A botwinka ? Mam jej sporo, jeszcze z wiosny mi została.... powodu jakieś niechciane efekty uboczne ? Czy wszystko nalezy sprawdzic indywidualnie na swoim psie ?
czy konieczne jest miksowanie warzyw i owoców?
doczytałam wcześniej, że ewentualnie gotowanych można nie miksować
moje psy bardzo lubią wiele warzyw i owoców, i jedzą chętnie zarówno surowe jak i gotowane -w całości
z warzyw szczególnie lubią surową marchew -ale właśnie w całości
Surowe warzywa tak, ale gotowane już niekoniecznie. Choć w ugotowanych niewiele substancji odżywczych już zostaje do przyswojenia. Natomiast nie widzę sensu miksowania owoców, chyba że ktoś chce podawać jakieś wyjątkowo twarde i niedojrzałe. Ale moim zdaniem takich należy unikać, a dawać psu jedynie najbardziej dojrzałe, a czasem wręcz przejrzałe owoce, bo takie z reguły w naturze jada i takie są najłatwiej strawne.
właśnie czytam
że surowe koniecznie trzeba miksować, bo inaczej są nieprzyswajalne, i wcale mi się to nie podoba
raz, że dodatkowa robota dla mnie (zresztą i tak nie mam czym miksować,)
dwa, że moje psy (a szczególnie jeden) bardzo lubią całe jedzenie (owoce czy warzywa) -noszą sobie, wąchają, trzymają w łapach i zjadają
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-10-09, 14:08
Patmol, nie przejmuj się tym aż tak bardzo. Warzywa i owoce to i tak jedynie niewielki dodatek do barfa. Myślę, że są nieco przeceniane.
Lubią pogryzać całą, surową marchewkę to niech sobie pogryzają. Bedzie forma balastu
Gunnila
Barfuje od: 02.06.2014
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2014-10-22, 18:08
Bo ja wiem, czy coś ułatwiają? Są suszone, więc muszą być przed podaniem co najmniej namoczone przez kilka godzin/ugotowane. Ponadto suszenie akurat nie jest idealną metoda zachowania wartości odżywczych.
Te pierwsze zdecydowanie sobie bym odpuściła - skład to słonecznik bulwiasty czyli taki ziemniak, buraki i marchew, bez podania proporcji. Składniki szeroko dostępne, łatwe w zdobyciu codziennym i niekłopotliwe.
To drugie skład ma bardziej bogaty, ale 20 zł za pół kilo warzyw do zupy? To już w zwykłym spożywczaku dostaniesz podobne w lepszej cenie.
Osobiście wolę psu podać zwykłe świeże jabłko/marchewkę/buraka, starte lub nie, łyżkę ziemniaków z obiadu raz w tygodniu czy trochę zupy/surówki jak zostanie. Albo jak mi się naprawdę chce, to po przytarganiu z ogródka zemleć 3 kg zielniny i zamrozić w porcjach.
EnT
Wysłany: 2014-11-22, 00:38
Nie zdołałam przebrnąć przez 19 stron wątku, jednak mimo wszystko chciałam wkleić artykuły Adama Mirowskiego pt. "Warzywa i owoce w żywieniu psów i kotów."
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4841
Wysłany: 2014-11-23, 10:50
Warto przeczytać zalinkowane artykuły dokładnie i ze zrozumiemiem . Poprawność polityczna oraz "oficjalna linia dietetyczna" każe bowiem autorowi zalecać karmienie psów dużą ilością warzyw i owoców (nawet jako konieczny dodatek do gotowych kam komercyjnych!), z drugiej jednak strony opisuje jak szkodliwe i mało strawne są rośliny w diecie psów.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 2005
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2014-11-23, 16:32
EnT napisał/a:
Nie zdołałam przebrnąć przez 19 stron wątku, jednak mimo wszystko chciałam wkleić artykuły Adama Mirowskiego pt. "Warzywa i owoce w żywieniu psów i kotów."
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-12-04, 22:08
Wartości odżywcze a ich biodostępność to zupełnie inne sprawy. Jakiś pokarm może być napakowany dobrociami ale jeśli organizm nie ma "umiejętności" dotarcia do nich... to wychodzą drugą stroną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum