Tylko z pozoru tak dobrze to wygląda a jak przyjdzie cos kupic to albo opakowania za duże albo cena nie taka albo jeszcze cos.Ja dopiero zaczynam ale jak na razie to bede chyba kupował w normalnej masarni bo te psie firmy to hmm.. dużo by mówić
Jak zwykle ale rzadko bez powodu, moze odwiedzisz pewną firme sprzedjaca mrozone miesko dla piesków? A ja chyba jednak potrzebuje czasu żeby dobrze poznać temat
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-03-08, 14:18
A co ma odwiedzanie firm do czegokolwiek?
Swoją drogą odwiedzałam. Akurat nie tą, z której korzystam teraz, ale odwiedzałam. Ja wiem jak wygląda proces produkcji takich mielonek
Co do wstrząsających doznań - odwiedziłbyś od zaplecza masarnie przygotowującą mięso dla ludzi to też byś miał wstrząsające doznania. Przynamniej jeśli wyobrażasz sobie, że to wszystko takidealnie sterylnie i grzecznie wygląda
to ok niech będzie że marudze tylko... na BARF przechodze żeby nie karmić psiaka oszustwem zwanym sucha karma, obawiam sie tylko ,po moich pierwszych doswiadczeniach, że to co mozna kupić dla psa w ramch BARF tez w niektórych przypadkach jest jednym wielkim oszustwem. Co do masarni z miesem dla ludzi... tam zdazaja sie od czasu do czasu kontrole i chociaz wtedy wszytsko jest ok psie fimy chyba nie sa kontrolowane po tym co widziałem.Ale... nie mam zamiaru polemizowac... jestem tu żeby czerpać wiedze od mądrzejszych
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-03-08, 15:08
No tak, kontrole haha. Muszą być zapowiedziane. I w danym dniu wszystko jest tip top i np nie obrabia się mięsa w garażu bo w odpowiednich pomieszczeniach miejsca nie ma.
Produkcja dla zwierząt też podlega kontrolom. I to wcale nie miej rygorystycznym niż te ludzkie (to wiem bo bardzo się tym interesowałam w bardzo konkretnym celu )
Między innymi są dość rygorystycznie przestrzegane badania na bakterie i pasożyty
Ale serio - produkcja mięsna czy dla zwierząt czy dla ludzi dużo odbiega od tego co jest na papierku. I nie umieramy :)
Oczywistością jest, że te firmy robiące mięso dla psów skupują odpadki z ubojni i z tego są robione mielonki. Nie da się bazując na takich tylko produktach ułożyć psu pełnowartościowej diety. Ale z kolei naprawdę to nie są kompletnie złe rzeczy
Wysłany: 2014-03-08, 16:21
A jak
Kurczzę, zapomniałam gdzie dokładnie jesteś. Zastanawiam się czy jeszcze jeden typek nie dostarcza w Twojej okolicy. On jest w południowo-zachodniej Szkocji więc i tam koło ciebie może. Co prawda on zupełnie nie robi w kawałkach, tylko mielone, ale korzystałam jakiś czas (w ramach urozmaicenia) i muszę powiedzieć że jakość była bardzo fajna
Wysłany: 2014-03-08, 17:06
Tak, trzeba wejść w grupę niestety. ALe warto bo można się czasem tego czy owego dowiedzieć
Rozumiem podejście do mielonek. Ja sama uzywam ich tylko jako urozmaicenia a na codzień są kawały
czy żeby do nich dołączyc trzeba podanie napisac albo wpisowe zapłacic? wyslalem sygnał ale minęlo kilka dni i zero reakcji czy tam przypadkiem jedna osoba nie wprowadza następną? jak to działa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum