Ja poszukałbym innego
Podany przez Ciebie skład:
"koncentrat brązowego ryżu (Oryza sativa), substancja wiążąca hydroksypropylometyloceluloza, olej rzepakowy, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu."
Kot to nie krowa i ryżu nie trawi.
Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej skażonych randapem olei jadalnych (tylko czekać alergii).
Pozostałe substancje wiążące czy przeciwzbrylające - bez komentarza
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 12 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 778
Wysłany: 2020-12-02, 08:41
Artoo napisał/a:
Ja poszukałbym innego
Podany przez Ciebie skład:
"koncentrat brązowego ryżu (Oryza sativa), substancja wiążąca hydroksypropylometyloceluloza, olej rzepakowy, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu."
Kot to nie krowa i ryżu nie trawi.
Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej skażonych randapem olei jadalnych (tylko czekać alergii).
Pozostałe substancje wiążące czy przeciwzbrylające - bez komentarza
Randap to jedno... ale fakt, że rzepak zawiera potężne ilości związków antyżywieniowych i ludzie nigdy nie powinni byli go spożywać to drugie. Zaczęto korzystać z niego z głodu, w czasie wojny.
immortal
Wysłany: 2020-12-03, 19:32
wygląda na to że nie ma na PL rynku nic sensownego w tym temacie..?
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 664 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2021-05-02, 14:50
Skończyła mi się wit.b12,i kwas foliowy firmy Sunday Natural-
Czy możecie coś zaproponować?Ma być dla chorego kota!
Ostatnio robiłam research i chętnie podzielę się moim znaleziskiem.
Bazowałam na informacjach już tutaj podanych przez naszych barfnych znawców - czyli na preparatach: JARROW FORMULAS B-Right i Swanson Ultra-Activated B-Complex High Bioavailability (polecanych tutaj: https://felinecrf.org/vitamin_b.htm). Wg tego źródła należy podawać 1/10 tych kapsułek dla 4 kg kota.
Znalazłam nasz polski odpowiednik, który nie ma substancji p/zbrylających, ma niższą dawkę witamin (co w przypadku podawania kotu jest korzystniejsze) i jest tańszy Medverita B-10 Metylowany B-Kompleks
Zrobiłam porównanie tych trzech preparatów. Bazując na informacji, że dwóch pierwszych preparatów należy stosować 1/10 na 4 kg kota, to B-10 należałoby stosować 1/4.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-11-16, 07:05
redlugi, super, że jest alternatywa! A podasz proszę linka, to bym dodała do kalkulatora. Dzięki!
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
marta79
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2022-08-11, 08:56
Odświeżę, bo szukam alternatywy dla drożdży browarniczych dla mojego nerkowego kota.
Obniżanie fosforu jest teraz najważniejsze, więc chciałabym witaminy z grupy B zacząć suplementować inaczej.
Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 15 Mar 2015 Posty: 996 Skąd: Lublin
Wysłany: 2022-08-18, 05:59
4 posty wyżej podawałam link z wypowiedzią dagnes na temat tej witaminy...
Zarówno kwas nikotynowy (w naturze występujący w roślinach), jak i jego amid (występujący u zwierząt) są formami niacyny.
Dla organizmów mięsożernych, jakimi są koty, zdrowszą formą niacyny jest amid kwasu nikotynowego (zwany też niacynamidem lub nikotynamidem), nie sam kwas nikotynowy.
Ważne jest teź, by w preparacie gotowym witamina B9 (potocznie zwana kwasem foliowym) miała formę folianów, nie kwasu pteroilomonoglutaminowego. Witamina B12 nie może być w postaci cyjanokobalaminy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum