BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wieprzowina
Autor Wiadomość
yadira 

Barfuje od: 2011
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 19 Lut 2012
Posty: 48
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-04-22, 20:37   Wieprzowina

Chciałam się dowiedzieć, czy dajecie swoim psom wieprzowinę?
Naczytałam się o chorobie Aujeszkyego i o tym, że niby już na to badają.. ale nie wiem. Trochę boję się podawać. Niby mam jedno sprawdzone źródło..
Jak to jest u was?
 
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 713
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-04-22, 20:42   

Czasami daję kości szynkowe do ogryzania, mięsa nie (chyba, że ugotowane albo suszone, np. ogonki, uszy) jednak wolę nie kusić losu, sprawa z badaniami nie jest pewna, raz czytam, że badają, że stada wolne od wirusa, innym razem natykam się na informację, że gdzieś wykryto wściekliznę rzekomą.
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2012-04-23, 07:46   

ja daje nieraz wieprzowinę
wszyscy zyja ,nawte moja 8,5 latka
choć rzadko
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-04-23, 08:05   

My jadamy regularnie. Ale wieprzowina tylko ze sklepu. Żadnych prywatnych ubojów.
 
 
coztego 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 07 Paź 2011
Posty: 262
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-14, 09:53   Wieprzowina

Czy poza chorobą Aujeszkiego, są jakieś przeciwwskazania?
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-05-14, 12:42   

Aujeszky już nie jest przeciwwskazaniem
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2012-05-14, 12:56   

Ja nieśmiało podałam najpierw odrobinkę (tak jakby to miało znaczenie w przypadku wirusa :mrgreen: )
Teraz w ofercie stołówki są już trzy składniki wieprzowe tj. język, płuca i łopatka.
Gdy pojawiła się świnka, kociarnia zaczęła zjadać wszystko i to z większą ochotą. Mięso wieprzowe musi być smaczne z tego wynika. Zbadałam osobistym językiem, jest smaczna.
  Zaproszone osoby: 2
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-05-14, 13:06   

Brutus i jego koledzy też rzucają sie na świnię jakby przez tydzień nic nie żarli. Popróbuj mózgów (są w carreforze), to dopiero przysmak! Tylko aż mnie skręca jak mam to porcjować. I jak patrzę jak Brut to paskudztwo wciaga, siorbie, mlaszcze....błeeee Ale ma obłęd w oczach, i to najważniejsze!
 
 
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 713
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-05-14, 14:18   

isabelle30 napisał/a:
Ajuszki już nie jest przeciwwskazaniem

Czemu?
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
leniwiec 


Barfuje od: VIII 2011
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 24 Lis 2011
Posty: 126
Skąd: Łódź/Lublin
Wysłany: 2012-05-14, 14:33   

Choroba Aujeszky'ego jest co prawda bardzo rzadka, ale wciąż występuje w naszym kraju. Mam przed nosem artykuł z zeszłego roku (Życie Weterynaryjne 2011 86(4)) i z niego wynika, że jeszcze w 2010 r. w Małopolskim i Świętokrzyskim w ponad 3% stad wykryto zakażone świnie. W pozostałych województwach mniej, ale nawet 0,5% to sporo - jedno stado na 200. Sytuacja stale się poprawia i w przyszłym roku Polska ma być już oficjalnie wolna od tego wirusa, ale w tej chwili wciąż pewne zagrożenie istnieje. Ja bym wstrzymała się jeszcze kilka miesięcy z podawaniem wieprzowiny. To nie jest dużo czasu, a moim zdaniem nie warto ryzykować.
_________________
 
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-05-14, 18:34   

Jeżeli kupujesz mięso ze świni z uboju prywatnego to ryzykujesz dużo dając zwierzakowi surowiznę. Jeżeli idziesz po mięso do sklepu, kupujesz tam chabaninę dla ludzi to masz pewność że swinia z której ono pochodzi przeszła trzykrotne badania przed ubojem. To mięso jest czyste.
Na terenach gdzie sporadycznie zdarza się wirus, podaje się szczepionki. Region wolny od wirusa to taki gdzie żadna swinia nie miała podanej szczepionki, i każda przeszła pomyślnie trzykrotne badanie serologiczne. O regiony wolne od wirusa można dopytać w wojewódzkich stacjach sanepidu.
 
 
coztego 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 07 Paź 2011
Posty: 262
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-05-14, 19:33   

isabelle30 napisał/a:
Ajuszki już nie jest przeciwwskazaniem

Dlatego pytam czy są jeszcze jakieś przeciwwskazania ;)

Kicia wielokrotnie wsunęła (czyt. ukradła) mieloną wieprzowinę, którą miałam zjeść na obiad więc wnioskuję, że jej bardzo smakuje. Dlatego zastanawiam się nad dodaniem do mieszanki troszkę pyszności ;)
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-05-14, 20:17   

Nie codziennie, ale podejrzewam że nie zaszkodzi. Wieprzowinka ma nieco więcej tłuszczyku, wiec jest bardzo smakowita. Nie znam się na kotach.
 
 
kontra 

Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 18 Maj 2012
Posty: 8
Wysłany: 2012-05-18, 07:40   

Cytat:
Choroba Aujeszky'ego jest co prawda bardzo rzadka, ale wciąż występuje w naszym kraju. Mam przed nosem artykuł z zeszłego roku (Życie Weterynaryjne 2011 86(4)) i z niego wynika, że jeszcze w 2010 r. w Małopolskim i Świętokrzyskim w ponad 3% stad wykryto zakażone świnie. W pozostałych województwach mniej, ale nawet 0,5% to sporo - jedno stado na 200. Sytuacja stale się poprawia i w przyszłym roku Polska ma być już oficjalnie wolna od tego wirusa, ale w tej chwili wciąż pewne zagrożenie istnieje. Ja bym wstrzymała się jeszcze kilka miesięcy z podawaniem wieprzowiny. To nie jest dużo czasu, a moim zdaniem nie warto ryzykować.


Rozmawiałam wczoraj z człowiekiem z Inspekcji Weterynaryjnej zajmującym się chorobą Auyjeszkiego. Powiedział, że jeszcze przynajmniej 5 lat minie zanim Polska będzie wolna od wirusa.

Cytat:
Jeżeli kupujesz mięso ze świni z uboju prywatnego to ryzykujesz dużo dając zwierzakowi surowiznę. Jeżeli idziesz po mięso do sklepu, kupujesz tam chabaninę dla ludzi to masz pewność że swinia z której ono pochodzi przeszła trzykrotne badania przed ubojem. To mięso jest czyste.


Z tego co się dowiedziałam nie każda wieprzowina dopuszczona do obrotu pochodzi od badanej świni. Świnie są badane wyrywkowo.
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-05-18, 07:49   

kontra napisał/a:
Z tego co się dowiedziałam nie każda wieprzowina dopuszczona do obrotu pochodzi od badanej świni. Świnie są badane wyrywkowo.


Tak, nie każda świnia jest badana, ale stada w Polsce są monitorowane w tym kierunku i każdy przypadek zachorowania musi być zgłoszony do GIW (przynajmniej w teorii).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne