Wysłany: 2014-02-03, 14:53
Super, czyli którą mam wybrać? Pies nie będzie karmiony barfem.
N&D jadł długo, kiedy w dobrej cenie były wielopaki 4x200g różne smaki, teraz dorwałam te 7kg w super cenie. Orijena nie jadł nigdy.
Lulullus i Taste of The Wild niejadalne.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2014-02-03, 15:04
wistra napisał/a:
Super, czyli którą mam wybrać? Pies nie będzie karmiony barfem.
Orijen ma na pewno ciekawszy i bogatszy skład, składniki są wysokiej jakości i delikatnie obrabiane. Na dłuższą metę zapewniłby więcej różnorodnych substancji odżywczych.
Jednak faktem jest, że żadna gotowa karma nie jest w stanie dać psu tego wszystkiego, co daje zróżnicowana naturalna dieta, dlatego nie należy przez wiele lat karmić tylko jedną karmą, nawet najlepszą (żadna karma nie jest w 100% dobrze zbilansowana). Właściwszym rozwiązaniem jest używanie kilku rodzajów dobrych jakościowo karm na zmianę po to, by zminimalizować skutki niedoborów i nadmiarów danej, jednej karmy.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 2612
Wysłany: 2014-02-03, 15:26
W tej chwili Brutus waży 38kg. I jada nieco powyżej 1%. Jest to dla niego dawka idealna. I jest to dawka mięsna. Do tego dochodzi jakieś jabłko czy gruszka na kolacje.
Całkowita rozpietość w tej chwili w posiłkach - 330g najmniejsza porcja do 490g (pare takich porcji koźleciny jeszcze leży)
Dawka suchej karmy przy tej wadze zaczyna sie od 350g a kończy w skrajnych przypadkach na 550g. Dla mnie kosmos.
Znalazłam na stronie producenta (niemieckiej, bo po włosku nie czytam, a to chyba włoska firma), że zawartość białka w tej karmie to 37% (nie 42%), co przy wilgotności 9% daje 40,6% białka w suchej masie. Nie jest to jakiś szczególnie dobry wynik (nawet gdyby tego białka było 42% to nie byłoby go szczgólnie dużo).
Tak niska zawartość białka wynika z dodatku kości i produktów ubocznych (mączka z kurczaka) oraz ziemniaków (skrobia) i innych produktów roślinnych.
isabelle30 napisał/a:
W tej chwili Brutus waży 38kg. I jada nieco powyżej 1%. Jest to dla niego dawka idealna. I jest to dawka mięsna. Do tego dochodzi jakieś jabłko czy gruszka na kolacje.
Całkowita rozpietość w tej chwili w posiłkach - 330g najmniejsza porcja do 490g
Średnio wychodzi więc jakieś 400g mięsa, co przy założeniu karmienia średniotłusto, czyli gdzieś 17-18% białka w mokrej masie, daje nam około 1,8g białka na 1 kg wagi ciała psa dziennie.
Minimalne zapotrzebowanie na białko u psów jest znacznie wyższe i waha się w zależności od wielkości psa (w związku z prawem Kleibera i skalowaniem w geometrii euklidesowej) od około 2g na 1 kg wagi ciała u olbrzymów do 4,5g na 1 kg wagi ciała u psów miniaturowych. U psa średniej wielkości, jak twój, o wadze 30-40 kg dzienne minimalne zapotrzebowanie na białko wynosi 2,5g na każdy kg wagi ciała. Schodzenia poniżej 2g białka na 1 kg wagi ciała psa nie rekomendują nawet naukowcy u psów z niewydolnością nerek.
Jeśli twoje szacunki są prawidłowe, to wszystko wskazuje na to, że Brutus otrzymuje za mało białka w diecie.
isabelle30 napisał/a:
Dawka suchej karmy przy tej wadze zaczyna sie od 350g a kończy w skrajnych przypadkach na 550g.
Jeśli weźmiemy psa o wadze 38 kg, to aby zaspokoić swoje minimalne zapotrzebowanie na białko musiałby zjadać dziennie 260g tej karmy. Biorąc pod uwagę, że psa powinno się żywić optymalnie a nie minimalnie oraz fakt, że przyswajalność białka w tej suchej karmie odbiega na minus od przyswajalności białka w surowym mięsie, to ilość dzienna karmy w okolicach 350-400g wydaje się bardzo logiczna i ani trochę nie przesadzona.
Faktem jest, że w porównaniu z mięsem ta sucha karma zawiera mało białka!
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Ja uwazam ze jedna z lepszych suchych karm jest Acana, White Wolf i Essential. Wiadomo ze czyste mieso to to nie jest ale sklad przyzwoity a pies (przynajmniej moj) swietnie na nich wygladal i sie czul.
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 19 Kwi 2012 Posty: 542 Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-02-19, 14:02
Moje na Acanie miały luźne kupacze i puszczały zjadliwe bąki. Na TOTW było lepiej. WW i E nie znam.
BTW, podoba mi się, że Animonda dość dokładnie podaje, co jest w środku. Ale karmienie psa praktycznie samymi podrobami nie wydaje mi się wiele lepszym pomysłem, niż karmienie karmami z wypełniaczami.
U mnie na TOTW pies tez mial dobre kupy ale sama karma wybitnie mu nie smakowala. Na Acanie dostal pieknej sylwetki i miesni. Kupy byly zbyt zielone.
Essential jest o tyle fajny, ze jest bardzo zbity, tzn nie ma w nim pecherzykow powietrza jakie sa w wiekszosci granulkach. Ja mialam ten z jeleniem.
Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 40 Dołączyła: 29 Gru 2012 Posty: 1350 Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2014-02-20, 22:20
Tak przeglądałam te wątki i nie wiem czy ktoś już pisał...
Moim zdaniem bardzo dobrą karmą jest Wolfsblut. Miałam, używałam i byłam bardzo zadowolona. Gdybym miała gdzieś, kiedyś wyjeżdżać bez możliwości BARFa, to spokojnie mogłabym psa na tym trzymać.
White Wolf ma niezły skład, ale jest tą "gorszą linią" Wolfsbluta właśnie. Coś jak Pro Plan to lepsza linia Puriny niż Dog Chow .
Mnie na Wolfsbluta nie było nigdy stać, ale miałam dorastającego papisia na White Wolf bezkurczakowym. Karma tłustawa i mocno pachnie ziołami. Fajnie, bo większość bezzbożówek jest strasznie sucha i mało atrakcyjna smakowo dla psa.
Pilnie potrzebna mi rada.
Mój pies je Taste of the Wild (łosoś i ziemniaki). To pierwsza i jedyna, do tej pory, sucha karma jaką toleruje. Ma bardzo wrażliwy układ pokarmowy i zjedzenie byle pierdoły kończy się s****ą.
Ze względów czysto technicznych nie mogę go przestawić na barf więc chcę chociaż żeby jadł sensowną suchą karmę.
I teraz pytanie: totw czy Purizon? Chyba, że jest coś lepszego w podobnej cenie.
Trochę się boję ryzykować zmianę karmy ale jeśli może być lepsza to warto spróbować.
_________________ Ze mną Brzeskie Koty Mięsożerne: Mefisto, Mia, Manga, Bambo, Nyks, Hades i Gizmo. [*] Maura [*][*Mocca[*]
Tymczaski: Krówka, Odra i Bruno.
Fundacja Brzeskie Koty
Ostatnio zmieniony przez Sandra 2014-04-28, 19:59, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum