BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Żywienie w chorobach nerek
Autor Wiadomość
NoxAurora 

Wysłany: 2025-02-21, 15:17   

Dziękuję za odpowiedź! 😊

Co do białkomoczu, stosunek białko/kreatynina wynosi 0,11, więc według interpretacji białkomoczu nie ma:
📌 < 0,2 – brak białkomoczu
📌 0,2-0,4 – białkomocz graniczny (powtórzyć badanie po ok. 2 miesiącach)
📌 > 0,4 – białkomocz istotny
Pepe dostaje Telmisartan w dawce 0,003 mg dziennie od około pół roku i nefrolog zalecił na razie pozostanie przy tej dawce. Ciśnienie faktycznie jest wysokie, ale na razie monitorujemy sytuację. Myślę, że po części może to wynikać z tego że Pepe się stresuje na badaniach.
Porus One mam zalecone doraźnie – wyniki są na tyle dobre, że nie było potrzeby podawania go codziennie, raczej zapobiegawczo.
Co do przepisu – ten, który dostałam od dietetyka, bazuje głównie na kurczaku i wołowinie, a przy tworzeniu mojego przepisu sugerowałam się jego zaleceniami, m.in. dodaniem warzyw oraz brakiem soli i jodu. Przepis dietetyka zawierał:
300 g kurczaka (udo, mięso i skóra, bez kości), 300 g wołowiny (karkówka lub łopatka), 150 g żołądków kurczęcych, 100 g wątroby kurczęcej, 150 g warzyw gotowanych, 1 żółtko, 6 g Węglan wapnia (36% Ca), 4 g tauryny, 1 g P Witamina E w proszku, 7 g Drożdże browarnicze, 7 pompek Omega-3 Fish Oil, 5 g hemoglobiny wołowej (jeszcze nie wprowadziłam, ale przy następnej porcji będę już dodawać), 200 ml wody.
Od siebie zauważyłam, że Pepe bardziej smakuje drób niż wołowina, więc spróbowałam dostosować przepis w tym kierunku. Warzywa zostały zalecone przez dietetyka – początkowo pojawiły się u Pepe lekkie zaparcia, więc może miały temu zaradzić, chociaż myślałam, że tę funkcję spełnią podroby. Możliwe też, że chodziło o dodatkowe źródło potasu, bo faktycznie K+ ma w dolnej granicy ( K⁺ = 3,7 mmol/l (norma: 3,7 – 5,8 mmol/l).
Jeśli chodzi o sól i jod – Pepe nie ma problemów z tarczycą, ale może zostały pominięte profilaktycznie, bo kotka ma już 13 lat. .
Ostatnie wyniki (zakresy referencyjne w nawiasach):
🔹 CRE: 2.3 mg/dl (norma: 0.3 – 2.1 mg/dl)
🔹 BUN: 35 mg/dl (norma: 10 – 30 mg/dl)
🔹 Fosfor (PHOS): 4 mg/dl (norma: 3.4 – 8.5 mg/dl)
🔹 Ciśnienie: 185 mmHg (norma: < 160 mmHg)
Generalnie inne parametry ma w normie. zależy mi, żeby była w jak najlepszej formie ponieważ musimy jej wyczyścić zęby :(
Dziękuję za każdą wskazówkę i pomoc! 😊

Odpowiedz do tematu