Barfuje od: 14.04.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Wiek: 65 Dołączyła: 09 Kwi 2012 Posty: 211 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-01-17, 15:42 Jak urządzić dom przyjazny dla kotów
Zainspirowana filmikiem devonshire zakładam nowy watek, w którym moglibyśmy wymienić się pomysłami, jak solidnie, ale i estetycznie zamocować na ścianach ścieżki i legowiska dla naszych ulubieńców.
Szukam takich rozwiązań, które pozwolą kotom obejście wokół pokoju bez dotykania podłogi, ale będą gustowne i same w sobie ładne.
Niedługo zmieniam mieszkanie i jestem na etapie projektowania nowych wnętrz, temat dla mnie ważny i palący :)
Devonshire, podziel się, proszę, Twoimi doświadczeniami - na filmiku zauważyłam łukowatą półkę, która bardzo mi się spodobała. Masz też zamocowane wysoko pod sufitem kocie legowisko.
Prośbę adresuję do wszystkich, którzy mają już tak urządzony dom lub fajny pomysł do zrealizowania.
Będę wdzięczna za wszelkie pomysły, zdjęcia czy linki, a nawet kontakt do fachury lub sklepu
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Wiek: 65 Dołączyła: 09 Kwi 2012 Posty: 211 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-01-17, 16:19
Czytałam, że dobrym pomysłem jest naklejenie wykładziny na ścianę. Koty ostrzą pazurki a nawet wspinają się :)
Tylko jak potem wymienić taką wykładzinę? Przyklejona - oderwie się z tynkiem...
Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-01-17, 18:11
Czy to nie podchodzi już pod chorobę, żeby robić kładki, dziury w ścianach, przerabiać meble i wystrój specjalnie na potrzeby kotów? Czy tym pociechom nie wystarczy jeden potężny czy dwa mniejsze drapaki, osiatkowane okna/balkony/tarasy oraz one nawzajem? Zastanówcie się. To są też koszta, ponadto otoczenie może zacząć uważać Was za świrniętych (pozytywnie jak i negatywnie).
Ja już dawno zostałem uznany za dziwaka , ponieważ karmię Perełkę surowym mięsem , a co dopiero przerabiać mieszkanie/dom Ja się teraz "biję" o to, gdzie postawić ten mój własnoręcznie zrobiony drapak, bo trzeba go przymocować do ściany.
_________________ Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
sly
Wysłany: 2013-01-17, 18:30
Sojuz, ten człowiek z Japonii ma chyba 16 kotów i jest zamożny. Dom jest piękny sam w sobie, pomijając już wygody dla ulubieńców. Dom był od początku projektowany pod kątem kotów, ale pokazałam go dlatego, że zastosowano w nim wiele rozwiązań, które mogą zainspirować innych.
devonshire Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sty 2013 Posty: 12
Wysłany: 2013-01-17, 18:49
U mnie wygląda to tak:
Wysokie legowisko to wysoki drapak (ok. 180 cm) + tunel na kaloryfer, o który koty się biją:)
Reszta to rzeczy, które sam robiłem. Po pierwsze przyjemniej tak niż prosto ze sklepu, po drugie taniej, po trzecie można łatwiej dopasować do mieszkania.
Koty wspinają się na szafę po kupionej wieży, zawieszonej na szafie. Do ściany przyczepione są panele ścienne (elastyczne), które wyklejone zostały wykładziną zapewniającą kotom dobrą przyczepność. Na końcu spacerniaka stoi przerobiony regał sosnowy, ponownie obity wykładziną.
(click na zdjęciu, otwiera się większe)
Drugi pokój to skromne półeczki nad biurkiem, po których można przejść na 2 regały.
Jak widzicie nie jest tego dużo:) Koty tęsknym okiem spoglądają na wolnostojącą szafkę, bo nie ma jak na nią wejść.
Barfuje od: 04.2012
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2013-01-17, 18:54
U mnie jest problem z waga kotow- Norweg i Brytyjczyk- duze, ciezkie rasy, a sciany to regipsy, dlatego trzeba to dobrze przemyslec, zeby po kilku miesiacach nie odpdalo nam pol sciany. Polka u devonshire jest super, ale u mnie chyba sie nie sprawdzi, bo sie zarwie
Wysłany: 2013-01-17, 19:14
devonshire napisał/a:
Reszta to rzeczy, które sam robiłem. (...) Do ściany przyczepione są panele ścienne (elastyczne)
Super to masz urządzone!
U mnie dom jest babski, muszę sobie sama poradzić lub kogoś poprosić o pomoc.
Zachwyca mnie ten elastyczny panel.
Co to takiego w sumie jest "elastyczny panel"? I jaką techniką przyczepiłeś go do ściany? Są tam jakieś podpórki pod spodem?
W sumie najbardziej podobają mi się takie urządzenia, w których nie widać zaczepów ani podpórek.
Sojuz napisał/a:
Czy to nie podchodzi już pod chorobę, żeby robić kładki, dziury w ścianach, przerabiać meble i wystrój specjalnie na potrzeby kotów?
Nie sądzę :)
Mam 4 koty, w tym dwaj to Panowie niezbyt się lubiący, niebawem zamieszka ze mną Mama ze swoją nieśmiałą kociczką.
Pionowe przestrzenie pozwolą kotom na zachowanie bezpiecznej odległości wobec siebie czy gości, na znalezienie dla siebie spokojnej przystani na czas wypoczynku czy drzemki.
Nie chcę, by koty się denerwowały, chcę im zapewnić komfort psychiczny, zwłaszcza, że gdy się stresują, natychmiast pojawiają się choroby.
Ponieważ mieszkanie nie jest wielkie, to jedynym pomysłem na zapewnienie im przestrzeni jest zabudowa pionowa.
Myślę, że jest to inna kategoria szaleństwa niż obróżki z brylancikami, atłasowe poduszki i pomalowane pazurki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum