BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalkulator dla OpenOffice - uwagi, dyskusje
Autor Wiadomość
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1100
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-04-14, 08:08   

Nul napisał/a:
No własnie, tez mi coś mna Mac-u ni działa :( Dotychczas stawiałam pierwsze barfowe kroki na Windows, ale padł dysk i teraz chcą na Macu, ale nie działaja makra. Próbowałam włączyć w OO, ale się nie udalo, opcje wyglądają inaczej niż w instrukcji. Nie mam w opcjach nic o poziomie bezpieczeństwa, gdzie to ustawić???


A jaki masz arkusz kalkulacyjny tam zainstalowany?
 
 
Nul 

Dołączyła: 28 Gru 2016
Posty: 208
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-11-15, 15:00   

Przepraszam, Hebe, nie zauważyłam wtedy, że jest odpowiedź od Ciebie - a po prostu zaczęłam barfować na Windowach.

A teraz... dziś spróbowałam na Mac-u znów i działa :) Dzięki więc, że toto w ogóle jest :)

Miau!
 
 
aina 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 339
Wysłany: 2017-11-24, 16:20   

W oo1.6 udo kurczaka ( cała noga z udżcem i podudziem ) jest bez kości i podano jeszcze udziec ze skórą ale z czy bez kości ? Jeśli mielę całe udo = noga ( nie - tylko udziec ) z kością , to jaką pozycję wybrać ? Może ktoś wie od ręki ? Czytam różności ale tej konkretnej informacji nie znajduję :-|
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2017-11-24, 18:59   

aina :kwiatek:
Wybierasz w kalkulatorze z pozycji 8 Mięso z kośćmi : Kurczak udo ze skórą i kośćmi.
Tak samo jest w Excelu na dole okna z mięsami jest pozycja Mięso z kośćmi.
 
 
aina 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 339
Wysłany: 2017-11-27, 20:56   

;-) oj,dziękuję SHANO , jak zwykle . Jak ja patrzyłam ?
 
 
aina 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 339
Wysłany: 2017-11-27, 21:05   

(wiem , kurczaka w "Mięso" szukałam od pozycji 73)
 
 
aina 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 339
Wysłany: 2017-11-29, 17:18   

:kwiatek: a teraz tak:
temat "olej z łososia" str.31 Margot ostatni post , w połowie,29stycznia2017:
witamina A norma kalkowa uśredniona 125 jm /kg kota/dzień
ok.312 jm/kg kota świeci na czerwono że jest b.niebezpiecznie

kalk oo1.6 pokazuje mi jako normę np.10.920 jm wit.A dla mieszanki na 5 dni dla 4 kg kota czyli 2184 jm dziennie / 4kg kota czyli 546 jm / kg .

U Margot 125 , świeci przy 312 , u mnie 546 i nie świeci

Muszę prosić o wytłumaczenie , staram się ale knocę ?
 
 
aina 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 339
Wysłany: 2017-12-03, 04:45   

odpowiedzią może być cytuję"kalkulator koci ma dużą tolerancję dla wit.A w górę"?
dagnes s.6 temat "Wątroba"
norma=125-500jm wit.A/ kg kota/ dzień?
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1100
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-12-04, 08:01   

aina, postaram się nie zapomnieć i sprawdzić te normy kalka OO i kalka Excelowego. Może coś niechcący przeoczyłam. Muszę usiąść do tego kalkulatora i dokończyć z tymi warzywami, w końcu.
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
aina 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 13 Paź 2016
Posty: 339
Wysłany: 2017-12-05, 16:21   

Hebe , merci , wiem że urwanie głowy ze wszystkim . Ileś razy wracałam do postów z witaminą A i może jest i tak jak pisze Margot , niższa norma , i jak dagnes , większy margines , bliższy właśnie kalkowej 500 . Tylko pewności nie mam . I która wartość optymalna ? czy może zwiększać od 100iluś a potem zmniejszać itd
 
 
Agata_S 

Dołączyła: 07 Paź 2018
Posty: 3
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-10-21, 19:51   

Hebe, czy planujesz aktualizację kalkulatora dla OO?
Dopiero zaczynam się uczyć ale zauważyłam, że np. Wieprzowina podgarle ma w oo biało 20g, tłuszcz 11g a w wersji dla Excel Wieprzowina podgarle ma biało 14g, tłuszcz 40g.
Planuję pozamieniać sobie ręcznie te wartości.
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2018-10-21, 19:56   

Przecież jest 14 i 40 w OO, tak samo jak w kalku na excela.
 
 
Agata_S 

Dołączyła: 07 Paź 2018
Posty: 3
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-10-22, 10:32   

hmm.. a u mnie jednak nie. Nawet ściągnęłam ponownie kalkulator dla OO i nadal mam tak samo, wołowina też wygląda podejrzanie :-/
Saga, czy możliwe że mamy inną wersję pliku? Ja ma Kalkulator_BARF_for_OO_1.3
Tutaj widok w pliku na mięsa:
https://drive.google.com/open?id=1VGJxqNqbWZ7LmrOtfBtkTOtHPvsv1fTz
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2018-10-22, 11:07   

1.3 to stara wersja, tam faktycznie były różnice. Nowa wersja, ale jeszcze w fazie testów to wersja 1.6. Ja na niej działam. Zdaje się z warzywami tam są jakieś problemy, ale baza mięs itp. jest taka sama jak w kalku pod Excela.
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1100
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-10-22, 11:23   

Saga, tak jak mówisz. Siadam i siadam do tego, i nawet zaczęłam z tymi warzywami (plus te Twoje uwagi) tylko coś dokończyć nie mogę. Może jutro w końcu mi się uda.
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne