co do różnych mies to raczej mam słaby dostęp, z tego co wiem to podroby wieprzowe odpadają czytałam ze ew mięso można dawać
czyli zostaje mi indyk, kaczka, krówka i baran
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2015-10-28, 19:32
PMR czyli prey model raw nie ma wiele wspolnego ze swoja nazwa. ZADNE zwierze niema takich proporcji. Nawet jesli wziac pod uwage fakt, ze z duzych ofiar zazwyczaj wiekszosc kosci zostaje to nadal sie nie zgadza
Te dziwaczne proporcje wychodza im z tego, ze organy typu pluca (wszystkie organy "niewydzielnicze") zaliczaja do miesa
Whole prey polega na podawaniu calych tuszek lub komponowania proporcji takk, zeby "zlozyc"=z elementow ofiare
Swoja droga szyjki indycze raczej nie dadza sie zakwalifikowac do kategorii mieso. Tam dobre 30& to kosc
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2015-10-28, 19:47
malinoj, jak dogo to nie bs a jak bs to nie dogo. Tam promowany jest przedziwny model karmienia surowizną. A barf w ich wydaniu to już w ogóle przedziwny twór. Dlatego zapomnij co tam przeczytałaś.
Gdyby nie przedziwne proporcje, to to, co jest w tamtym temacie o PMR to taki nasz barf.
wiem ze szyjka to nie mięso liczę to w proporcji 70 mieso, 30 kości dlatego wspomniałam ze kości z szyjki.
i wiem ze dogo to nie bs ale czerpać informacje chciałabym z wielu miejsc nie tylko z jednego.
jak wg was % powinnam karmić?
bo w całości raczej nie chce dawać mój pies jeszcze jest zbyt szalony i obawiam się ze zrobiłabym sobie krzywdę
szyję indycze to jest jedyna kość która na chwile obecna chce jej dawać
Barfuje od: 06/2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Cze 2013 Posty: 2811
Wysłany: 2015-10-28, 21:06
Niestety nie da się czerpać i stąd i z dogo.
Jak nie możesz dawać w całości, to nie dawaj. Ja robię tak, że biorę tasak i kroję na mniejsze porcje, bo moja suka nie może dostać na raz większego kawałka.
PMR czyli prey model raw nie ma wiele wspolnego ze swoja nazwa. ZADNE zwierze niema takich proporcji. Nawet jesli wziac pod uwage fakt, ze z duzych ofiar zazwyczaj wiekszosc kosci zostaje to nadal sie nie zgadza
Te dziwaczne proporcje wychodza im z tego, ze organy typu pluca (wszystkie organy "niewydzielnicze") zaliczaja do miesa
Mnie mimo wszystko ciekawi skąd te proporcje - nawet jak się weźmie te płuca. I dodatkowo bez suplementacji zgadza się bilans wapń - fosfor przy takiej ilości kości ? Często na forum było pisane, że wapń z kości jest słabo przyswajalny, do tego kości mają również niemało fosforu.
PMR dosyć modny na zachodzie. Jak im to wszystko "trybi" bez suplementacji ?
Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 887 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-08-03, 22:59
Ja czasami podaję całe zwierzaki. Mój pies sam parę razy upolował (wszelkie środki zapobiegawcze zachowane) i wtedy po prostu dostawał do jedzenia. Mieszkam obecnie w DE i ostatnio kupiłam całe młode króliki. Dla mnie lekki szok, ale dla psa mega zdrowe i smakowite.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum