BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Produkty, których brakuje w Kalkulatorze
Autor Wiadomość
Freya 

Barfuje od: 09.2013
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 30 Wrz 2013
Posty: 149
Wysłany: 2013-11-29, 21:34   

Mam pytanie natury technicznej, tj. jak zapisać różnorodne tłuszcze surowe w kalkulatorze? W tej chwili w kalku mamy:

Łój barani
Łój wołowy
Masło
Masło klarowane
Skóra z indyka
Skóra z kurczaka
Smalec barani
Smalec gęsi
Smalec kaczy
Smalec wieprzowy
Smalec wołowy
Tłuszcz cielęcy
Tłuszcz wołowy
Tłuszcz wołowy w proszku (Grau)

Ja mam akurat dostęp do tłuszczu surowego wołowego, baraniego, kurzego i gęsiego (no i wieprzowego ale tego i tak podawać nie będę).
Czy lepiej zapisać surowy tłuszcz gęsi/barani/kurzy jako smalec gęsi/smalec barani/łój barani/skórę z kurczaka, czy raczej jako surowy tłuszcz wołowy? W którym przypadku będzie mniejsze przekłamanie?
_________________
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem natury" - Leonardo da Vinci
 
 
Sihaya 
Ekspert


Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1721
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-12-10, 09:26   

Freya napisał/a:
Czy lepiej zapisać surowy tłuszcz gęsi/barani/kurzy jako smalec gęsi/smalec barani/łój barani/skórę z kurczaka, czy raczej jako surowy tłuszcz wołowy? W którym przypadku będzie mniejsze przekłamanie?


Możesz przyjąć surowy tłuszcz gęsi (jeśli mówimy tylko o czystym sadle) za gęsi smalec, a jeśli masz na myśli skórę z gęsi to bliższa jej wartościom odżywczym będzie pewnie skóra z kurczaka.
 
 
Freya 

Barfuje od: 09.2013
Udział BARFa: 75-90%
Dołączyła: 30 Wrz 2013
Posty: 149
Wysłany: 2013-12-11, 12:21   

Dziękuję Sihaya :kwiatek:
Ten tłuszcz z gęsi to, tak jak napisałaś, sadło, do samych skór dostępu nie mam.
Czy analogicznie mogę surowy tłuszcz barani zapisać jako łój?
Jestem niestety skazana na te dodatkowe tłuszcze. Staram się mięsko treściwe kupować, ale nie zawsze mi się udaje. Ludność tubylcza wydaje się być zbiorowo na diecie odtłuszczonej, to i w sklepach jakoś tak chudo :-|
_________________
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem natury" - Leonardo da Vinci
 
 
agal 
BARFny Hodowca

Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-16, 17:47   

Chciałabym dać do mieszanki całego kurczaka - do tej pory dawałam udka (a właściwie ćwiartki - mięso kroiłam, skórę i kości mieliłam). Jak potraktować takiego ptaka w kalkulatorze? Jako udka?

Ag.
  Zaproszone osoby: 1
 
Klaudia 

Barfuje od: 12.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Lut 2013
Posty: 49
Skąd: Słubice
Wysłany: 2013-12-16, 19:46   

Kurczak pieczeń ;-)
 
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1100
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-18, 09:00   

A moze sprobowac skrzydla osobno, uda osobno, piersi osobno?

Kiedys byl pomysl wstawienie calego zwierza, ale dane, ktore znalazlysmy byly zbyt ubogie, wiec sobie odpuscilysmy.
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
agal 
BARFny Hodowca

Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-18, 15:21   

Hebe napisał/a:
A moze sprobowac skrzydla osobno, uda osobno, piersi osobno?


Chyba nie dam rady - spędzę kupę czasu na ważeniu ;)

Zaeksperymentuję - jesli mój pan od drobiu będzie miał całe kurczaki w lepszej cenie niż same ćwiartki - to oszczędzę mu krojenia i zamówię całe kurczaki :D, i policzę je w kalku jak ćwiartki. Myślę, że dużego błędu nie będzie, w końcu w biustach jest kupa mięsa.

Ag.
  Zaproszone osoby: 1
 
_Jadis_ 


Barfuje od: 11.2011
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 07 Paź 2011
Posty: 871
Skąd: Zg-c / Legnica
Wysłany: 2013-12-18, 15:59   

Agal proporcje białka i tłuszczu w filetach a w udach różnią się.

W kalkulatorze jest opcja caly kurczak ze skórą bez kości... a jesli chcesz dac tez kości mozesz je ująć np jako miesne kości - korpus... Wg mnie to byloby najblizsze prawdy... Choc trzeba by sie jednak z wazeniem pobawic...
_________________
Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
  Zaproszone osoby: 2
 
situnia 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 18.10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 14 Paź 2013
Posty: 813
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-18, 20:26   

Takie drobne pytanie... Z nowej wersji kalkulatora zniknęła pręga wołowa... Są tego jakieś przyczyny? Pytam, bo ja akurat lubię pręgę dodawać do mieszanek.
 
 
Margot 
Ekspert

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 01 Paź 2011
Posty: 1532
Wysłany: 2013-12-18, 23:45   

Situnia, w zalinkowanym poniżej wątku znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie (ostatnie dwa posty chociażby, jesli nie masz czasu przeczytać całości (4 strony) http://www.barfnyswiat.or...p?p=45317#45317
 
 
agal 
BARFny Hodowca

Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-19, 08:04   

W nowym kalku jest każdy kawałek kurczaka ze skórą i kośćmi, ale nie ma kurczaka w całości, niestety. No nic - to ja nadal będę wykorzystywać pana z budki z drobiem do robienia dla mnie ćwiartek :D Pan jest przemiły :D a ja co 2 tygodnie robię mu obrót w kurczakach ;)

Ag.
  Zaproszone osoby: 1
 
Annazoo 


Barfuje od: 14.04.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Wiek: 65
Dołączyła: 09 Kwi 2012
Posty: 211
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-19, 08:10   

A do jakiego mięsa można przyrównać policzki wołowe?
Na razie wpisywałam jako wołowina średniotłuste mięso. Czy dobrze robię? Co Wy na to?

Żal nie wykorzystywać, skoro mam dostęp:)
  Zaproszone osoby: 2
 
situnia 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 18.10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 14 Paź 2013
Posty: 813
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-19, 08:31   

Dzięki Margot, tamtego nie zauważyłam :kwiatek:
 
 
Sphynx 

Dołączył: 13 Sty 2014
Posty: 42
Skąd: UK
Wysłany: 2014-03-02, 14:07   

Zrobilem galaretke z kurczka i oczywiscie zebralem tluszcz.
Chcialem wykorzystac go w kolejnej mieszance ale nie ma go w kalku wiec czy da sie go podciagnac pod inne tluszcze ktore juz sa w kalku?
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4844
Wysłany: 2014-03-02, 16:32   

Jeśli to wytopiony tłuszcz z kurczaka to możesz go potraktować jak np. smalec gęsi. Pewnie niewiele będzie się różnił.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne