Wykańczam FC, sukcesywnie przechodząc na naturalne suplementy, dlatego padło na jeden z podstawowych przepisów - Kurczak/indyk+FC (u mnie podwójna ilość).
Dzięki pomyłce sprzedawcy mam uroczą mielonkę zawierającą 305 g serc indyczych i 140 g takiej samej wątroby, a co za tym idzie - wielki nadmiar wit. A i za niski stosunek potasu do sodu
Z kalkulatorowych wyliczeń wygląda to tak:
Jak bym nie kombinowała, dodając mięsa, wątroby jest ciągle dużo za dużo
Biorąc pod uwagę, że jest to mieszanka dla dwóch kotów, wystarczyłaby nam na jakieś 10 dni. Czy w tej sytuacji da się to jakoś przeżyć i nie zaszkodzę tym ogonom, czy definitywnie muszę wyrzucić ten "mix" podrobowy i kupić jeszcze raz prawidłowe ilości?
I czy nie dodać do tego jeszcze Tokovitu? W kalku wychodzi mi 217 przy normie 243.
Pomóżcie, bo najpóźniej jutro muszę przygotować kolejną mieszankę
_________________ Czy są na forum taje i tonki?
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2014-01-14, 20:10, w całości zmieniany 2 razy
Jak dasz trochę mniej FC, to potas:sód się wyrówna. spadnie za to reszta - jeśli masz, możesz uzupełnić ją naturalnymi suplementami.
Możesz też zupełnie zrezygnować z FC, uzupełnić braki naturalnymi. Ale to i tak stosunkowo niewiele obniża wit A.
Widzę też, że A przekroczona nieco ponad dwukrotnie przestaje świecić - w kalku dodałam 600 g gulaszu wołowego i zniknęła czerwień I też musiałabyś powyrównywać potem pozostałe braki. Ale to znaczyłoby, że może to, co Ci wyszło, nie jest aż tak dużo za dużo.
Nie wiem, czy 10 dni diety z wysoką zawartością A zaszkodzi kotom.
Z doświadczenia: za dużo wątróbki + kot = rozwolnienie.
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-03-16, 09:24
Najprościej chyba byłoby zrobić drugą mieszankę na kolejne 10 dni, która nie będzie zwierała w ogóle wątroby i serc, do której dodasz mniej soli oraz taką ilość FC aby stosunek K:Na się wyrównał. Wówczas będziesz mogła dawać po połowie porcji z każdej mieszanki.
Dzięki, dziewczyny
Ostatecznie tamto zmroziłam, a do bieżącej mieszanki kupiłam jeszcze raz podroby.
Bałam się ewentualnych sensacji w kuwecie, szczególnie, że dopóki nie zaczęliśmy barfować, Secik miał często problemy z qpą, choć badania wyszły mu w porządku i do tej pory nie wiemy, czemu tak było...
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1576 Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-04-23, 11:11
Dagnes - czy (chyba Twój) przepis nr 3 z easy barf można modyfikować dodając zamiast serc wołowych (nieosiągalne) serca i żołądki indycze lub kurze? Część wołowiny zastąpić udem z indyka a skorupki cytrynianem ? Wątpię, realia rynku skłaniają mnie do tego ogólnego przepisu (czasem zdobędę coś z gęsi i kaczki, czasem królika(mrożone oczywiście) Sądziłam, że dobrze jest tak urozmaicać, a na kalkulator się nie porwę. Pół porcji mięsa robię z easy, drugą wg przepisu nr 1 z forum Dubarfst
Gerda, dobrze jest urozmaicać, a Kalkulator jest naprawdę prosty. Prostszy od podstawiania zamienników do składników nie-do-zdobycia "na oko". Ma przecież ułatwiać, nie utrudniać Spróbuj, to się przekonasz, a jak będzie trzeba, to pomożemy.
Witam drogie Koleżanki :)
(bo chyba większość z Was z tego co zauważyłem to Panie:)
Mam mianowicie pare problemów z przejściem na BARF, zacznę może od podopiecznych tego przejścia jest to Boguś i Omcia. Boguś znajda bez problemu wcina wszelakie mięcho.
Mam kalkulator i zamówione suplementy tj.
FORTAN Fortain (hemoglobina)
Lunderland Olej z łososia
Tatzenladen Tauryna
Grau Mączka z alg morskich
Sól himalajska (proszek)
Lunderland Drożdże
I na początek przynajmniej na miesiąc, chciałem skorzystać z gotowych przepisów. Np. tego i tu pojawia mi się pare pytań.
Przepis podstawowy z suplementami naturalnymi nr 1 (z forum Dubarfst)
1 kg mięsa bez kości (mięśnie, serca i żołądki)
40 g wątroby
5-6 g mączki ze skorupek lub 5 g węglanu wapnia lub 10-11 g cytrynianu wapnia
2 g soli
2 g tauryny
30 g łososia
30 g oleju z kiełków pszenicy (lub 100 IU witaminy E)
11 g Fortain
1,3 g mączki alg morskich
2,5 g drożdży piwnych
1 ml oleju z łososia
50 g warzyw
400 ml wody
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
1. mam rozumieć że mam kupić kilogram mięsa tzn jakiego? jest to obojętne oprócz wieprzowiny?
2. Jaki procent z tego kilograma mięsa mają być serca i żołądki i czy też obojętne jakie?
tzn z jakiego zwierzaka? Z tego co wyczytałem to ma być około 30 procent podrobów? a to są podroby?:)
3. wątroby też obojętnie jakie?
4. no i ten tłuszcz na końcu mam dać na oko?
Reszta no to zrozumiała przynajmniej dla mnie :) cały mój problem polega na tym czy mam kupić to mięcho obojętnie jakie i wrzucić w kalkulator? oddzielnie ile daje podrobów, jakich i jakie mięso? czy jak. Kurde do kalkulatora jeszcze się nie przymierzałem, ale już mam.
No nic mam nadzieję że ktoś zrozumie o co mi biega :)
Bo jutro chciałem kupić miecho i przejść na 100% brafa, bo koty jadły tak naprawdę to dziadostwo "chrupki" ponad miesiąc, chociaż dokarmiane były mięsem, bo coś mi się nie wydawało że kot tylko na "chrupkach ma lecieć", jak by nie było tym bardziej że sami zwracamy uwagę co kupujemy tzn. na składy żywności, a jak wiadomo w dzisiejszych czasach liczy się tylko kasa i wprowadzanie w błąd ludzi.
Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 21 Sty 2013 Posty: 3009 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-30, 18:27
Proponuję kupić udo indycze ze skórą ok. 1 kg, wołowe średniotłuste też ok. 1 kg. do tego podroby ok. 150 gr. żołądków i 150 gr serc indyczych, wątróbka indycza ok 50 gr.
posłuż się kalkulatorem, on znacznie ułatwi Ci komponowanie mieszanki.
_________________ „Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
Barfuje od: 03.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Sie 2012 Posty: 663 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-10-30, 19:34
Witamy nowych barferów
Już Tufitka ci podpowiedziała, co i jak z przepisem, więc tylko dopowiem, że mięso kupujemy nie chude (polędwicę, filety), ale takie z tłuszczykiem - uda ze skórą, pręgę wołową przerośniętą tłuszczem itp. Zaglądnij tu: http://www.barfnyswiat.org/viewforum.php?f=12.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2013-10-30, 19:50
BoCHnioR, musisz zdecydować - albo gotowe przepisy, albo Kalkulator.
Jeśli chcesz korzystać na początek z gotowych przepisów, to nie wrzucasz już niczego do Kalkulatora.
Gotowe przepisy są skonstruowane tak, by być jak najbardziej uniwersalnymi, bez względu na to jakie mięso wybierzesz. Jeśli posługujesz się przepisem z innego portalu barfowego, to licz się z tym, że po ewentualnym wprowadzeniu w Kalkulator przepis nie będzie idealny.
Podstawowa zasada korzystania z gotowców - nie bazować na jednym przepisie i nie używać tylko jednego rodzaju mięsa, gdy w przepisie nie jest ono określone. Przepisy należy zmieniać, jak również za każdym razem wybierać inny gatunek mięsa/mięs.
Osobom początkującym, które nie mają wyrobionego "oka" co do oceny tłustości mięsa polecam korzystanie z przepisów, w których został dokładnie określony gatunek mięsa i podrobów. W przypadku wyboru przepisu tzw. uniwersalnego, jak ten z dubarfst, trzeba kierować się wyczuciem odnośnie proporcji białko/tłuszcz. Można wówczas zakupić dowolny rodzaj mięsa i podrobów (w tym wątroby), które odpowiadają ogólnym zasadom w BARFie lub w razie potrzeby dotłuścić mieszankę dodatkowym tłuszczem (najlepiej surowym).
Jeśli chodzi o ten przepis z dubarfst, to w ramach tego 1 kg możesz dać 150-200g serc i żołądków.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
dziękuję za odpowiedz, jutro kupię różne mięso i zacznę męczyć kalkulator. Chociaż prosiłbym o zaglądanie i sprawdzenie gotowego przepisu od początkującego :P
Ja też bym miała jedno pytanie do gotowców. Czy w tych przepisach, w których pojawia się witamina B, można ją zastąpić drożdżami piwnymi?
Jutro przystępuję do pierwszej mieszanki bez FC. Korzystam z gotowców, bo tak jak napisała Dagnes, kalkulator sprawdza się w rękach osób, które już mają wiedzę. A ja czuję, że zasad stosunków nigdy nie pojmę. Ale kto wie, może jak się wprawię to i kalkulator ogarnę.
Pozdrawiam
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2013-11-06, 00:21
Skierka
Jak najbardziej można Drożdże to właśnie suplement witamin z grupy B.
A kalkulator nie taki trudny jak się wydaje, troszkę ćwiczeń i już
Powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum