BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przysmaki, gryzaki i drobne przekąski dla psa
Autor Wiadomość
Flourish 


Barfuje od: 13.02.2014
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39
Dołączyła: 16 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: Czapury
Wysłany: 2014-02-25, 12:16   

A co myślicie o używaniu jako nagródki karmy ziwipeak np. takiej z dziczyzną? Nie mówię tu o jakiś wielkich ilościach, ale np. 20-30g na (660 g dziennej dawki barfa).
 
 
 
czkavka 

Dołączyła: 02 Kwi 2013
Posty: 53
Wysłany: 2014-07-02, 20:34   

Czy znacie przysmaki dla psiakow jednosklanikowe(miesne) ktore zostaly poddane obrobce terminczej a nie tylko zostaly wysuszone??
 
 
Carmella 

Dołączyła: 29 Wrz 2011
Posty: 81
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-10-08, 18:12   BARFne nagrody smakowe psów sportowych

Czy są tu psy sportowe? Psy regularnie trenujące jakieś sporty? Sporo pracy ze swoją suką robię "na piłeczkę", ale dużo rzeczy jednak muszę zrobić "na jedzenie".
Takim "tradycyjnym" smaczkiem treningowym jak obserwuję są parówki :P Ale ponieważ sporo tego idzie to raz pies tyje, a dwa to żadne jedzenie.
Ja używam koniny - bo dobrze się kroi oraz gotowanych serc drobiowych.
Macie jakieś swoje patenty czym nagradzać? Potrzebny patent na coś co da się kroić w małe kawałki i nietuczącego.
 
 
Lena06 


Barfuje od: 28.07.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 1292
Wysłany: 2014-10-08, 19:08   

Co prawda psa sportowego nie mam, ale słyszałam, że niektórzy np. suszą w piekarniku wątróbkę, ozory i dają jako smaczki i nagrody :)
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-08, 19:31   

Proponuję zajrzeć też tu: http://www.barfnyswiat.or...p?p=49588#49588 :-)
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
nenya 


Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 36
Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 130
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-10-14, 08:14   Re: BARFne nagrody smakowe psów sportowych

Carmella napisał/a:
Czy są tu psy sportowe? Psy regularnie trenujące jakieś sporty? Sporo pracy ze swoją suką robię "na piłeczkę", ale dużo rzeczy jednak muszę zrobić "na jedzenie".
Takim "tradycyjnym" smaczkiem treningowym jak obserwuję są parówki :P Ale ponieważ sporo tego idzie to raz pies tyje, a dwa to żadne jedzenie.
Ja używam koniny - bo dobrze się kroi oraz gotowanych serc drobiowych.
Macie jakieś swoje patenty czym nagradzać? Potrzebny patent na coś co da się kroić w małe kawałki i nietuczącego.



O właśnie! My ze szczylem dłubiemy obi i frisbee i o ile przy frisbee sam dekiel nagradza, to przy niektórych ćwiczeniach obi muszę wypracować precyzję i wtedy nie mogę ślepo najarać go na szarpak. Najgorsze jest to, że pies kocha, wielbi i darzy miłością ślepą...Frolici...

Myślałam nad suszonym mięsem (na pewno Let's Bite ma takie coś w ofercie), tylko szczerze zastanawiam się nad tym ile energii zeżre mój elektryczny piekarnik przy takim suszeniu...
_________________
Na blogu - recenzja Chuckit Amphibious Duck Diver :)
 
 
Patmol 

Dołączyła: 09 Paź 2014
Posty: 64
Skąd: Dolny ŚLąsk
Wysłany: 2014-10-14, 12:43   

to tak jak mój pies :roll:
rożne rzeczy brałam na spacery -ale musi być coś mokrego/miękkiego i takiego łatwo przyswajalnego
bo suchego nie weźmie do pyska na spacerze -to wybredny pies
a kawałki mięsa weźmie owszem, ale pd koniec spaceru wszystkie zwymiotuje - na spacerach je bardzo dużo trawy i zielska -pasie się po prostu

tylko Frolici smakują mu i nie są zwracane pomimo trawy
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-10-26, 18:02   

nenya napisał/a:
Pierwsze podstawowe pytanie - drodzy barferzy jakie smakołyki bierzecie na sesje treningowe? :)

Ja suszę w piekarniku mięcho.
 
 
nenya 


Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 36
Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 130
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-10-26, 18:04   

A jaki masz piekarnik? Elektryczny czy gazowy?
_________________
Na blogu - recenzja Chuckit Amphibious Duck Diver :)
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-10-26, 18:08   

Elektryczny
 
 
Carmella 

Dołączyła: 29 Wrz 2011
Posty: 81
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-10-27, 12:49   

Ja miałam już gotowane płuca wołowe, raz sobie taki prezent zrobiłam :P najpierw gotowałam w 3 garach, bo mi to zaczęło rosnąć, a potem przez 3 dni kroiłam w kawałeczki ;)
Korzystam czasami z wątróbkowych ciasteczek, które robi moja koleżanka. A najczęściej z surowego mięsa (konina ładnie się kroi i nie zaśmierduje za szybko - więc się przemogłam i kupuję regularnie) albo serca drobiowe gotowane (surowe nie mogą być, bo śmierdną i niestety powodują alergię).
 
 
Nersenelia 


Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 33
Dołączyła: 08 Sie 2015
Posty: 62
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2015-09-27, 00:52   

Ostatnio posuszyłam piersi z kurczaka na smaczki :P Generalnie trwało to ponad 15h i efekt załączam na zdjęciu Na fajne gryzaki się nadają, ale czy to się opłacało to zobaczę jak przyjdzie rachunek za prąd. Jak zemdleje to nie :P


https://drive.google.com/file/d/0B1-wfzvX629rNTRIU0NKYVZieFk/view?usp=sharing
_________________
 
 
ma_pe 


Barfuje od: lipiec 2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 52
Dołączyła: 12 Lip 2015
Posty: 77
Skąd: Opole
Wysłany: 2017-09-24, 18:32   

Czy wędzenie mięsa w domowej wędzarni nie kłóci się z barfem? Do tej pory wędziłam psom tylko kurze łapki, ale tak sobie myślę np o paskach żeberkowych? Albo po prostu kawałkach mięska? Bez peklowania oczywiście :) Nada się to na smaczki czy nie bardzo? Te zeberka mnie zwłaszcza interesują
_________________
Ludzka matka Tosi i Kapsla
 
 
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 995
Wysłany: 2017-09-26, 13:36   

ma_pe :-) , nie wiem jak wygląda wędzenie, bo nigdy nie uczestniczyłam w procesie. Jeśli podczas obróbki temp. przekracza 50 stopni C, to lekko kłóci się z BARFem, bo przestaje być surowe (koagulacja białek zwierząt rzeźnych zaczyna się w 56 stopniach, a pełna denaturacja, czyli zniszczenie struktury białka, następuje w temp ok 70 stopni. Szczegółowe dane w http://www.pttz.org/zyw/w..._Kolakowski.pdf ).
Ale też nie dajmy się zwariować, jeśli nie będzie przy tym chemii, to i tak będzie to lepsze niż kupne smaczki.
Osobiście wolę suszenie - ostatnio robiłam paseczki z indyka, cienko pokrojone. Suszenie w piekarniku trwało ok 4 godziny w temp 50 stopni, więc bez tragedii, a myślę, że gdybym zrobiła cieńsze paseczki, byłoby jeszcze szybciej. Sunia szaleje za nimi i z ogromnym entuzjazmem wykonuje wszelkie komendy, gdy wie, że w kieszeni suszony indyk ;-)
 
 
ma_pe 


Barfuje od: lipiec 2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 52
Dołączyła: 12 Lip 2015
Posty: 77
Skąd: Opole
Wysłany: 2017-09-26, 17:39   

Nigdy nie suszyłam w piekarniku, choć może spróbuję :) Tylko ten piekarnik przez 4 godziny mnie przeraża :) Może trochę podsuszę w piekarniku a dokonczę na kaloryferze? W końcu sezon zimowy się zbliża.

Wędzimy różnie, najczęściej wlaśnie między 50-60 stopni. I tak się zastanawiałam nad tymi kościami z żeberek, czy taka temperatura nie spowoduje rozwarstwiania... Można oczywiście wędzić na zimno w temp 30 stopni, ale musiałabym pana męża namówić, a jak się dowie, że to dla pastuszków....i tak uważa, że one lepiej od nas jedzą :-P

Moje kundlaki nie wykonują żadnych komend, reagują tylko na "stój" co i tak jest wielkim sukcesem. :roll:

Nie bardzo mają motywację, a ja nie mam czym nagradzać bo smaczków nie lubimy.... w ogóle jemy z łaski...

Te wędzone łapki to też tak bez szału... zjemy, jak dałaś, ale może później....
Generalnie nie ma takiej rzeczy na którą by się "rzucały"
_________________
Ludzka matka Tosi i Kapsla
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne