BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Noże & Co
Autor Wiadomość
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2014-05-25, 18:28   

Dzienx.
Tak jak przypuszczałam - u mnie ten wynalazek się nie sprawdzi. :mrgreen:
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-05-28, 07:27   

Snedronningen napisał/a:

Przeglądałam dziś katalog z Juli i zobaczyłam tam ją: http://www.jula.pl/pia-do-miesa-121137 :shock: Ja to chcę.


Ja używam zwykłego brzeszczocika na takiej fajnej rączce z Castoramy, dużo tańszy i też się sprawdza :mrgreen: Są jeszcze takie małe piłki do cięcia listewek, króciutkie, lekkie i po prostu idealne do kobiecej ręki :-D

Dostałam też w prezencie od zająca komplet noży ceramicznych + obierak do warzyw. Jestem zachwycona :love: .
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2014-08-18, 12:14   

Kilka postów wcześniej padło pytanie o sekator np. w miejsce eleganckich nożyc do drobiu.
Od czasu gdy przebywam na wsi, a nożyce do drobiu diabeł ogonem przykrył używam do krojenia porcji rosołowych (dużo ich kupuje dla moich dziczków) właśnie sekatora
np. takiego.


Jest na tyle duży, że łatwo obejmuje większe elementy kości i z łatwością je kroi, a na tyle mały, że nie przeszkadza w manewrowaniu i jest lekki.
Na Stacji Shell dawali za punkty.
  Zaproszone osoby: 2
 
Nazar 

Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 38
Dołączył: 23 Paź 2014
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-10, 16:19   

Polecam noże Morakniv (dawniej Mora of Sweden) - tanie i bardzo dobre noże. Ja mojej Mory (model HighQ Robust) używam do rąbania drewna, oprawiania mięsa, rozpalania ognia i golenia, bo bez problemu taką ostrość ten nożyk uzyskuje :-) Oczywiście nie zastąpi całego zestawu narzędzi i noży kuchennych, ale osoby z mniej zasobnym portfelem na początek (i nie tylko) powinny być zadowolone.
 
 
 
Telimena 

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 19 Sty 2015
Posty: 5
Wysłany: 2015-01-19, 22:21   

Ja się ze swoimi nożami rozmaitymi męczyłam okropnie. Przy dwóch dogach i 3 fretkach miałam bąble na dłoniach non stop. Aż sobie zamówiłam taki oto nóż hand-made:

FILM

i problemy się skończyły :) Cena bardzo fajna, tym bardziej, że oni ostrzą noże za free, trzeba tylko do nich dosłać. Jakby co służę namiarem. ABy nie było wątpliwości, pomagam chłopakowi trochę z promocji tych noży, bo naprawdę robi świetną robotę.
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-01-20, 10:11   

Telimena, nóż zarąbisty! :love:

Jestem tylko nieco zdezorientowana :mrgreen: bo tutaj o wytwórcach noży piszesz: oni. A na forum o nożach opisujesz, że i w jaki sposób sama je zrobiłaś :niewiem: bo domyślam się, że jesteś jedyną Telimeną mającą dogi niemieckie i zachwalającą owe noże :-D
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
Laidee 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 09 Paź 2014
Posty: 180
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-20, 15:27   

Ines napisał/a:
stem tylko nieco zdezorientowana bo tutaj o wytwórcach noży piszesz: oni. A na forum o nożach opisujesz, że i w jaki sposób sama je zrobiłaś bo domyślam się, że jesteś jedyną Telimeną mającą dogi niemieckie i zachwalającą owe noże


W dodatku konto na YT to Telimena Knives a producent to "Teli Knives" :mrgreen: Z tego, co pisze Telimena na forum nożowym wnioskuję, że ktoś wycina jej kształt, a ona sama robi szlifierkę i rękojeść. Hartowanie też jest "zewnętrzne".

Zresztą, wbrew pozorom zrobienie noża nie jest szczególnie problematyczne, zwłaszcza, że wycinanie i hartowanie można teraz zlecić komuś innemu. Prosty nóż wymaga raczej czasu niż specjalnych umiejętności, kawałka przestrzeni, której nie boimy się zawalić opiłkami i poświęcenia rąk, które często trudno po takiej operacji domyć.

A jeżeli chodzi o ostrzenie noża nawet w domu to jest na to prosty patent, tańszy niż szlifierka i znacznie szybszy niż stalka (taki pręt do ostrzenia), bo ostrzałka z tarczami to zwyczajne nieporozumienie, nie dość że ostrzenie na długo nie wystarcza to jeszcze niszczy nóż. Polecam szczerze kamień ostrzący, może być w formie osełki do kos. Kamień kosztuje naprawdę grosze, na pewno jest na AlleDrogo, ale pewnie i w wielu innych miejscach. Trzeba jedynie poświęcić dwie minuty na to, by dowiedzieć się, jakimi ruchami trzeba ostrzyć nóż i pod jakim kątem trzymać ostrze.

Cel ostrzenia to zrobienie z klingi dużego klina, nie jak w przypadku tarczowych ostrzałek klina na samym końcu klingi. Pamiętając o tej zasadzie, przy użyciu kamienia można zrobić z najbardziej kiepskiego noża naprawdę niezłe narzędzie.

Dla osób wymagających bardziej estetycznych rozwiązań są jeszcze ostrzałki wodne, często nazywane ostrzałkami japońskimi. Cena takich ostrzałek to ponad 100 zł, przynajmniej taka była, jak sprawdzałam ostatnio.

Szczerze polecam zarówno kamień jak i samodzielne zrobienie noża. Szlifowanie naprawdę odpręża :twisted:
 
 
RosieChi 


Barfuje od: 17.04.2015
Dołączyła: 31 Mar 2015
Posty: 65
Wysłany: 2015-05-07, 10:38   

Czy zna ktoś może jakiś konkretny nóż, który poradzi sobie z mięsem ze skórą (indyk, kaczka) oraz bardzo tłustym (wołowina II)? Chyba, że każdy sobie poradzi, a ja mam takie badziewne noże... w każdym razie mam problem z krojeniem tych mięs.
 
 
HoWaKo 


Barfuje od: 01.2015
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lut 2015
Posty: 267
Skąd: Zamość
Wysłany: 2015-05-07, 11:12   

Moje sobie radzą bez problemu - używam noży ze stali kutej oraz ceramicznych.
Może po prostu trzeba naostrzyć? ;-)
_________________
BARFny tercet egzotyczny: Honor-Wandysław-Kokoska :mrgreen:
 
 
 
RosieChi 


Barfuje od: 17.04.2015
Dołączyła: 31 Mar 2015
Posty: 65
Wysłany: 2015-05-07, 12:24   

no skoro sobie radzą, to wyraźnie moje trzeba naostrzyć :-D chyba kupię też taki ceramiczny
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-05-07, 13:37   

zdecydowanie każdy ostry nóż sobie radzi :kwiatek:
 
 
Verano
[Usunięty]

Wysłany: 2015-05-08, 10:21   

RosieChi, zamiast kupować nowe noże, zaopatrz się w jakąś poręczną ostrzałkę. Ja używam takiej kieszonkowej firmy Lansky, ale tak naprawdę każda z ceramicznymi ostrzami ukośnymi się nada. Ostrzenie noży to jest w ogóle cała filozofia :roll:
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-02-11, 14:05   

Polecam noże ceramiczne :mrgreen: Należy tylko zachować szczególną ostrożność podczas używania, bo są jak brzytwy. :twisted:
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-02-11, 14:12   

odradzam noże ceramiczne :kwiatek: należy zachować szczególną ostrożność, bo bardzo łatwo je potrzaskać, wyszczerbić, złamać...
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2016-02-11, 14:15   

:-D :mrgreen: :twisted:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne