Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2012-07-11, 15:17 Produkty, których brakuje w Kalkulatorze
Jak traktować w kalkulatorze ckb części z kaczki, typu serca i żołądki, czy można je wrzucić jako cześci kurczka czy raczej bliżej im składem do tych indyczych. W necie znalazłam skąpe dane, m.in. bez fosforu?
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-11, 19:09
Ja zazwyczaj robiłam tak, że uznawałam je za indyka. Dopuszczałam takie coś będąc świadomą, że mieszanka nie jest na pewno super, ale robiłam to w jednej mieszance na ileś tam, więc przy jednym dwutygodniowym odstepstwie "trochę od normy" myślę, że nie zaszkodziłam bardzo swoim piraniom.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 887 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-11, 19:13
Ja części kaczki traktowałam jak części kurczaka, także zdając sobie sprawę, że mieszanka nie jest w 100% od A do Z super, ale tylko raz udało mi się dostać podroby z kaczuchy.
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2012-07-12, 12:06
Dzięki dziewczyny. Tym razem policzyłam jako kurze, a następnym razem dla równowagi wrzucę jako indycze.
Tak na marginesie, ostatnio różne części z kaczuchy pojawiają się regularnie w warszawskim Leclercu na Ursynowie ( o tym pisała też Kazia w wątku Wawa-gdzie meta na mięso?). Nie wiem czy w innych marketach tej sieci w Wawie i innych miastach też bywają, bo jak się kiedyś dowiedziałam od osób pracujących w korporacjach fmcg i współpracujących z handlem nowoczesnym, Leclerc jest o tyle specyficzną siecią, że w porównaniu z innymi, tam poszczególne sklepy maja sporą autonomię jeśli chodzi o dostawców i zamówienia. Ale może warto zapytać.
W ub. roku jesienią przez krótki czas Leclerc miał tez podroby z gęsi.
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2012-09-18, 20:07 Serca kacze - dane do kalkulatora
Załączam link do danych dotyczących serc kaczych, których brakuje w kalkulatorze. Można sobie samemu dopisac do kalka, albo dziewczyny dopiszą w kolejnej wersji. Niestety nie są kompletne, bo brakuje np. informacji dot. zawartości tłuszczu, ale jest białko, fosfor i inne minerały i witaminy. Dane wyglądają na wiarygodne. Sprawdzałam na tej stronie inne serca (kurze i indycze) i maja parametry zgodne z tymi, które figurują w CKB.
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2012-12-22, 11:44
Zawartość tłuszczu w tych sercach możemy sobie mniej więcej wyliczyć mając podaną ilość kcal w 100g oraz zawartość białka i węglowodanów. Brakuje nam tam jednak dość ważnej informacji dotyczącej wilgotności. Tu jedynie jesteśmy w stanie założyć jakąś średnią, którą mamy z innych gatunków serc (pomiędzy 74% a 79%), więc gdzieś w granicach 77%. Zastanowimy się z Hebe czy włączyć te serca do kolejnej wersji.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 34 Skąd: ŁDZ
Wysłany: 2013-11-08, 20:39
Pomóżcie jak wpisać w kalkulator gęsie serducha? albo zamiast czego można je wprowadzić?
Przepraszam jeżeli nie w tym temacie co trzeba ale nie wiedziałem gdzie to napisać a temat gęsiny jest dla mnie na razie zamknięty
Robie właśnie mieszanke i nie wiem jak to wprowadzić
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2013-11-09, 15:29, w całości zmieniany 3 razy
Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 34 Skąd: ŁDZ
Wysłany: 2013-11-08, 20:49
tez właśnie tak myślałem ,chyba najbardziej zbliżone są do gęsich. w sumie to innego wyboru tam za bardzo nie ma
mapi_
Barfuje od: I 2013 r.
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 06 Sty 2013 Posty: 59 Skąd: Gniezno
Wysłany: 2013-11-08, 20:58
Jeżeli czegoś nie ma w kalku, to trzeba spróbować dobrać to, co jest najbardziej zbliżone.
Jeżeli takie "rarytasy" trafiają się częściej, to dobrze jest wybierać w kalku różne zbliżone produkty.
Wysłany: 2013-11-08, 23:52 Dodatkowe smaczki do kalkulatora
Szukając informacji o podrobach, które nie zostały umieszczone w kalkulatorze natknęłam się na kilka "smaczków" . Może komuś się przyda (mam nadzieję, ze można wierzyć tym statystykom) więc udostępniam żebyście mogli sami sobie to do kalkulatorów wklepać.
A więc tak:
[URL=http://www.ile-kalorii.pl/kalorie/przepiórka-samo-mięso-na-surowo-d879]przepiórka, samo mięso surowe[/URL]
Margot serca kacze tez widzialam, ale wrzucalas juz w innym temacie wiec nie dublowalam.
Jesli natomiast ktos mialby jakies dane np o innych podrobach kaczych lub gesich, lub w ogole znalazl cos jeszcze to piszcie. Odciazmy troche dziewczyny i sami tez postarajmy sie cos znalezc.
[ Dodano: 2013-11-15, 12:56 ]
Dałam pierś z dzikiej kaczki ale znalazłam jeszcze mięso ze skórą więc też wrzucam
[URL=http://www.ile-kalorii.pl/kalorie/kaczka-dzika-mięso-i-skóra-surowa-d865]mięso i skóra z dziekiej kaczki[/URL]
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Ostatnio zmieniony przez dagnes 2013-11-09, 15:39, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum