Sierra
Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 12 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 778
Wysłany: 2021-08-19, 00:06
Rafał uwierz mi na słowo - z 2 jest łatwiej . Co roku mam w domu taką bandę do opanowania... Sierra dała nam ostro w kość (opisałam pod dokładnie tym samym pytaniem na forum miau), jej dzieciaki to bób z miętą - bawią się wspólnie, a nie terroryzują człowieka. Wystarczą stopery w uszach i można całą noc przespać .
A spacery proponowała Małga . Mi akurat ten pomysł, faktycznie bardzo pomocny, wyleciał z głowy... Może dlatego, że Sierra bardzo długo się do spacerów przyzwyczajała.
Ps. Żeby nie było niedomówień przypominam, że Sierra to kotka hodowlana rasy Savannah. W tej rasie wszystko ma ten poziom aktywności.
A gdy nie masz gdzie, bądź jak, bądź kiedy wyjść, jeśli możesz chować się za meblem np biurkiem czy fotelem, to baw się z nim w chowanego. Uciekasz do łazienki albo za inna ścianę i z powrotem biegniesz za fotel, wyskakujesz znienacka, żeby on uciekał z zaskoczenia. Zupełnie jak z dzieckiem tak przez godzinę, jeśli nie on, to Ty na pewno już zaśniesz
p.s. Mój ma już ponad 10 lat i nie wyrósł, ale koc kocha
Witajcie Kochani, mam problem z moja 16letnią kotką. Ostatnimi czasy nie daje nam spokojnie żyć. Chodzi po domu i wyje. Zaczyna nad ranem koło 4-5. Szału już dostaję. Nigdy nie było z nią takich problemów. Podejrzewam, że jest to efekt znudzenia lub początki demencji kociej - choć mało prawdopodobne to drugie. Na wakacjach u babci jest spokój - ale tam są 2 koty i raczej w stresie wtedy jest. Kryśka ma niestety problemy ze stawami i nie za chętnie się porusza, wiec nie mam pomysłu jak ją zabawiać. W zasadzie wszystko co robię interesuje ja przez 5 sekund. Potem nawet nie patrzy w moja stronę i po chwili znowu idzie za winkiel i wyje. Ja już mam z nerwów rozstrój żołądka. Podawałam jej jakiś czas Stressoxan, bo kiedyś na podsikiwanie nam pomógł, ale na obecne zachowanie totalnie nie daje rady, nawet 2 tabletki, jedna rano i jedna wieczorem - 0 efektów.
Poradźcie proszę, czy macie jakieś sprawdzone środki na wyciszenie (zadowolenie kocie) ewentualnie jakieś pomysły na zabawy z kotem, który ma chore stawy i jest niechętny do ruszania się.
Wizyta u weta, by sprawdzić stawy i kręgosłup (rentgen/usg) jeśli nie chce się ruszać możliwe, że ją boli. Mogą być zmiany neurologiczne, ale może też głuchnąć. Może potrzebna tauryna, może coś przeciwbólowego, jako pomoc w problemie, nie znaczy, że będzie to rozwiazanie.
Krycha jest pod stałą opieką weterynarzy. Z jej zwyrodnieniami nie da się nic zrobić. Dostaje Solensję. Staramy się jej pomóc w bólu, jednak poranne wycie nie jest związane raczej z bólem... podejrzewam jakieś behawiory :/
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 662 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2023-11-07, 10:40
A np.feromony z kocimiętki,waleriany lub ekstrakty kwiatowe z kropli Bacha?
Pytam, czy macie coś pewnego i sprawdzonego, co faktycznie działa... Kupiłam olejek CBD 10% nic nie daje... nie chcę wywalać kasy w błoto. Już i tak koszty miesięcznego utrzymania zwierza i jego leczenia są rzędu ok 400-600zl w zależności od leków jakie muszę kupić w danym momencie
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 662 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2023-11-07, 11:16
Na mojego działa spray z kocimiętki.Ja go robię sama,bo mam kocimiętkę w ogrodzie.
Spryskuję kocyk lub miejsce w którym odpoczywa,i to mu pozwala się wyciszyć,i odwrócić
uwagę od stresujących sytuacji.
Może spróbuj,to aż tak drogo nie kosztuje.
ps.Wiem jakie są koszta utrzymania chorego zwierzaka,bo sama mam takiego!
Można spróbować wyjść na spacer. Jak nie może sama iść to ponosić na rękach. Będzie obserwować, nasłuchiwać odgłosy. Doskonały trening na podtrzymanie sprawności umysłu. Nawet młode i krzepkie koty lubią sobie od czasu do czasu popatrzeć w ten sposób z góry na świat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum