Cześć! :) tu Ania i Tosia. Dziękujemy za przyjęcie do grupy. Tosia od małego odżywiała sie chrupkami. Dbałam co prawda o to, żeby karma była dobrej jakości ale pomimo moich prób nie dawała się przestawić na mokre jedzenie. Tosia jako mały kot uległa wypadkowi, samochód uderzył ją w miednicę i była jedną łapką na drugim świecie. Obecnie oprócz problemów behawioralnych w zasadzie nic jej nie dolega poza problemem z przewodem pokarmowym. Z niewiadomych przyczyn Tosia ma problemy z wypróżnianiem się. Krytyczny moment nastąpił ok 1,5 miesiąca temu, kiedy zatkała się zupełnie :( nie działało nic - Lactuloza, babka płesznik, Colon C ani nawet lewatywy. Resztką szczęścia udało nam się uniknąć zabiegu ale wtedy zrozumiałam, że to czas na drastyczne zmiany. Nie było łatwo, przez pierwsze 4 dni Tosia płakała głośno, domagała się chrupek, drapała w szafki i zawodziła w nocy. Stopniowo, przeszła najpierw na mokrą karmę dobrej jakości a następnie na mięsne mieszanki. Obecnie wcina je bardzo ładnie, preferuje indyka, czasem skubnie też wołowiny :)
Niestety, nie przepada na naturalnymi suplementami. Spirulina, tran, olej z łososia, algi i cała reszta skutecznie zniechęcają ja do jedzenia. Akceptuje jedynie mięso z gotową mieszanką TCPREMIX. Chciałam się upewnić, czy ta mieszanka jest zdrowa i bezpieczna dla kotów?
Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 31 Sie 2012 Posty: 2810
Wysłany: 2016-02-06, 19:18
No przepiękna kocica Mój tata miał kiedyś takie czarne cudo, też płci żeńskiej.
Ja mam na stanie coś podobnego niestety tylko z imienia (bo toto biało-czarne pręgowane jak tygrys i z pomponem na dupie - czyli znany na forum ze złośliwych uczynków kapral Tosiek). Mam nadzieję, że Twoje kocie szczęście nie ma tak wrednego usposobienia i charakterku jak moje
Co do Easy Barf to osobiście go nie stosuję (tzn. moje koty) i nie wiem czy trzeba czymś dodatkowo suplementować (co zależy również i od stanu zdrowia kota) ale zapewne i tak lepiej będzie jak zakupisz za symboliczną opłata BARF-ny kalkulator i z jego pomocą będziesz robić mieszanki.
To lekko przerażające na pierwszy rzut oka, ale do odważnych świat należy, a trening czyni mistrza...
_________________ Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... (Zhuangzi 庄子)
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2016-02-07, 11:11
Witajcie na forum!
Moje koty tez poczatkowo nie chcialy przejsc z TC Premix na naturalne suplementy ale wzgledy finansowe mnie do tego zmusily. Ja zaczynalam od stopniowego wprowadania suplementow naturalnych, najpierw tych najwazniejszych i najmniej problematycznych- wapn, tauryna, sol - pozniej watrobka i stopniowo pozostale a na saaaaamym koncu fortain i to tez stopniowo.
O easy barfie mamy temat - http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=20
A tu spis suplementow dla kotow, w tym te, ktore sa niezbedne przy easy barfie: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=364
Sliczna ta czarnulka, ma bardzo ladna biala trojkatna plamke.
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2016-02-07, 22:41
Cześć Wam!
Tosia ma brązowe obwódki wokół oczu? Czy to tylko takie zdjęcie? Śliczna jest
Wiesz może, które suplementy jej nie pasują, czy próbowałaś wszystkiego razem? Może tylko część jej nie smakuje. Na przykład olej rybi - widzę na Forum wiele wypowiedzi, że on kotom nie smakuje, zresztą moje małpiszony to potwierdzają. Z drugiej strony drożdże i krew suszoną musiałam schować, bo opakowania były regularnie szturmowane
Powodzenia na BARFnej drodze!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum