Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 887 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-09-21, 12:58 Węglan wapnia
Węglan wapnia jest najbardziej powszechnym i jednym z najtańszych suplementów wapnia. Poprawność jego absorpcji zależy od niskiego pH.
Niektóre badania sugerują iż absorpcja wapnia z węglanu wapnia jest podobna do absorpcji z mleka, jednak istnieje też pogląd iż węglan wapnia jest lepiej wchłaniany i tolerowany przez organizm w postaci naturalnej np. mączki ze skorupek jaj niż w postaci syntetycznej (produkcja chemiczna)
Węglan wapnia występuje w postaci białego proszku.
Ile wapnia znajduje się w węglanie wapnia?
Węglan wapnia zwiera 40% elementarnego wapnia, co oznacza iż w 1000mg znajduje się 400mg wapnia.
Właściwości węglanu wapnia
Węglan wapnia ma zdolność wiązania fosforanów. Dodatkowo ma zdolność hamowania biegunki, poprzez wiązanie wody w jelicie
Jak produkowany jest węglan wapnia?
Czysty węglan wapnia do celów farmaceutycznych lub żywnościowych może być wytwarzany z jego naturalnego źródła np. marmuru.
Alternatywnym sposobem jest chemiczne wytwarzanie.
Węglan wapnia, a koty z chorobami nerek
Węglan wapnia ma za zadanie wychwytywanie fosforu z pożywienia i wiązanie go do postaci nieprzyswajalnej, która zostanie wydalona z kałem. Chore nerki nie potrafią "przerobić" dużych ilości fosforu, dlatego stosuje się węglan wapnia, aby ograniczyć podaż fosforu, nie ograniczając jednocześnie podaży białka niezbędnego dla życia kota.
witam, mam pytanie, skonczyl mi sie weglan wapnia z Lilly's Bar, niestety na ostatni czekalam msc a znalazlam na allegro cos takiego http://allegro.pl/weglan-...020293685.html, czy moze taki byc dla kotow?
Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-02-19, 20:36
Link nie działa, mianowicie po odczytaniu strony trzeba usunąć przecinek na końcu i załadować ponownie Sprawdziłem kartę produktu - Calcipur, wygląda w porządku: 98% czystość, bez dodatków.
_________________ Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
Jest to węglan wapnia sztucznie wytwarzany w labolatoriach chemicznych. Wytrącany jest z roztworu na elektrodach w wyniku reakcji soli wapnia (najczęściej chlorku wapnia z węglanem sodowym) w procesie elektrolizy. Powyższą reakcję możemy zapisać tak:
CaCl2 + Na2CO3 ---> CaCO3. Powstały osad CaCO3 jest następnie zbierany z elektrod i voila mamy gotowy węglan wapnia, który teraz wystarczy tylko osuszyć.
Sztuczny węglan wapnia, który nie zawiera wapnia organicznego powinien stanowić jedynie alternatywę dla naturalnej suplementacji wapnia, który stosujemy w BARFie. Wapń nieorganiczny jest dużo słabiej przyswajalny przez koci organizm.
W związku z powyższym, polecam rozejrzeć się za źródłami wapnia organicznego, w który bogate są: zarówno skorupki z jaj, algi, jak i kości, których używamy w BARFie.
Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-02-23, 17:08
Sihaya, możesz mi wyjaśnić, jaka jest różnica między wapniem organicznym a nieorganicznym w związku CaCO3? Chodzi o izomery, a może izotopy? Warto sobie poszerzyć horyzonty
Wysłany: 2013-02-26, 12:22
Znalazłem badania prowadzone nad biodostępnością:
- węglanu wapnia syntetycznego (wytrącany galwanicznie, dowolny producent)
- wapń ze skorup ostryg (kapsułki - suplement Os-Cal®, producent GlaxoSmithKline)
- cytrynianu wapnia (tabletki powlekane - Citracal®, producent Mission Pharmacal)
Sposób otrzymywania tych trzech produktów.
Wytrącany na elektrodach syntetyczny węglan wapnia
Tak jak opisała Sihaya powyżej.
Os-Cal®
Muszle suszone (zapewne w temp. 400°C), mielone i kaspułkowane w kapsułki żelatynowe. Produkt zawiera dodatek witaminy D.
Citracal®
Utworzenie cytrynianu wapnia na drodze reakcji chemicznej z substratów kwasu cytrynowego oraz węglanu wapnia, następnie zmieszanie z wypełniaczami i innymi dodatkami, otrzymując tabletkę powlekaną.
Sposób prowadzenia pomiarów surowicy krwi, moczu i dawek doustnych to jonogram, CT, spektrometr. Badano poziom kreatyniny, sodu i wapnia w moczu; poziom wapnia i jonów wapnia w surowicy krwi.
Niestety nie za bardzo rozumiem dane otrzymane w trakcie badań, więc może ktoś bardziej obeznany je wyjaśni. Nadmienię, że głównymi sponsorami badań są GlaxoSmithKline oraz Uniwersytet Creighton w Omaha. Może kogoś ten dokument zainteresuje.
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-02-26, 22:18
Sojuz, nie bardzo mam czas na studiowanie w tej chwili podlinkowanych przez Ciebie materiałów ale zrobię to kiedy będzie wolny moment. Jestem zdania, że badania badaniami, a życie życiem i faktem kilkukrotnie potwierdzonym w ciągu ostatnich trzech lat jest ograniczona przyswajalność wapnia u zdrowych kociąt i dorosłych kotów zwłaszcza ras dużych. Tego typu zjawiska zaobserwowali moi przyjaciele hodowcy (krzywice, łamliwość kości i inne atrakcje); harpia zdaje się, też donosiła, że w frecich miotach były problemy w związku z nieprzyswajaniem węglanu wapnia strąconego. Ja na swoich kociakach nie eksperymentowałam, ale dwóm kociakom w wieku ok. 3 m-cy z dwóch różnych miotów (w związku z urazem okołostawowym) poddaliśmy badaniu RTG na dobrej klasy sprzęcie i okazało się, że proces kostnienia kości długich przebiega rewelacyjnie, wet ortopeda był pełen podziwu i powiedział, że proces wysycenia kości był w tamtym momencie typowy dla 5-miesięcznego kociaka, drugi, do którego zdjęcia wysłałam konsultacyjnie, powiedział dokładnie to samo. Obydwa kociaki miały zapewnione w diecie kości i mączkę ze skorup jaj, nie stosowaliśmy węglanu, kocięta wyrosły na wielkie i piękne koty.
Wprawdzie liczebność próby słaba ale dało mi to do myślenia. Też mi się kiedyś wydawało, że cząsteczka wapnia cząsteczką wapnia jest i każda powinna wykazywać się taką samą biodostępnością dla organzimu. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości w tym względzie, zobacz jak twarde są skorupy jaj od kur niosek, w paszach których dominuje kreda pastewna, a jak wyglądają jaja od tych kur, którym farmerzy podsypują właśnie kruszone skorupy jajeczne, krusz ze skorup małż czy ostryg lub mączkę kalcytową, czy nawet aragonitową. W obu przypadkach suplementacja odbywa się jednym i tym samym związkiem CaCo3.
Wkurzają mnie takie badania .
Ci "naukowcy" do wynajęcia zawsze sobie udowodnią to, co chcą. Niestety, biologia czy dietetyka to nie matematyka i zasady rządzące dowodzeniem w naukach ścisłych tam nie funkcjonują. Hulaj dusza, piekła nie ma.
Wystarczyło przeczytać tylko pierwszą połowę opisu badania (Design), by stwierdzić, że zaprojektowane w ten sposób badanie wchłanialności jakiegokolwiek minerału jest z góry skazane na niewiarygodność. Badane osoby zażywały suplement wapnia wraz z posiłkiem składającym się z dwóch kromek białego chleba i popijały to wszystko kawą lub herbatą. W takich warunkach oczywistym jest, że każdy spożyty minerał, obojętnie jakiego pochodzenia, będzie miał równie kiepską wchłanialność. To, że substancje antyodżywcze, zawarte w mące (m.in. kwas fitynowy) oraz w kawie i herbacie (m.in. kofeina, teina, tanina) blokują wchłanianie minerałów w przewodzie pokarmowym, to przecież podstawowa wiedza dietetyczna. Dodatkowo kwas fitynowy blokuje enzymy trawienne, w tym pepsynę, potrzebną do trawienia białek, amylazę niezbędną do przetwarzania skrobii w glukozę i trypsynę. Dzięki temu, niestrawiona masa pokarmowa w jelitach upośledza ich pracę i dodatkowo zmniejsza wchłanianie czegokolwiek. Wszystkie minerały będą się w takich warunkach równie źle wchłaniały.
Podstawowa umiejętność, jaką muszą posiadać "naukowcy" w dzisiejszych czasach to zdolność do takiego zaprojektowania badania, aby uzyskać z góry zaplanowany wynik. I za to właśnie dostają swoją kasę.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
immortal
Wysłany: 2013-11-20, 21:18
Może ktoś się orientuje, w jakich sklepach szukać węglanu wapnia? Bo nie mam pomysłu
Wysłany: 2013-11-20, 21:36
W sklepach akwarystycznych (pod nazwą hydrocarbonat lub węglan wapnia) - można kupować wiadrami, sklep z winami (akcesoria do robienia win - odkwaszacze), apteki.
immortal
Wysłany: 2013-11-20, 22:15
Dzięki!
[ Dodano: 2013-11-30, 19:51 ]
Czy może mi ktoś wyjaśnić jedną rzecz? Piszecie, że węglan wapnia jest trudno przyswajalny, jeśli jest w postaci syntetycznej - znacznie lepiej wchłania się w postaci mączki ze skorupek jaj. Co jednak w przypadku, gdy jego pochodzenie jest naturalne - jest pozyskiwany z marmuru, nie wytwarzany chemicznie? Czy w tym przypadku jego przyswajalność jest na takim samym poziomie, co wapń ze skorupek jaj? Czy może sam proces pozyskiwania czystego węglanu wapnia z marmuru sprawia, że staje się on mniej przyswajalny?
I jeszcze - jeśli producent pisze, że węglan wapnia jest naturalny - czy ma on prawo być jednak syntetyczny?
Michalina
Wysłany: 2015-01-04, 21:15
Hej, niestety w ekozwierzaku nie ma aktualnie dostępnego Cytrynianu Wapnia, nigdzie nie mogę go kupić, a mój pies jest na "łagodniejszej formie barfa" ze względu na przewlekłe problemy trawienne. Chciałabym kupić więc węglan wapnia, jako, że mączka zarówno kostna jak i ze skorupek jaj jest trudniejsza do strawienia. Doradźcie mi proszę czy mogę kupi coś takiego:
http://allegro.pl/caco3-w...4891159551.html
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2015-01-26, 22:24
Michalina, spróbuj znaleźć GRAU Kalzium Plus albo jakiś węglan wapnia spożywczy. Ten z pierwszego linku to nie jest produkt spożywczy, trudno więc przewidzieć jakie ma zanieczyszczenia. Ten z drugiego jest lepszy i powinien się nadawac dla psa skoro ma służyć do wyrobu wina.
Albo węglan wapnia z Lilly's Bar:
http://www.lillysbar.de/e...519/Products/67
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Ten 400 mg bardziej odpowiada założeniom z pierwszego postu.
Spytałam dziś w aptece o talk w nim i usłyszałam: "generalnie talku się nie je, ale skoro produkt jest dopuszczony jako suplement diety to nie może być szkodliwy"
(za wikipedią: wynik metamorfozy marmurów dolomitowych, nośnik magnezu.)
Też będę wdzięczna za odpowiedź, na sytuację gdy trzeba się ratować apteką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum