Mój pies ma rozwolnienie, bardzo złe wyniki wątroby (prawdopodobnie przez moją głupotę - źle robiłam mieszanki, ale to juz zupełnie inny temat).
Podaję mu ostropest mielony (sama miele w młynku).
Nasunęło mi się pytanie - czy dodawany przeze mnie ostropest nie powoduje rozluźnienia kupy?
Może on tez pełni funkcje balastowe, czyli na mój rozum rozluźniające.
Może powinnam dawać ostropest w postaci tabletek?
Nie, nie podawaj tabletek. Świeżo mielony ostropest plus żółtko (albo całe jajo nie bełtane).
..Asia... a możesz powiedzieć tak w skrócie jak przez złe mieszanki siadła wątroba? I jakie są wyniki?
Żółtko dostaje, ale w mieszance. Bo w żółtku jest sporo fosforu, a to pies nerkowy, wiec muszę to dokładnie liczyć w kalku.
Nie chce tu robić off topic, całość mam opisane w swoim wątku, ale piszę z telefonu i nie umiem tu wrzucić linka do wątku.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2017-08-21, 11:47
..Asia.. napisał/a:
Podaję mu ostropest mielony (sama miele w młynku).
Nasunęło mi się pytanie - czy dodawany przeze mnie ostropest nie powoduje rozluźnienia kupy?
Może on tez pełni funkcje balastowe, czyli na mój rozum rozluźniające.
Nasiona ostropestu to ziarno jak każde inne - zawierają dużo balastu oraz substancje antyodżywcze. Należy podawać wyciąg z ostropestu czyli samą sylimarynę, bo to ona jest lekarstwem, a nie całe nasiona. Ziarno może podrażniać uklad pokarmowy.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Wysłany: 2018-01-03, 00:34
shana55, moim zdaniem żaden z wymienionych przez ciebie. Ale o konkretnych preparatach z sylimaryną wolałabym rozmawiać w wątku wątrobowym lub w dziale zielarskim . Pozostawmy ten wątek na sprawy wyłącznie okołotrzustkowe.
Tu też jest jakiś, ale nie piszą ile ma sylimaryny, tylko że zawiera 300mg ekstraktu w kapsułce (zainteresowani muszą dopytać u producenta):
http://www.pharmovit.pl/n...ropest-plamisty
Ja kupuję na niemieckim amazonie i tam jest naprawdę dużo takich preparatów, można wybierać. Jeśli ktoś ma możliwość, to niech się tam rozejrzy.
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2018-01-06, 14:32
dagnes, a w jakiej formie taki sproszkowany ekstrakt można podawać? W opisie jest "Przeznaczenie: badania i produkcja suplementów diety". A np. tutaj też jest w postaci proszku i piszą:
Cytat:
Ma postać jasnobrązowego proszku rozpuszczalnego etanolu. Nie rozpuszcza się w wodzie. Preparat do zastosowań spożywczo-kosmetycznych zawierający w swoim składzie flawonolignany (sylibiny, sylidiaminy, sylikrystyny, dehydrosilibiny i innych), pozyskiwane z nasion ostropestu plamistego.
Półprodukt do tworzenia własnych suplementów diety.
No trudno zwierzakowi podawać w postaci kropli alkoholu, człowiek też nie zawsze może leki na bazie alkoholu zażywać. Pozostaje kapsułkowanie czy można po prostu dosypywać do karmy/jedzenia odpowiednią dawkę?
Wysłany: 2018-01-06, 18:12
Saga, ten sam proszek znajduje się w słoiczkach z suplementami, tyle że jest zakapsułkowany . Nie podaje się tego z alkoholem, a sam ekstrakt także nie zawiera alkoholu. Rozpuszczalność w danej substancji to cecha, którą wyszczególnia się w specyfikacji.
Ekstrakt zjada się wraz z posiłkiem lub tuż po nim, więc w przypadku zwierząt najlepiej jest wmieszać gp do pokarmu lub podać całą kapsułkę jeśli dawka jest odpowiednia.
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2018-01-06, 18:18
Ok, chciałam się tylko upewnić, trochę mnie ten alkohol zdziwił. Ale w końcu są różne ekstrakty ziołowe podawane w kroplach, właśnie na alkoholu (znaczy chodzi mi o preparaty apteczne, dla ludzi). Dzięki wielkie
Udział BARFa: 50-75%
Wysłany: 2018-01-24, 21:35
Czy ktoś z Was podaje Sylimaryne 80%, o której wspominała dagnes? Jaką ilość mogłabym podawać wspomagająco na wątrobę 3 kg kota?
_________________ Pies myśli: "Człowiek daje mi jedzenie, mieszkam w jego domu, mogę spać w jego łóżku - jest moim bogiem!"
Kot myśli: "Człowiek daje mi jedzenie, mieszka w moim domu, może spać w moim łóżku- jestem jego bogiem!"..
_________________ Pies myśli: "Człowiek daje mi jedzenie, mieszkam w jego domu, mogę spać w jego łóżku - jest moim bogiem!"
Kot myśli: "Człowiek daje mi jedzenie, mieszka w moim domu, może spać w moim łóżku- jestem jego bogiem!"..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum