Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2013-11-11, 23:12
W warzywach znajduje się beta-karoten (tzw. prowitamina A), którego koty nie potrafią przerobić na witaminę A, a minerały z warzyw mają dla nich przyswajalność rzędu 1%.
Proszę, wstrzymajcie się z kombinowaniem przy tych nieszczęsnych warzywach (których znaczenie w kociej diecie jest mocno przeszacowywane). Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu będzie już nowa wersja Kalkulatora ze zmianami w zakresie warzyw (plus parę innych drobiazgów).
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
mapi_
Barfuje od: I 2013 r.
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2013-11-19, 14:38
Czy znany jest już termin udostępnienia nowej wersji kalkulatora?
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1111 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-11-20, 10:44
Nie :D
A powaznie, jeszcze drobne zmiany nanosze. Potem testy, po testach udostepniony publicznie. Ale juz bardziej czujcie moj oddech (albo oddech nowej wersji) na swoich plecach.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Barfuje od: 6.12.2011
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Wiek: 41 Dołączyła: 21 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-11-20, 15:20
Dziewczyny, a czy myślałyście o jakimś automatycznym uzupełnianiu suplementów? Generalnie większość z nas dodaje zawsze to samo, więc dużo szybciej byłoby, gdyby pewne suplementy dało się wybrać jak "zapisywalne" ustawienie podstawowe.
Pod warunkiem, że to będzie opcja, a nie jak teraz z warzywami, że same się ładują i trzeba zerować za każdym razem. Poza tym chyba nie wszyscy tego samego używają (tauryna na pewno tak, ale cała reszta... nawet skorupki są kilku producentów, mączki kostne różne itd.).
Ostatnio zmieniony przez Sandra 2014-02-08, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
Barfuje od: 6.12.2011
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Wiek: 41 Dołączyła: 21 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-11-20, 16:07
Może niedokładnie się wyraziłam. Chodzi mi o automatyczne uzupełniane list suplementów o domyślną ich wartość, czyli np. jeśli ktoś ma mączkę z alg Lunderland, to ta mączka mogłaby być zapisana jako domyślna pozycja na liście do wyboru składników z jodem, itd.
Wysłany: 2013-11-21, 10:33
Iowa, w tej wersji nie będziemy już niczego dodawać. Jest technicznie skończona, trwają testy i nanoszenie drobnych poprawek.
Odnośnie twojej propozycji - napisz pw do Hebe (po tym jak już nowa wersja będzie opublikowana, bo teraz na pewno się tym nie zajmie) i wyjaśnij jej dokładnie o co Ci chodzi.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1111 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-11-21, 11:21
dagnes napisał/a:
(...) bo teraz na pewno się tym nie zajmie(...)
W pierwszym momencie przeczytałam, że teraz na pewno sie tym zajme. I mialam na koncu jezyka, ze wlasnie mialam kupowac bilety do Kapsztadu, ale w takim wypadku wakacje musza poczekac ;)
A powaznie - faktycznie, poprosze o PW, ale jak juz ta wersja zobaczy swiatlo dzienne. Bede chciala jeszcze w miedzyczasie uaktualnic troche kalkulator OpenOffice. Skoro "jestem na fali" i sie tym zajmuje, to lepiej mnie zmuszac do tego teraz jakos, bo jest najwieksza szansa dodania czegos.
To o czym piszesz Iowa, to dobry pomysl jest. Ja w sumie tez tak mam. Nawet mam pomysl jak to zrobic. Ale to jak wypuscimy to co teraz jest.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2013-11-21, 13:34
Dagnes i Hebe, a ja się tylko ładnie przypomnę. Czy sprawdziłyście może przypadkiem, pracując nad nową wersją kalka, wiarygodność danych w zakładce mięsnej dotyczących pręgi wołowej i podgardla wołowego (były dziwnie identyczne, co nie wydaje sie możliwe i raczej wskazywałoby na błąd).
Wysłany: 2013-11-21, 16:53
Sprawdzone i zmienione, ale nie tak jak można by przypuszczać .
Nie dało się już dojść do ładu z tymi danymi, źródła się pozmieniały i wszystko mi się rozjechało.
Dlatego zamiast tych dwóch pozycji zostały wstawione cztery inne .
Też wołowina oczywiście, ale tych dwóch rzeczy póki co nie będzie, chyba że znajdę wiarygodne i kompletne dane.
zastanawiam się ...................do tej pory nie zwracałam w kalku uwagi na warzywa i ich nie oddawałam........teraz tak z ciekawości zmodyfikowałam przepis i w miejscu ilości warzyw zrobiłam 0...i podskoczylo mi bialko z 60 % (które sie nie świeciło na czerwono) do 63% czerwonych procent....................no i mam się tym przejmowac i jednak dodawać te warzywa .....czy olać to i nie dodawać?!....(kupy ładne , male twarde ale problemów z wypróżnianiem brak...........nie wiem jakie kot moze jeśc warzywa- w sensie czy jakieś go nie uczulają )
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2014-02-08, 07:22
Jak robisz przepisy to właśnie bez uwzględnienia warzyw (wpisujesz tam 0), bo one sa opcjonalne i trochę fałszują skład, co już zauważyłaś uzywalam kalka w wersji open office i excela i mimo wszytsko drobne różnice występują. Wydaje mi sie, ze w excelu jakoś lepiej sie liczy, dokładniej.
Ja czasami daje warzywa (gotowane), czasami Colon light. Koty tez maja stały dostęp do trawy.
Wysłany: 2014-02-08, 11:16
W najnowszej wersji Kalkulatora 1.5 warzywa liczone są prawidłowo .
Nie trzeba zerować warzyw by uzyskać prawidłowe wartości białka. Zliczane są węglowodany zawarte w warzywach, a nie waga warzyw, jak było poprzednio. Jeśli do mieszanki używa się warzyw, to trzeba je uwzględnić w Kalkulatorze by otrzymać rzeczywiste proporcje mieszanki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum