Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-09, 12:04 BARFny kalkulator dla ludzi
Zakładam ten wątek w nadziei, że znajdą się chętni (ok. 10-20 osób ) do przetestowania narzędzia, jakim będzie BARFny kalkulator dla ludzi. W nagrodę za chęć udziału w testach osoby te otrzymają darmową licencję do korzystania z niego w wersji pełnej (1.x).
Piszę o tym teraz, ponieważ zacząłem konstrukcję tego "cuda". Oczywiście wersja testowa zostanie udostępniona raczej w styczniu 2013.
Lista procedur
Wykonano:
Projektowanie:
6 kategorii produktów: tłuszcze, podroby, mięso (w tym ryby), owoce, warzywa, suplementy (oraz te inne niepasujące do pozostałych kryteriów)
Instrukcja
Kalkulacja - obliczanie właściwości diety na podstawie gotowych przepisów lub/i oddzielnych składników
Przepisy - tworzenie własnych przepisów, łatwe wykorzystanie w kalkulacji
Profil żywieniowy: normalny, chorobowy (na czas choroby), aktywny (dla osób aktywnych fizycznie)
-Opracowanie graficzne
-Opracować środowisko programowe (Microsoft Excel od wersji .95)
-Zebrać i zanalizować dane n/t dziennego zapotrzebowania dla ludzi (z tych rzetelnych źródeł) oraz ich wzajemne proporcje
-Ustalić udział białek, węglowodanów, wody oraz tłuszczów i ich proporcje w ludzkiej diecie
-W celach testowych wprowadzić kilka pozycji do każdej kategorii produktów żywieniowych
W trakcie wykonywania:
-Budowanie kodu formularza tworzenia przepisów
W planach:
-Budowa kodu formularza kalkulacji właściwości diety
-Finalizacja procesu:
Rozbudowa bazy danych składników
Napisanie instrukcji z opracowaniem graficznym w oddzielnym pliku (PDF)
Sformatowanie komórek w celach ochrony praw autorskich i zapobiegających przypadkowej edycji
Wszystko powyższe oprócz rozbudowy baz danych składników znajdzie się w wersji testowej. Instrukcja będzie jedynie w formie skrótowej.
_________________ Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-13, 21:35
Aktualizacja
Prace nad budowaniem kodów do wytwarzania i obróbki danych (przepisy, składniki diety) zostały zakończone. Jestem właściwie dalej niż w połowie drogi, a mój zapał nie maleje, więc jest duża szansa, że zdążę ukończyć fazę kodowania jeszcze przed świętami
Kalkulator BARF dla ludzi v0.5b (wersja rozwojowa) Wykonano:
-kod formularza przepisów
-intuicyjna obsługa bazy danych składników (formularze)
-poprawki kosmetyczne oraz usprawnienia ergonomiczne
W trakcie wykonywania:
-ostatnia faza projektu - główny formularz obliczeniowy, mający za zadanie obliczyć udział substytutów w dziennym jadłospisie człowieka
W planach:
-skrócona instrukcja w formacie pliku PDF
Gdy ukończę prace nad projektem wersji rozwojowej, zainteresowane osoby, które zgłosiły się w tym wątku, otrzymają link wraz z hasłem dostępu do pobrania programu.
Maciejka
Barfuje od: 04.2012r
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2012-12-18, 01:30
Ja też się zgłaszam na królika doświadczalnego. Jak będzie wyglądało to eksperymentowanie? Mam nadzieję, że w kalkulatorze będą i rzeczy niezdrowe acz smaczne? Abym znała skalę moich potencjalnych przewin...
Wysłany: 2012-12-18, 13:21
Do zainteresowanych osób: zapomniałem o ważnej kwestii - proszę o wysyłanie pliku .xls (kalkulator) po znalezieniu błędu. Raport można od razu składać w wiadomości. A jeżeli chodzi o dostęp, coż... Będzie bezterminowy do odwołania, ponieważ będę wrzucał poprawione wersje (pod tym samym linkiem).
kotokrazca
Barfuje od: 04.2012
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2012-12-19, 22:55
Pojawiła się wersja 0.5.3b z nowymi funkcjami i poprawkami. Przypominam, że link do pobrania i hasło nie ulegają zmianie
Zmiany:
-zapytanie o potwierdzenie zamknięcia formularzy zmian, dodawania przepisu, składników i diety zależne od tego, czy użytkownik wprowadził zmiany
-możliwość dostosowania kolorów wierszy i nazw zakładek składników wedle uznania
-poprawki techniczne silnika programu
W trakcie wprowadzania (ukaże się w nowej wersji):
-przebieg współczynnika podaży elementów analizy składu w zależności od masy ciała (minimum 1kg, bez górnego limitu)
-opracowanie rzeczywistego zapotrzebowania na minerały, witaminy i właściwy podaż (stosunek) grup bazowych (białka, tłuszcze, woda, węglowodany,energia) na 1kg masy ciała
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2012-12-21, 23:03
Sojuz, jestem bardzo ciekawa twojej "maszynki". Myślałam, że z braku czasu nie dam rady do niej zajrzeć, ale chyba nie wypada nie wypróbować. Dopisz mnie też jako testera .
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Wysłany: 2012-12-21, 23:41
Mam ostateczne wartości dla poszczególnych elementów analizy chemicznej. Ze względu na trud włożony w szukanie informacji, analizę i opracowanie, publikuję jedynie źródła, na którym oparłem wyniki. Współczynnik przebiegu proporcjonalności elementów analizy chemicznej do masy ciała opracowano na podstawie siatki centylowej.
LEGENDA: Rath - dr med. Matthias Rath, tabela z książki "Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca... tylko my ludzie" adres www - forum automatycznie utworzyło linki do nazw witryn, ale nie prowadzą one do konkretów; podałem jedynie nazwę portalu, gdzie umieszczono informacje na temat danego elementu
B15* - ta witamina zostanie wycofana z kalkulatora, ponieważ producenci żywności mogą podawać za wit. B15 jakąkolwiek chemię. Drugim powodem jest bardzo rzadko lub w ogóle spotykana analiza z występującą witaminą B15
www.iom.edu / Rath** Chrom (Cr) - jest to synteza źródeł; każde z nich uzupełnia się nawzajem
Jeżeli chodzi o Bor i Wanad, ich dopuszczalne wartości (UL) zostały obniżone dziesięciokrotnie, niż zalecają źródła, z powodu zbyt niepewnych lub brakujących danych i dość groźnych skutków niewielkiego już przedawkowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum