Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 06 Lis 2012 Posty: 1419 Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-24, 14:27
Ines może to by było lepiej ale jakie to pracochłonne w królkiu mięso od kości oddzielić ładnie. A tak bach tasaczkiem kilka rayz, do maszynki i już Ja dlatego własnie rzadko kupuje królika bo z kością mielonego moje jeść nie chcą - kości tylko w całości jedzą, a bawić sie w oddzielanie miesa od kości w króliku to dla mnie koszmar. Przez ten czas co 1 królika to 2-3 kuraki bym obrobiła i mięsa bym z tego miała 4 razy tyle.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-03-25, 06:54
Myslalam ze moje trudnosci w oddzielaniu kroliczego miesa od kosci wynikaja z mojego braku uzdolnienia w tej dziedzinie, ale widac ze nie Kupa roboty - malo miesa. Mysle, ze tak mozna w skrocie to okreslic.
Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 06 Lis 2012 Posty: 1419 Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2015-03-25, 18:18
No i na dodatek to mięso się dużo lepiej trzyma kości niż w takim kurczaku a jeszcze te królki takie chudziny, ze tam mięsa to tyle co kot napłakał. Chyba, że Ty Ines masz jakieś swojskie króle nie te Biedronkowe czy Lidlowe. Może taki swojski byłby bardziej przystępny w obróbce i trochę lepiej podtuczony ?
Barfuje od: 2014
Udział BARFa: 50-75%
Dołączyła: 20 Sty 2014 Posty: 26 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-03-27, 17:22
Opcja z królikiem upadła - TŻ zaprotestował przeciwko obróbce zwierza, "które przypomina kota". Będzie wołowina i wołowe podroby, indyk w kilku postaciach (filet, udziec i golonka) oraz szyjki z kurczaka z kośćmi. Howgh!
barbara838
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Sie 2016 Posty: 69 Skąd: Anglia
Wysłany: 2017-01-19, 21:24
Widzialam na stronce fantastyczne przepisy z calym krolikiem, z cala kaczka i przepiorka( oczywiscie nie razem). Probowalam wykombinowac swoj przepis z calym krolikiem bo kociaki go bardzo lubia niestety nie wiem jak to wyliczyc bo w kalku sa dane tylko kurczaka z koscia. Tamte przepisy sa rewelka ale z tranem a moje nie tkna go, ttlko losos dlatego probuje go przerobic.
Wiecie moze jak to zrobic?
Moze w innych kalkulatorach sa takie dane?
Pomozcie prosze.
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2017-01-19, 21:28
Gdzie widziałaś, na jakiej stronce? Tutaj, na forum?
barbara838
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Sie 2016 Posty: 69 Skąd: Anglia
Wysłany: 2017-01-20, 09:41
Te przepisy byly na stronce hodowli. Nie na forum.
Ogolnie w kalku jest krolin, dziki rowniez ale bez kosci.
Tez myslalam zeby sobie dopisac dane z ferretty ale mam watpliwosci bo jest strasznie duza rozbieznosc w skladzie dzikiego krolika. Wapn w calej tuszce bez podrobow 2 razy wyzsza niz grzbiety kurczaka. Nie mowie ze tak nie jest ale lepiej to sprawdzic.
Postanowilam wiec skorzystac z gotowych przepisow i zrobie na jego podstawie. Tam jest podany losos nie tran a ogolnie to o to mi chodzilo.
Tak czy inaczej dzieki
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2017-01-20, 13:35
Też się nad tym królikiem głowię . W nowym kalku jest co prawda królik tuszka ale jako mięso. Chętnie bym zmieliła królika w całości, również znalazłam przepis na królika (w całości z kością) + tłuste mięso, ale nijak nie wiem jak wyliczyć do tego skorupki . Do tej pory królika obierałam z kości i brałam tylko mięso, mieszałam z kaczką, ale szkoda trochę tych kości
Czy mógłby mi ktoś pomoc z przeliczeniem 80 g krwi płynnej na fortain? ( bo właśnie wróciłam z całym kurczakiem i czeka na przerobienie na mieszankę ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum