To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
BARFny Świat
Dieta BARF dla kota, psa i fretki. Naturalne i zdrowe żywienie zwierząt domowych.

BARF dla kotów chorych i szczególnej troski - POMOCY

chidochi - 2022-09-21, 05:05
Temat postu: POMOCY
Witam. Moja 6 letnia suczka od dłuższego czasu ma podwyższone enzymy wątrobowe. Choć ostatnio podwyższone to zbyt delikatne słowo, bo na ostatnich badaniach ALT wynosi ponad 1000 u/l. Ze złymi wynikami bujamy się od marca 2022. Próbowaliśmy już Vetexpert Hepatiale Forte, Zentonilu,Metronidazolu, dedykowanych suchych karm ze skutkiem praktycznie nijakim. Reszta wyników np. morfologia, trzustka się poprawiła i wszystko jest w normie tylko ALt, ASPAt i GLDH idą w górę. Na badaniu USG wszystko wychodzi ok. (usg z dopplerem również ok)
Od lutego pies jest na gotowanej diecie ułożonej przez dietetyka i od tego czasu sierść znacznie się poprawiła, problemy z trawieniem zniknęły, pies ciągle skory do zabawy. od lutego zostały również zmienione leki na heparegen 2x dziennie plus hepadol 2x dziennie. Zrobiliśmy badania kontrolne w lipcu i niestety brak poprawy, alt z 472 skoczyło do 564. Weterynarz rozłożył ręce więc musieliśmy go zmienić. Po wizycie pies otrzymał kuracje ornipuralem (8 zastrzyków), heparegen został bez zmian a hepadol został zmieniony na hepatiale forte advanced. Po dwóch miesiącach zrobiliśmy kolejne usg (wszystko ok) i badania ALT skoczyło do ponad 1000 u/l a ASPAT do 200, reszta wyników ok. Dodam, że pies wygląda lepiej, a zachowuję się zupełnie normalnie. Nie ma kompletnie żadnych objaw, że czuje się źle. Co również dziwi obecną Panią weterynarz.
Przyznała, że pies jest dla niej trochę zagadką i potrzebuje czasu, żeby zagłębić się w literaturę. Stąd też mój post tutaj. Może ktoś spotkał się z sytuacja, że próby wątrobowe ciągle rosną z innego powodu niż wątroba? Dodam też, że pies od 3 lat bierze regularnie forthyron z powodu tarczycy.

wyniki luty
Albuminy 32,9 g/l 25,0-44,0
ALT (GPT) 266,7 U/l 1,00-80,0 X
AP - fosfataza alkaliczna 127,0 U/l 1,00-141,0
AST (GOT) 60,9 U/l 1,00-76,0
Białko całkowite 67,5 (6,75) g/l (g/dl) 54,0-75,0 (5,40-7,50)
Bilirubina całkowita 3,67 (0,22) μmol/l (mg/dl) 0,010-4,60 (0,001-0,271)
Cholesterol 9,15 (353,28) mmol/l (mg/dl) 3,10-8,60 (119,7-332,0)
GLDH 15,0 U/l 0,100-10,6
Kreatynina 78,8 (0,89) μmol/l (mg/dl) 35,0-132,0 (0,396-1,49)
Mocznik 2,97 (17,91) mmol/l (mg/dl) 3,30-8,30 (19,9-50,0)
Chlorki 108,7 (384,8) mmol/l (mg/dl) 96,0-113,0 (339,8-400,0)
Potas 4,76 (18,61) mmol/l (mg/dl) 3,50-5,10 (13,7-19,9)
Sód 149,4 (343,62) mmol/l (mg/dl) 140,0-155,0 (322,0-356,5)
Fosfor nieorganiczny 0,860 (2,67) mmol/l (mg/dl) 0,700-1,60 (2,17-4,96)
Wapń 2,47 (9,88) mmol/l (mg/dl) 2,30-3,00 (9,20-12,0)
Globuliny 34,6 g/l 18,0-45,0
Stosunek albuminy/globuliny 0,951 0,670-1,60
Glukoza
Wynik 2,88 (51,84) mmol/l (mg/dl) 3,05-6,10 (54,9-109,8)
Magnez 0,850 (2,07)

wyniki lipiec
Albuminy 32,9 g/l 25,0-44,0
Albuminy 35,2 g/l 25,0-44,0
ALT 564,5 U/l 1,00-80,0 X
AP 75,2 U/l 1,00-141,0
AST 152,6 U/l 1,00-76,0 X
Białko całkowite 71,2 (7,12) g/l (g/dl) 54,0-75,0 (5,40-7,50)
Bilirubina całkowita 3,96 (0,23) μmol/l (mg/dl) 0,010-4,60 (0,001-0,271)
Cholesterol 7,44 (287,26) mmol/l (mg/dl) 3,10-8,60 (119,7-332,0)
GLDH 56,5 U/l 0,100-10,6 X
Kreatynina 90,7 (1,02) μmol/l (mg/dl) 35,0-132,0 (0,396-1,49)
Mocznik 6,46 (38,95) mmol/l (mg/dl) 3,30-8,30 (19,9-50,0)
Chlorki 111,4 (394,36) mmol/l (mg/dl) 96,0-113,0 (339,8-400,0)
Potas 3,94 (15,41) mmol/l (mg/dl) 3,50-5,10 (13,7-19,9)
Sód 147,2 (338,56) mmol/l (mg/dl) 140,0-155,0 (322,0-356,5)
Fosfor nieorganiczny 0,870 (2,7) mmol/l (mg/dl) 0,700-1,60 (2,17-4,96)
Wapń 2,48 (9,92) mmol/l (mg/dl) 2,30-3,00 (9,20-12,0)
Globuliny 36,0 g/l 18,0-45,0
Stosunek: albuminy / globuliny 0,978 0,670-1,60
Glukoza
Wynik 4,42 (79,56) mmol/l (mg/dl) 3,05-6,10 (54,9-109,8)
T4 całkowita
Wynik 3,17


najnowszych wyników nie posiadam, czekam na maila

Pieszczoch - 2022-09-21, 06:18

Ja kiedys mojemu psu na problemy z wątrobą dawałam liv 52 himalaya.Do tego ekstrakt z
ostoporestu i karczocha.

Artoo - 2022-09-21, 08:25

Potwierdzam doświadczenia Pieszczocha
Liv 52 jest świetny dla zwierząt i dla ludzi.

Stale dostępne są tabletki dla ludzi prawie w każdej aptece.
Ludzkie tabletki 4 na dobę. Dla psa 1 szt wystarczy


Przez jakiś czas w Kakadu mieli Liv52 w kroplach dla zwierząt.
Nie wiem czy jeszcze w Polsce są dostępne. Należy poszukać



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group