Wysłany: 2017-03-19, 14:02 Żywienie pół na pół (karma i surowizna)
Wasza wiedza mnie zadziwia dlatego poprosze o pomoc
Zastanawiam sie nad półsrodkiem, moj pies je chetnie karme ale mam wrazenie ze karma moze nie dostarczac mu wszystkiego. Nie chce zupenie przestawiac go na BARF dlatego rozwazam polowiczne rozwiazanie ale boje sie zeby mu nie zaszkodzic.
Mianowicie wymysliłam, że pies moze jesc karme np. rano a po poludniu dostac mieso i warzywa.
Ewentualnie rozdzielic mieso od warzyw i podac 3 posilki karma, mieso, warzywa.
Tylko czy to mu nie zrobi krzywdy? Czy karma i surowe mieso sie nie "pokłucą" w żoładku?
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4841
Wysłany: 2017-03-20, 12:28
Możesz karmić pół na pół - BARFem i karmą gotową - pod warunkiem, że nie będziesz mieszała tych rodzajów pokarmu w jednym posiłku i zachowasz kilkugodzinny odstęp pomiędzy nimi. Wtedy nic się w żołądku nie "pokłóci".
Jeśli nie chcesz wprowadzić 100% BARF, to najlepiej jest wybierać karmy mokre, a nie suche, jako bardziej "podobne" do surowego mięsa. Warzywa dobrze jest oddzielać od posiłków mięsnych, wówczas mięso lepiej i łatwiej będzie się trawiło.
Moim zdaniem, przy takim karmieniu, najwłaściwiej byłoby podawać psu rano i wieczorem posiłek "konkretny" (czyli BARF i dobrą mokrą karmę opartą na produktach mięsnych; przy czym obojętne jest czy podasz rano karmę, a wieczorem mięso, czy odwrotnie), a po południu warzywa.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum