Barfuje od: 10.III.2012
Udział BARFa: 25-50%
Wysłany: 2012-03-15, 13:03 FOSFO-VIT jako uzupełnienie BARFa
Mam pytanko dotyczące suplementacji gotową mieszanką witaminowo-mineralną.
Od czasu do czasu podawałam swoim kotom tabletki FOSFO VIT (f-my Mikita) - czy ktoś z Was używa tego preparatu jako uzupełnienie diety BARF u kotów?
Nie wiem, czy jest to odpowiednia mieszanka przy diecie BARF (jako uzupełnienie mięsa, podrobów i kości), ja podaję ją dotąd jako smakołyk.
Fosfo Vit to karma uzupełniająca witaminowo-mineralna dla psów i kotów.
Szczególnie poleca się podawać szczeniętom i kociętom po rozpoczęciu dokarmiania, w okresie intensywnego wzrostu, młodzieży, matkom ciężarnym i karmiącym.
Uzupełnia niedobory witaminowo-mineralne, dostarcza witamin, zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój szczeniąt i kociąt, wzmaga apetyt, podając sukom i kotkom ciężarnym i karmiącym chroni przed nadmiernym odwapnieniem organizmu.
Fosfo Vit to mieszanka fosforanu wapnia, witamin i soli mineralnych, odpowiednio zbilansowanych i zestawionych tak, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu w okresie wzmożonego wzrostu i rozwoju.
_________________ ~*~ Kobiety i koty zawsze robią co chcą.
Mężczyźni i psy muszą się z tym pogodzić. ~*~
http://garnek.pl/elwal
Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 887 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-03-15, 15:59
Ten preparat jak i cała seria preparatów Mikita nie nadaje się do suplementacji w przypadku diety BARF i w ogóle do podawania kotom z jednego głównego powodu (pomijając już skład i proporcje witamin i minerałów)- wszystkie suplementy z serii Mikita zawierają przeciwutleniacze BHA (E320) i BHT (E321) (strona producenta: http://www.mikita.com.pl/...d=8&doc_id=10), które to w badaniach na zwierzętach laboratoryjnych wykazały działanie rakotwórcze, mają także działanie uczulające niektóre osoby i zwierzęta, podejrzewa się także że ich spożywanie może przyczyniać się do uszkodzeń nerek i wątroby, dlatego w części krajów ich dodatek do żywności dla dzieci jest zabroniony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum