Barfuje od: 02.2010
Udział BARFa: 50-75% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 168 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-11-06, 07:33 Przepisy z całym kurczakiem, kaczką, królikiem itp.
Zgłupiałam totalnie i najprawdopodobniej dałam złe informacje. Na podstawie kalkulatora przy całym kurczaku wyszło mi za mało białka, za mało wapnia, za dużo fosforu, a do tego napisane jest, że "Części z kością nie powinny stanowić więcej niż 30% diety", więc już nie wiem jak to jest z tym podawaniem całego kurczaka. Czy do kilogramowego kurczaka powinnam dodać ze 2 kilogramy mięsa, czy nie?
U koleżanki oprócz żołądka, wątróbki i serca były również płucka, ale przecież to nie jest cały kurczak. Nie ma głowy, ani łapek, ani jeszcze dużej części wnętrzności, o czym wie każdy, kto chociaż raz czyścił kurczaka, więc wydaje mi się, że nie możemy go traktować jako całość.
HELP!!!!!!!
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2011-11-18, 14:45, w całości zmieniany 1 raz
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2011-11-10, 13:50
Oczywiście, że nie możemy traktować wypatroszonego kurczaka jako całość. Nie możemy go jednak również traktować jako "mięsne kości" i używać tylko w przepisowej ilości 1/3 porcji wagowej. "Mięsne kości", które mogą stanowić 1/3 wagi porcji mięsa to takie części jak skrzydełka, szyjki, porcje rosołowe (korpusy z resztkami mięsa). Takie części jak całe udka, piersi z kurczaka z kośćmi itp. nie są zaliczane do "mięsnych kości" tylko są "mięsem z kością", a to zasadnicza różnica.
Zakładając, że cały dorosły kurczak, z wolnego wybiegu, ma prawidłowe proporcje składników (tu akurat mówimy o proporcjach kości/mięso, w szczególności wapń/fosfor), to jeśli mamy tego kurczaka wypatroszonego powinniśmy uzupełnić porcję mięsem bez kości w ilości zbliżonej do wagi podrobów. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że podroby zawierają relatywnie znacznie więcej fosforu niż czyste mięso (mięsień), tego mięsa może być trochę więcej niż waga prawdziwych wnętrzności. Posiłkując się zaleceniami ze strony catnutrition.org można do każdego 1 kg całego wypatroszonego kurczaka dodawać około 300g dodatkowego mięsa bez kości (tam zalecają aby były to serca i wątroba). Osobiście jestem za tym, aby to dodatkowe mięso było podrobami naturalnie przynależnymi kurczakowi, czyli przynajmniej składało się z żołądków i serc plus wątroba, a jeszcze lepiej gdyby były tam też nerki, płucka, śledziona.
Wprowadzenie całego kurczaka do Kalkulatora jest trudne i obarczone ryzykiem błędu, choć nie niemożliwe. Rozumiem Mari, że pocięłaś go na części, zważyłaś je i wrzuciłaś do Kalka jako odrębne części (udka, skrzydełka, pierś, grzbiet, szyja), tak jak kiedyś Ci poradziłam?
Błąd może wyniknąć z dwóch przyczyn: z niedokładnego cięcia kurczaka, nie odzwierciedlającego idealnie podziału tuszki dokonywanego w rzeźniach oraz z rodzaju kurczaka, a co za tym idzie proporcji mięso/kości odbiegających od przyjętych średnich założeń w Kalkulatorze.
Dodatkowo, w obecnej wersji Kalkulatora przyjęta jest bardzo ostrożnościowa i dość nisko ustawiona dopuszczalna zawartość fosforu w mieszankach (chciałabym to troszkę zmodyfikować w przyszłości), niższa niż faktyczna zawartość tego pierwiastka w całych tuszkach zwierząt, na które polują koty. To oczywiście w żadnym wypadku nie zaszkodzi kotom, zaszkodziłoby gdyby norma fosforu była ustawiona za wysoko, ale może powodować takie właśnie błędne interpretacje w połączeniu z błędami wynikającymi z samego podziału kurczaka oraz jego odmianą.
W związku z tym wszystkim, uważam, że przyjmując model żywienia kota polegający na karmieniu całymi zwierzakami, ze wszystkimi podrobami lub ich zamiennikami, nie należy wprowadzać tego do Kalkulatora lecz posiłkować się gotowymi przepisami (przede wszystkim przepis podstawowy z suplementami naturalnymi i kośćmi nr 2 z forum Dubarfst oraz przepis podstawowy z preparatem easy BARF i kośćmi, a także przepis na tzw. BARF naturalny), traktując wypatroszonego kurczaka z dodanymi podrobami i/lub mięsem wg. schematu, o którym pisałam wyżej jako całość czyli "mięso z kośćmi" w pierwszych dwóch przepisach, a w BARFie naturalnym jako całość w przypadku posiadania wszystkich podrobów.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 02.2010
Udział BARFa: 50-75% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 168 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-11-10, 14:15
Czyli najlepiej - "usunąć" z kurczaka mięso z piersi i z udek. Potem kości z korpusu i udek potraktować jako "korpus, szyjkę i skrzydełka zgodnie z kalkulatorem, a mięcho jako mięcho, a potem jeszcze zacząć dodawać to o czym napisałaś? "Ciachnęłam" fachowo piersi, udka, skrzydełka, poważyłam załączone podroby i tak wszystko wprowadzałam do kalkulatora i wyszło jak wyszło. Jestem n-lem matematyki, więc z lekka mam spaczony umysł i jak sama "narozrabiam" to jeszcze ok, ale jak komuś złe wiadomości przekażę, to sumienie mnie zżera i spać nie daje.
Dziękuję i nie obiecuję, że przestanę dopytywać o rzeczy oczywiste :ikonkawkopujacasiępodpodłogę:
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2011-11-10, 14:47
Metoda z usuwaniem mięsa też jest jakimś wyjściem, choć i ona nie gwarantuje 100% dokładności.
Postanowiłam właśnie wydzielić wątek, bo mam nadzieję, że z czasem dopracujemy przepisy z całymi zwierzakami, które są bardzo ciekawą opcją żywienia. W tym wątku możemy się zastanawiać jak to zrobić, żeby było najlepiej. Wszelkie rady, sugestie i pomysły są mile widziane .
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 02.2010
Udział BARFa: 50-75% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 168 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-11-12, 09:59
I teraz prośba do osób, które same "obrabiają" kurczaki - ile waży kurczak z "zawartością", a ile kurczak z wątróbką, sercem i żołądkiem? Może przynajmniej jakoś statystycznie uda się coś "wymodzić", szczególnie jeżeli parę osób poda swoje wyliczenia. Niestety większość z nas nie ma dostępu do kurczaków z wolnego wybiegu, ale coś można wyliczyć.
ja mam pytanie odnosnie kaczuchy.
w kalku jest dostepna kaczka, kaczka mieso ze skora i kaczka piers bez skory.
ja kupilam swieza kaczke z koscmi i ze skora. i mam ja zaklasyfikowac jako kaczka po prostu? czy nie dodawac tych kosci?? jak to potraktowac?? poproszę o radę :):):)
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2011-11-18, 14:52
Sliver_87, przeniosłam twój post do tego tematu, bo jeśli chciałabyś zastosować całą kaczkę (co jest bardzo dobrym pomysłem), to musisz zastosować się do instrukcji, omawianych wcześniej w tym wątku.
W Kalkulatorze "kaczka" oznacza mięso bez kości. Jedyne części z kością w Kalku są częściami kurczaka. Możesz oczywiście odkroić mięso a na kościach ugotować sobie zupę, ale cóż to będzie za strata dla kotów.... .
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Wysłany: 2011-11-18, 15:45 zmagania z kaczka cd. :)
na razie zrobiłam tak- podzieliłam kaczke- piersi, mięso- tzn. z udek wycięte, kawałki z korpusu itp, osobno skóry oddzieliłam(tłuszcz) i to jest samo mięso w tym wypadku, a teraz kości mięsne- czyli szyjka, skrzydła, kości z udek. każde z osobna to poważyłam.
mieszanka jaka chce zrobic, nie bedzie skłądała sie tylko z tej kaczki, ale jeszcze z innych mies- jak kura, woł lub indyk.
z tego co tu napisałyście zrozumiałam, że kosci mięsne nie moja stanowic wiecej niz 1/3 wagi porcji mięsa.
i musze uzupełnić wszystko jeszcze o podroby- żołądki, serca, wątróbkę.
i teraz zastanawiam sie czy moge zrobic tak mięso z kaczki(czyli piers i te kawałki) plus mięso inny gatunek- zwazyc całosc miesa, zwazyc miesne kosci od kaczuchy jakie zostaly i sprawdzic czy przekracza to dopuszczalna ilosc 1/3 czy tez nie- jak tak, odjac kosci, jak nie to dołozyc np. skrzydełek z kury, osobno dołozyc podroby adekwatnie do całej masy miesa uzytego do mieszanki.
i tu problem, bo na oko to moze wtedy wyjsc z tymi proporcjami- 1/3 miesnych kosci, podrobow -serca i zoładki 15%, to da sie to wyliczyc...
tylko jak to wszystko zapisac w kalkulatorze?! zwlaszcza te kosci z kaczki, bo ich tam nie ma, a ja jednak chcialabym dodac do mieszanki skoro sie na cala kaczke dla nich szarpnela!
chodzi o to jak dobrac wtedy reszte suplementow przeciez...
jakieś pomysły:)
tylko jak to wszystko zapisac w kalkulatorze?! zwlaszcza te kosci z kaczki, bo ich tam nie ma, a ja jednak chcialabym dodac do mieszanki skoro sie na cala kaczke dla nich szarpnela!
No wlasnie, Ja tez bym chciala wiedziec jak te kosci w kalku zapisac. Ostatnio zastanawialam sie nad kupnem skrzydel z kaczki albo udek ale jak pomyslalam , ze mam kombinowac , odcinac mieso i skore a kosci wyrzucic bo nie bede wiedziala jak to ujac to mi sie odechcialo ;/
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
ja tam korpus i kostki z resztakmi miesa zawsze wykorzystywalam jako skladniki miedzy innymi na rosołki- wiadomo jako dodatek a nie podstawa;) ale chcialam kotom dac:) bo była by wielka strata jak to dagnes napisała:)
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2011-11-18, 17:26
sliver_87 napisał/a:
tylko jak to wszystko zapisac w kalkulatorze?! zwlaszcza te kosci z kaczki, bo ich tam nie ma, a ja jednak chcialabym dodac do mieszanki skoro sie na cala kaczke dla nich szarpnela!
Nie zapisywać w Kalkulatorze .
sliver_87 napisał/a:
chodzi o to jak dobrac wtedy reszte suplementow przeciez...
Witam wszystkich,
Prosze o pomoc w przepisie z krolikiem.
Oddzielilam mieso od kosci i wyszlo mi tak:
1700 kg kosci
2554 kg mieso
144 g podroby
136 g watroba
Powinnam miec 3400 kg miesa i podroby w stosynku do kosci , wiec brakuje mi 702 g extra . Mam mieso indycze , rozne podroby wolowe, indycze, kurze , to co bedzie lepiej dodac, mieso czy same podroby? Tez musze dodac tluszcz( krolik bez skory) , to musze go wliczyc do tego extra miesa , czy oddzielnie dodac? Watroby mi tez brakuje , powinnam miec 255 g. Jesli ktos wie to prosze mi podpowiedziec, dziekuje z gory
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2012-02-26, 11:54
Aisho, z moich wyliczeń wynika, że powinnaś do tego całego królika z kośćmi (ważącego w sumie ok. 4,2 kg) dodać około 1,3 kg dodatkowego mięsa i podrobów. W tym powinno być około 300g wątroby. Reszta to mogą być serca, żołądki, nerki i co tam masz z dowolnego zwierza, jeśli chcesz dać też trochę mięsa z indyka, to nie widzę przeszkód. Tłuszcz dodaj oddzielnie.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum