BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przysmaki, gryzaki i drobne przekąski dla psa
Autor Wiadomość
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 713
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-04-17, 08:23   Przysmaki, gryzaki i drobne przekąski dla psa

Tak sobie wczoraj myślałam, że mogę, ale jeszcze pytam Was czy pomysł nie będzie zły.

Dla mojej psicy dość często domowym sposobem łapki - smaczki, to nawet nie są gryzaki bo nie przypominają suchych jak wiór łapek ze sklepu zoo.

Łapki są obsuszane wstępnie w 50 stopniach, gorącym powietrzem, gdy skóra robi się "szklista" podpiekam je by nadać wyraźny smak, wychodzą takie łapki pieczone.

Takie łapki nie wiele mają wspólnego z surowym barfem, ale moim zdaniem są dużo zdrowszą formą nagradzania psa niż te kupne śmieci.

Tak pytam bo mogłabym spróbować zrobić pewną ilość na sprzedaż, tak na próbę, mogę próbować robić inne smaczki, lotki, części skrzydełek, do wyboru, sprzęt mam :twisted:
Oczywiście bez dodatku przypraw ;)
Jak myślicie, poszłoby takie coś?, moja psica ma pierdolca na takie łapki
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-04-17, 12:06   

Pmietaj że są to kosci poddane obróbce termicznej. Do tego ptasie kości!
Ja jako smaczków używam suszonej watróbki lub ozorów pokrojonych w kawałki. Suszę je w piekarniku w niskiej temperaturze. Maja długą trwałość, smakuja świetnie, są chrupiące, nie brudzą saszetki, podręczne. Polecam.
Piekę czasami równiez ciasteczka na smaczki. Mogę zdradzić przepisy :mrgreen:
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-04-17, 15:38   

Ja wątroby nigdy nie suszyłam, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu :mrgreen: . A z tymi ciasteczkami może w wątku piekarniczym mogłabyś zamieścić instrukcję, jak przyrządzić taki rarytas: http://www.barfnyswiat.or...3c9891095f5#838 Czy dla kotów te ciacha też się nadają? Pieczesz w jakichś formach czy ręcami własnemi różne różniste kształty wyrabiasz?
Myślę też, że przydałby się jakiś ogólny wątek o suszeniu mięsa i podrobów. Przymierzam się do zrobienia oryginalnego pemmikanu. Też obiecuję podzielić się doświadczeniami :-D
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-04-17, 18:22   

Mięsko po prostu wrzucam do piekarnika w kawałeczkach. tak smao rybkę. Niestety potem w domu jakiś czas śmierdzi nieco - szczególnie po wątróce. I na małym ogniu z otwartymi drzwiczkami się suszy. Suszarka do grzybów byłaby lepsza ale takowej nie mam. Cały przepis.
Co do ciastek to nie wiem czy tamten wątek jest dobry - tam są smakołyki ludzkie, od samego czytania przepisów staję się głodna i tyję. :mrgreen:
Ciasteczka robię w takim kształcie jak wyjdą, albo wałeczek krojony albo coś a'la duże zacierki. Pies tego nie ogląda tylko kłapie i już.

Ciasteczka wątróbkowe:
mąka bezglutenowa, może być ryżowa
jajka
wątróbka dowolna
algi
pkrzywy
czosnek niedźwiedzi
skwarki ze smalcu gęsiego jak mam

wątróbkę trzeba zmielić ze skwarkami, wymieszać i wyrobić z resztą, uformować ciasteczka i piec króciutko.

Ciasteczka rybne: jak wyżej tyle że dorsz mrożony mielony zamiast wątróbek lub inna mocno pachnąca i tania ryba

Wiadomo że mąki daje się tylko tyle żeby dało się wyrobić ciasto, najwięcej tego właściwego wkładu.
Pewnie można by też robić inne smaki. Wiem że dla psów robi się ciasteczka z pasztetowej, żóltego sera. Zależy od inwencji twórczej.
Smacznego!
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-04-17, 18:34   

Dzięki! Mięsko to wiadomo, że w kawałeczkach :) ale jak wątróbkę? Tyż dajesz kawałki, jakiej grubości? a może warto krajać w kostkę bo wątroba delikatniejsza?
Ja zdecydowanie muszę kotom sprezentować suszarkę do mięsa, te do mięsa muszą mieć większą moc niż te do warzyw i grzybów, acz na każdym sprzęcie daje się uzyskać niezłej jakości susz, acz proces ten trwa dłużej znacznie.
 
 
Bianka 4 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 60
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1069
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-17, 21:07   

Już od jakiegoś czasu obiecuję sobie, że zacznę robić smakołyki dla moich psiaków. Muszę wypróbować Twoje przepisy, dziękuję :kwiatek:
 
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2012-04-18, 09:59   

Moja jama chłonąco trawiaca jest tak przepastna że pokona nawet smaczka wielkości pięści, więc się zbytnio nie muszę szczypać. Ale napewno należy brać pod uwage że wysuszona wątróbka ma 3/4 mniej objetości niż porcja wyjściowa.
A przy ciasteczkach jedyna robota jest z umyciem potem maszynki do mielenia. Na pociechę powiem, że ciasteczka robi się w ciągu 10 minut, pieczenie tez nie trwa długo, na raz można zrobić naprawdę dużo jeżeli mamy kilka blach. A w papierowej torebce mogą sobie siedzieć w lodówce baaaardzo długo.
Jak mam je ze soba na spacerze to wszystkie znajome psy chodzą mi przy nodze na pełnym kontakcie wzrokowym, nie dalej niż 5cm od nogi :faja:
 
 
Carmella 

Dołączyła: 29 Wrz 2011
Posty: 81
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-04-20, 08:11   

tak, tak :)

ciasteczka wątróbkowe to jest to co pieski lubią


ja wątróbkę raz potraktowałam malakserem, a raz przetarłam na maszynce do siekania warzyw w robocie kuchennym ;) mniej zabawy nić w maszynce (a mam tylko ręczną).
 
 
Bonsai 


Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lis 2011
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-20, 22:07   

Na dogomanii jest osoba, która sama wędzi smakołyki dla psów - np. właśnie kurze łapki. Uwędzone kości są bezpieczne. Takie łapki wyglądają duuużo lepiej niż te sklepowe i dużo ładniej pachną i o wiele bardziej smakują moim psom. Sama zaczynam namawiać, by rodzice zrobili przydomową wędzarnię - do tego starczy ponoć tylko beczka. ;)
_________________
www.fotopsy.pl
 
 
Bianka 4 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 12/2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Wiek: 60
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1069
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-20, 22:13   

No i miejsce, żeby tę beczkę postawić... na balkonie niestety się da :roll: a szkoda...
 
 
 
Bonsai 


Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lis 2011
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-13, 08:34   

Ja na smakołyki kupuję też suszone śmierdziele z www.gryzaki.pl - ostatnio hitem u moich psów są bycze jądra. ;)
_________________
www.fotopsy.pl
 
 
Chica 


Barfuje od: 2010r
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 43
Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 74
Skąd: Mosina/Poznań
Wysłany: 2012-05-14, 01:09   

ja suszę plasterki wołowinki w suszarce do grzybów, 12h i gotowe ;)
_________________

 
 
 
Bonsai 


Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lis 2011
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-20, 20:48   

Teraz na dogomanii jest bazarek z domowymi wędzonymi łapkami kurzymi - polecam, są o wiele lepsze od tych sklepowych!

http://www.dogomania.pl/f...04-Naturalnie-wędzone-kurze-łapki-dla-psa-na-neurolog-kota-i-sunię-z-rudery-do-21-05/page3
_________________
www.fotopsy.pl
 
 
Evva 


Barfuje od: 01/2012
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 57
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-01, 18:20   

www.gryzaki.pl :-)
 
 
Dieselka 


Barfuje od: maj 2011
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 39
Dołączyła: 29 Gru 2012
Posty: 1350
Skąd: prawie Wrocław
Wysłany: 2013-02-01, 18:35   

ja sobie właśnie składam zamówienie do O'Canisa, bo tam mam już swoje posprawdzane cudaki. Chociaż tu mnie zafascynował koński penis :oops:
_________________
Paulinka i Dieselek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne