowina się nazywa po prostu "wołowina premium", więc nie wiedziałam, co wybrać :) teraz już widzę, że mają też bardziej tłuste mięso, i też już więcej ogarniam, także następna mieszanka będzie lepsza
Wysłany: 2022-11-14, 20:44
Hej, to znowu ja. Czy możecie podpowiedzieć czy taki przepis jest ok? Chcę zrobić BARFA z tego, co w zamrażalniku plus z tego, co mogę kupić pod domem (stąd kurczak w przepisie). Jednak nie mam tutaj Tranu z wątroby dorsza i witamina D jest trochę za wysoka. Czy może być przepis bez oleju? I czy taka witamina D jest ok?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum