Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39 Dołączyła: 29 Gru 2012 Posty: 1350 Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2013-11-02, 20:50
ja sobie wykrakałam ;/ jutro z rana muszę wstać i mordować się z tiramisu ;/
mój krem to:
2 żółtka utarte z cukrem, alkoholem (ajerkoniak albo amaretto), mascarpone i ubitą pianą z białek :)
wychodzi z tego taki krem-krem :)
_________________ Paulinka i Dieselek
martens
Barfuje od: 8 XI 2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Paź 2013 Posty: 104 Skąd: USA
Wysłany: 2013-11-02, 21:03
Ja to bym sobie tort upiekła, tak bez okazji, ale nie zaryzykuję
Moja siostra robi cudowne tarty, ale odkąd mieszkamy razem to nie pokwapiła się ani razu, żeby jakąś zrobić
_________________
nerosław
Dołączyła: 30 Paź 2013 Posty: 41 Skąd: warszawa
cudnie,że powstał taki temat uwielbiam gotować,piec etc.
ale może umieszczajmy tu wszelkie przepisy, sprawdzone i smaczne?
ostatnio ugotowałam pierwszy raz węgierski bogracz - pychota, później wrzucę przepis, bo bez kartki nie przypomnę sobie
[ Dodano: 2013-11-04, 15:26 ]
silver_87 - przetestuję ten przepis, ale z dyni świetna jest też zupa
Też jestem za wszelkim rodzajem przepisów;p Jak znajde troche czasu to wrzuce cos od siebie (choc zazwyczaj swoje trzymam w tajemnicy ) Że też wcześniej tu nie zajrzałam -.-`
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Zaproszone osoby: 2
anna187 [Usunięty]
Wysłany: 2013-11-04, 19:25
Przepis na serniczek mniam mniam.
Wiem, wiem te kalorie ... ale wierzcie mi warto zrobić. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a efekt ... brak słów. każdy kto zjadł kawałek u mnie już sam robi serniczek w domku.
Dobrze jest mieć mleczko takie prosto od krowy i jajeczka prawdziwe.
No to jedziemy z przepisem. Zaufajcie mi , warto raz zaszaleć ( a potem jeszcze raz i jeszcze raz ... )
Serniczek Bożenki
Zaczynamy :)
2l mleka
10 jajek
śmietana duża 18 %.
Do mleka wlewamy jajka i śmietankę. Powoli gotujemy . Wytworzony :ser przekładamy na durszlak aby odciekł. Co jakiś czas delikatnie mieszamy i czekamy aż przestygnie.
Spód:
3 paczki herbatników petitki
czekolada gorzka co najmniej 75%
0,5 kostki masła
Herbatniki oraz czekoladę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy miękkie masło. Masą wykładamy brytfannę.
Środek
2 kostki masła 200g oraz 2 szklanki cukru pudru miksujemy na puszystą masę. Powoli dodajemy ostudzone ser oraz zapach pomarańczowy ( duży).
Masę wykładamy s wcześniej przygotowany spód.
Wierzch
200 ml śmietanki 36% oraz 2 czekolady gorzkie. Rozpuścić na wolnym ogniu i powoli wylać na sernik.
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1576 Skąd: podlaskie
Wysłany: 2013-11-04, 19:35
Przepis podobny do "paschy" (mleko z jajkami) Trzeba bardzo uważać na moment ścinania się serka! Ma to być tylko początek!
nerosław
Dołączyła: 30 Paź 2013 Posty: 41 Skąd: warszawa
Wysłany: 2013-11-04, 20:30
Aniek,
Ok
Ciasto to zykłe kruche czyli mąka, masło jajko.
Ja zawsze robie w proporcjach na każde 200 g mąki 100g masła i jedno jajko.
Robimy ciasto i wyklejmynim forme do ciasta.
Ciasto nakuwamy,obciążamy i zapiekamy.
Farsz
Cukinie nie obieramy tylko pozbywiamy się pestek i ścieramy na grubych oczkach.
Solimy i odstawiamy tak żeby puściła zbędną wodę.
Jak ciasto mamy zapieczone to wykładamy na to ciasto odciśniętą cukinię.
Zalewamy to wszysto śmietanką z jakiem doprawioną pieprzem i gałką.
Układamy na farszu fete, suszone pomidorki i dojrzewającą szynkę.
Wstawiamy do piekarnka i zapiekamy tak aby ten sosik się ścioł.
anna 187 - masz to jak w banku, że na niedzielę taki sernik zagości w moim domu oby tylko ser się dobrze wytworzył. Robiłam już różne serniki, ale taki przepis widzę pierwszy raz.
[ Dodano: 2013-11-05, 08:45 ]
silver_87- zupa z dyni bardzo mi smakowała, jednak nie przygotowywałam jej sama, kosztowałam tego dania u teściowej była pyszna, na pewno zawierała boczek i sporo czosnku
Barfuje od: 01.03.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Wiek: 40 Dołączyła: 06 Sty 2013 Posty: 416 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-05, 08:59
Dzięki nerosław, jutro się w kuchni zakopię, zrobię jedną po Twojemu i jedną na słodko z jabłkami, jak szaleć to szaleć
BTW: Nigdy bym nie pomyślała, że takie rzeczy zaczną mnie cieszyć...starzeję się
@szafirka Mi to ta "przyprawa do zup typu magi" nie pasuje, robisz z tym czy zastępujesz? Nie lubię takich wynalazków typu wszystko w jednym, zawsze sama komponuję przyprawy z jednorodnych składników.
Aniek,
nie dodaję tej przyprawy do żadnych dań, nie lubię jej. Niczym też jej nie zastąpiłam. Nie użyłam również kminku, bo nie lubię. Na pewno prawdą jest, że nie należy szczędzić papryki słodkiej. Danie ma być słodko-ostre (słodycz pochądząca z papryki rzecz jasna ) . Dodałam pokrojone w plastry pieczarki i zrobiłam sporo klusek, więcej niż ilość proporcji podanych w przepisie, bo tak mi pasuje smakowo i te kluski z wołowiną są świetne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum