Ja mam akurat dostęp do tłuszczu surowego wołowego, baraniego, kurzego i gęsiego (no i wieprzowego ale tego i tak podawać nie będę).
Czy lepiej zapisać surowy tłuszcz gęsi/barani/kurzy jako smalec gęsi/smalec barani/łój barani/skórę z kurczaka, czy raczej jako surowy tłuszcz wołowy? W którym przypadku będzie mniejsze przekłamanie?
_________________ "Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem natury" - Leonardo da Vinci
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-12-10, 09:26
Freya napisał/a:
Czy lepiej zapisać surowy tłuszcz gęsi/barani/kurzy jako smalec gęsi/smalec barani/łój barani/skórę z kurczaka, czy raczej jako surowy tłuszcz wołowy? W którym przypadku będzie mniejsze przekłamanie?
Możesz przyjąć surowy tłuszcz gęsi (jeśli mówimy tylko o czystym sadle) za gęsi smalec, a jeśli masz na myśli skórę z gęsi to bliższa jej wartościom odżywczym będzie pewnie skóra z kurczaka.
Dziękuję Sihaya
Ten tłuszcz z gęsi to, tak jak napisałaś, sadło, do samych skór dostępu nie mam.
Czy analogicznie mogę surowy tłuszcz barani zapisać jako łój?
Jestem niestety skazana na te dodatkowe tłuszcze. Staram się mięsko treściwe kupować, ale nie zawsze mi się udaje. Ludność tubylcza wydaje się być zbiorowo na diecie odtłuszczonej, to i w sklepach jakoś tak chudo
_________________ "Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem natury" - Leonardo da Vinci
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011 Posty: 296 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-16, 17:47
Chciałabym dać do mieszanki całego kurczaka - do tej pory dawałam udka (a właściwie ćwiartki - mięso kroiłam, skórę i kości mieliłam). Jak potraktować takiego ptaka w kalkulatorze? Jako udka?
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-18, 09:00
A moze sprobowac skrzydla osobno, uda osobno, piersi osobno?
Kiedys byl pomysl wstawienie calego zwierza, ale dane, ktore znalazlysmy byly zbyt ubogie, wiec sobie odpuscilysmy.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011 Posty: 296 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-18, 15:21
Hebe napisał/a:
A moze sprobowac skrzydla osobno, uda osobno, piersi osobno?
Chyba nie dam rady - spędzę kupę czasu na ważeniu ;)
Zaeksperymentuję - jesli mój pan od drobiu będzie miał całe kurczaki w lepszej cenie niż same ćwiartki - to oszczędzę mu krojenia i zamówię całe kurczaki :D, i policzę je w kalku jak ćwiartki. Myślę, że dużego błędu nie będzie, w końcu w biustach jest kupa mięsa.
Agal proporcje białka i tłuszczu w filetach a w udach różnią się.
W kalkulatorze jest opcja caly kurczak ze skórą bez kości... a jesli chcesz dac tez kości mozesz je ująć np jako miesne kości - korpus... Wg mnie to byloby najblizsze prawdy... Choc trzeba by sie jednak z wazeniem pobawic...
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Barfuje od: 18.10.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 14 Paź 2013 Posty: 813 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-18, 20:26
Takie drobne pytanie... Z nowej wersji kalkulatora zniknęła pręga wołowa... Są tego jakieś przyczyny? Pytam, bo ja akurat lubię pręgę dodawać do mieszanek.
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2013-12-18, 23:45
Situnia, w zalinkowanym poniżej wątku znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie (ostatnie dwa posty chociażby, jesli nie masz czasu przeczytać całości (4 strony) http://www.barfnyswiat.or...p?p=45317#45317
Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011 Posty: 296 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-19, 08:04
W nowym kalku jest każdy kawałek kurczaka ze skórą i kośćmi, ale nie ma kurczaka w całości, niestety. No nic - to ja nadal będę wykorzystywać pana z budki z drobiem do robienia dla mnie ćwiartek :D Pan jest przemiły :D a ja co 2 tygodnie robię mu obrót w kurczakach ;)
Zrobilem galaretke z kurczka i oczywiscie zebralem tluszcz.
Chcialem wykorzystac go w kolejnej mieszance ale nie ma go w kalku wiec czy da sie go podciagnac pod inne tluszcze ktore juz sa w kalku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum