BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o sporządzenie przepisu. PILNE
Autor Wiadomość
kasiek 

Barfuje od: 9 lat
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 39
Dołączyła: 14 Mar 2012
Posty: 25
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2013-10-12, 12:13   Proszę o sporządzenie przepisu. PILNE

Kochani potrzebuję pilnie Waszej pomocy. Ukradli mi komputer na którym miałam kalkulator a pilnie potrzebuję przepisu. Mięso już zakupione leży w lodówce, komputer pożyczony abym mogła napisać posta ;). Wieczorem chciałam zabrać się za robotę, więc proszę Was o pomoc. Podam mięso i jego gramaturę, proszę stwórzcie mi z tego jakiś przepis, albo 2 różne przepisy, jak Wam wygodniej. Używam suplementów naturalnych. Mam koteczkę ragdoll 2 letnią 4 kg.
-filet z kaczki ze skórą- 480 g

-Korpus z kurczaka z szyją i skórą 1455 g Inie musi być użyty, najwyżej pójdzie na zupę

-skrzydełka z kurczaka całe 535 g

-skrzydła z indyka całe 780 g (mogę oddzielić od kości, takich dużych kości raczej nie zmielę)

-wołowe gulaszowe 1000 g

-serca z kurczaka 555 g

-filet z kurczaka 1435 g (nie muszę zużyć całego)

-łosoś 250 g

-wątroba kurza
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-10-12, 14:56   

Znalazłem trochę czasu dla Ciebie i mam tak na szybko w miarę dobry przepis.

Parametry mieszanki:
Białko 56%
Tłuszcz 37%
Węglowodany 0%
Woda 74%

Mieszanka na 14 (w praktyce na 16) dni, porcja 147g
Podaż na 1kg masy ciała:
białko 5,5g
tłuszcz 3,6g

stosunek woda/energia 0,47 g/kcal

Przepis:
Kod:
Waga     Ilość miarek       Nazwa pozycji
480,0 g                     Kaczka mięso ze skórą (filety z kaczki ze skórą)
535,0 g                     Kurczak skrzydełka całe
150,0 g                     Kurczak serce
250,0 g                     Kurczak mięso bez skóry (filet z kurczaka)
1,0 szt                     Żółtko jajka
43,0 g                      Wątroba kurczaka
75,0 g                      Łosoś
0,0 g                       Tran z wątroby dorsza Lunderland
1,7 g    2,6                Mączka z alg morskich Lunderland
2,8 g    4,7                Drożdże piwne
24,1 g                      Krew wołowa suszona (w proszku)
1,6 tab                     Tokovit E 100 (kapsułka)
10,0 g                      Olej z łososia SALMOPET
4,6 g    4,6                Mączka ze skorupek Lunderland
5,5 g    5,0                Sól morska naturalna Symbio
4,0 g    8,0                Tauryna
480,0 g                     Woda


Uwagi:
Mieszanka bardzo kaloryczna 58kcal/1kg m.c (232kcal/dzień), raczej dla aktywnego kota. Jeżeli Twój kot jest normalnie aktywny, dodaj odrobinę więcej suplementów, a zmniejsz liczbę dziennej porcji o 10-15g.
 
 
kasiek 

Barfuje od: 9 lat
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 39
Dołączyła: 14 Mar 2012
Posty: 25
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2013-10-12, 15:57   

Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-10-12, 16:46   

kasiek :kwiatek:
W przepisie Sojuza jest za dużo białka na kg m.c. koteczki i niebezpiecznie przekroczone poziomy wapnia i fosforu!! Na krótką metę taka mieszanka moze być ale naprawdę na krótką. Radziła bym zrezygnować z chudego mięsa na rzecz np. udka z kurczaka, czy tłustej wołowiny, czy uda z indyka. Z kośćmi trzeba uważać.
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-10-12, 17:32   

Dlatego napisałem, że tak na szybko w miarę dobry, i tylko na dwa tygodnie.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-10-12, 18:29   

Sojuz :kwiatek:
Korektę zrobiłam do wiadomości dla innych, którzy by chcieli skorzystać z gotowca, żeby nie było problemów. :twisted:
 
 
kasiek 

Barfuje od: 9 lat
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 39
Dołączyła: 14 Mar 2012
Posty: 25
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2013-10-13, 12:51   

Wczoraj wpadli niezapowiedziani goście, więc miesko zamknięte hermetycznie leży w komorze 0 i czeka aż mi się zachce ;). shana55 może dałabyś radę wrzucić jakiś przepisik z wykorzystaniem zakupionej wołowiny i skrzydeł z indyka:) a pierś z kurczaka może w takim razie sobie daruję. Czy w ogóle jest sens mieszać aż tyle rodzai mięsa? Wcześniej korzystałam z kalkulatora ale cały czas miałam wrażenie, że i tak robię coś źle :(.
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-10-13, 13:15   

U mnie się sprawdza jeden gatunek mięsa (np. wołowina) i mały dodatek innego (np. pierś z kaczki ze skórą na każdy 1kg wołowiny). Drobiu staram się unikać, biorę ewentualnie podroby indycze.
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-13, 13:42   

Sojuz napisał/a:
Drobiu staram się unikać

a kaczka to nie drób? :-P
Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i perliczki.
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-10-13, 14:01   

Może sprecyzuję - drobiu robionego w fabryce. Masywne, kurze fermy, chowy klatkowe, itp. Czepialscy :-P
 
 
kasiek 

Barfuje od: 9 lat
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 39
Dołączyła: 14 Mar 2012
Posty: 25
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2013-10-13, 14:28   

Kochani ponawiam prośbę o jeszcze jakiś przepis.
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-13, 15:31   

Sojuz - nie doprecyzowałeś i stąd :-P mam nadzieję, że się nie obraziłeś :kwiatek:
też swoim drobiu z ferm, klatkowego nie daję.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2013-10-13, 15:32   

kasiek :kwiatek:
Nie wyjdzie lepsza mieszanka z mięsa jakie posiadasz. Sojuz już i tak zrobił najlepszą jaką się dało. W innych proporcjach są jeszcze gorsze parametry mieszanki. Filet z kurczaka wogóle sie nie nadaje, filet z kaczki ze skóra lepszy ale w tym zestawie musiałby mieć do kompletu tłusta wołowinę lub indyka udo. Oddziel mięso i skóry od kości ze skrzydeł indyczych i napisz ile ich jest, może da się coś jeszcze poprawić.
 
 
kasiek 

Barfuje od: 9 lat
Udział BARFa: 75-90%
Wiek: 39
Dołączyła: 14 Mar 2012
Posty: 25
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2013-10-13, 16:45   

No to mamy:

-filet z kaczki ze skórą- 480 g

-Korpus z kurczaka z szyją i skórą 700 g Inie musi być użyty, najwyżej pójdzie na zupę

-skrzydełka z kurczaka całe 535 g

-skrzydła z indyka ze skórą bez kości 570 g

-wołowe gulaszowe 1000 g

-serca z kurczaka 555 g


-łosoś 250 g


-wątroba kurza


Chciałabym w miarę możliwości wszystko wykorzystać. Kochani jak już zrobię tą mieszankę to na prawdę muszę nadrobić zaległości na forum bo wychodzi na to, że nic nie wiem o barfie :(.
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-10-13, 16:54   

kasiek, wołowe gulaszowe jak bardzo tłuste jest?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne