Pomogła: 18 razy Dołączyła: 29 Gru 2011 Posty: 3447
Wysłany: 2014-08-13, 19:51
A kolor mięsa nie jest inny ?
Czasem kupuje zagrodowe i mam wrażenie, że są bardziej różowe/czerwone.
A co do skóry, to oczywiście jest w innym odcieniu. I jeszcze jedno, nie tak łatwo sie oddziela mięso od kości i mięso nie rozłazi sie w palcach.
Zaproszone osoby: 2
Verano [Usunięty]
Wysłany: 2014-08-13, 20:04
Dokładnie tak jak piszą dziewczyny: mięso jest chudsze, bardziej zbite/twardsze (to jest zwłaszcza widoczne u dorosłych osobników) i ciemniejsze, sama tuszka mniejsza niż te w sklepach. A poznać to faktycznie najlepiej po zapachu.
Jak znajdę ten artykuł o rozpoznawaniu dobrego drobiu to tu wstawię, ale to dopiero gdzieś w przyszłym tygodniu.
bodzio
Barfuje od: 02-2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 11 Sie 2014 Posty: 83 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-14, 06:41
Takiego drobiu, jaki przywoziłem kiedyś ze wsi, to przez lata nie kupiłem jeszcze. Te wszystkie "zagrodowe", "rosołowe", "z wolnego wybiegu", itd, według mojej opinii, są hodowane na fermach, różnią sie ceną i opakowaniem. Jeżeli ktoś chce kupić dobrego kuraka to musi pojechać na wieś, upatrzyć sobie takowego i zwrócić się do gospodyni aby go opatrzyła. Trzeba też dodać, że i na wsiach tego drobiu jest już bardzo mało, tam gdzie na gospodrstwach mieszkają jeszcze starsi ludzie to można kuraki spotkać.
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 29 Gru 2011 Posty: 3447
Wysłany: 2014-08-14, 20:36
Reszta postów o kurakach z nierównymi piersiami i nogami i innych bezeceństwach jestTutaj
[ Komentarz dodany przez: Snedronningen: 2015-07-15, 10:24 ] Posty o mieszance z kurczakiem przeniosłam do receptariusza
Zaproszone osoby: 2
Anna Katarzyna
Barfuje od: 13-05-2019
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 13 Maj 2019 Posty: 72 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-06-25, 20:52
Cześć, mam pytanie, może głupie, ale muszę się upewnić. Czy jeśli w kalkulatorze jest jako część mięsa udo z kurczaka z kośćmi i ze skórą, to czy w skład tego uda wchodzi górna część udka i pałka , to znaczy całe udko? Bo w sklepie spotykam się się z określeniem "udo" odnośnie tylko górnej części (bez podudzia). Chciałabym wiedzieć czy jeśli w kalku wrzucę 1000 gram udek z kośćmi i ze skórą (dolna i górna część) to mi dobrze policzy (chodzi przede wszystkim o kości).
Ania
_________________ Ania
Anna Katarzyna
Barfuje od: 13-05-2019
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 13 Maj 2019 Posty: 72 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-06-26, 14:51
Harpia, w pytaniu jak wyżej chodzi o udka, ale teraz mam zgryz z tuszką kurczaka. W kalkulatorze tuszka kurczak widnieje w menu gdzie są wszystkie mięsa, a nie tam gdzie są mięsa z kośćmi, dlatego mam pytanie czy kurczak tuszka jest z kośćmi czy mięso z całego kurczaka obrane z kości? Podobne mam dylematy z innymi mięsami w kalkulatorze (mięso z kośćmi jest w innej rubryce).
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 38 Dołączyła: 09 Sty 2020 Posty: 3 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2020-01-18, 23:33
Anna Katarzyna napisał/a:
mam zgryz z tuszką kurczaka. W kalkulatorze tuszka kurczak widnieje w menu gdzie są wszystkie mięsa, a nie tam gdzie są mięsa z kośćmi, dlatego mam pytanie czy kurczak tuszka jest z kośćmi czy mięso z całego kurczaka obrane z kości? ).
podpinam się do tego pytania. Chcę obrać całego kurczaka i nie wiem czy to będzie 'tuszka' czy może 'mięso ze skóra'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum