Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 75-90%
Wysłany: 2011-10-09, 21:56 Dane w Kalkulatorze
Zastanawiałam się czy nie wrzucić pytania do suplementów, ale w sumie chodzi mi o działanie kalkulatora
Chciałam spytać jaka wartość graniczna jest w kalkulatorze dla tauryny, przejrzałam swoje dotychczasowe przepisy i widzę, że w kalkulatorze przeważnie wychodzi mi ok. 1300-1400mg, trafiłam natomiast na taki fragment Według ostatnich zaleceń koty powinny dostawać karmę zawierającą taurynę, w przeliczeniu na kilogram suchej masy: 1200 mg w pokarmie suchym i 2000–2500 mg w pokarmie wilgotnym w artykule http://www.felinologia.or...i-kotow-i-psow/
I teraz nie wiem czy daję, za mało tauryny czy może w kalkulatorze ona jest już ona sprytnie podana w tym przeliczeniu na suchą masę - uprasza się o oświecenie
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4844
Wysłany: 2011-10-10, 10:56
Dane mieszanki odnośnie tauryny nie są przeliczane w Kalkulatorze na kg suchej masy mieszanki tylko na kg masy ciała kota dziennie. Zakładamy zapotrzebowanie kota w ilości 60mg tauryny na 1kg masy ciała dziennie i pod tym kątem Kalkulator podpowiada jej ilości.
Zalecane "oficjalnie", przez źródła bliskie producentom karm, ilości tauryny w gotowych pokarmach są bardzo zaniżane wg. mnie i nie pokrywają zapotrzebowania kotów. Jest to bardzo ławe do wyliczenia wiedząc ile danej karmy zjada dziennie kot o danej wadze oraz zakładając, że oprócz dodanej do karmy przez producenta tauryny nie ma tam żadnej innej, bo być nie może (poprzez obróbkę termiczną ulega ona utraceniu).
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 75-90%
Wysłany: 2011-10-10, 12:56
dagnes napisał/a:
Dane mieszanki odnośnie tauryny nie są przeliczane w Kalkulatorze na kg suchej masy mieszanki tylko na kg masy ciała kota dziennie. Zakładamy zapotrzebowanie kota w ilości 60mg tauryny na 1kg masy ciała dziennie i pod tym kątem Kalkulator podpowiada jej ilości.
Dzięki, czyli z tego wynika, że tauryny może być jednak za mało, mój niejadek nie zjada porcji przewidzianej przez kalkulator na dzień, czasem doje PoN za to uwielbia pić rozpuszczona w wodze taurynkę to chyba mu będę na to pozwalać
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 17 razy Dołączyła: 01 Paź 2011 Posty: 1532
Wysłany: 2011-10-12, 13:05 Rozbieżności co do zawartości wit. A w wątrobie gęsiej
Jeżeli moje pytanie powinno raczej trafić do watku dotyczącego suplementów, to proszę o przeniesienie. A dotyczy ono faktycznej zawartości wit. A w wątrobie gęsiej. Wg Chatulowego Kalkulatora Barfowego ten rodzaj wątroby zawiera w 100gr. aż 104 895 IE (dane zaczerpnięte z dubarfst), co czyni ją suplementem naturalnym niemalże idealnym do mieszanek dla nerkowych kotów, bo nie trzeba go tam zbyt wiele wkładać. Zupełnie sprzeczną informację podaje kalkulator Judy's, wg którego zawartość witaminy A w 100gr. wątroby gęsiej to zaledwie 23 100IE. Czy mamy pewność, że dane w CKB oparte na dubarfst sa bardziej wiarygodne?
Wysłany: 2011-10-12, 20:15
Harpio,
Dziękuję. Rozumiem, że ta podana przez Ciebie zawartość wit. A dotyczy ilości 100gr. surowej gęsiej wątroby.
Biorąc więc pod uwagę przelicznik: 1 mikrogram wit. A= 3,33 IE tej witaminy, wychodzi:
9309mikrogramów x 3,33IE = 30719,7 IE, a to by sugerowało, że:
1) jednak wątroba gęsia jest jednym z uboższych w zawartość wit. A gatunków wątroby i że niekoniecznie jest dobrym wyborem jako suplement dla nerkowców, bo trzeba byłoby dodać jej więcej do mieszanki, zwiększając tym samym w niej poziom fosforu, czego chcę uniknąć (pozostając jednak przy naturalnej suplementacji)
2) oraz że te wielkości są bliższe tym podanym w kalkulatorze Judy's niż tym w CKB, który bazuje w tym przypadku na danych z kalkulatora Dubarfst.
A może Dagnes lub Hebe, które współtworzyły CKB i selekcjonowały do niego źródła informacji ostatecznie rozwieją moje wątpliwości?:-) Rozbieżności są na tyle duże, że mam mętlik w głowie, a przyznam, że chętnie zamieniłabym od czasu do czasu w mieszankach dla moich nerkowców wątrobę indyczą na gęsią.
Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 8 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 713 Skąd: Libiąż
Wysłany: 2011-10-12, 20:44
Tak, zapomniałam dopisać, ilość wit. A w 100g wątroby.
Z wątrobą jak widzę jest dziwna sprawa, zerknęłam w moje książki i tam dla przykładu wątroba wołowa ma między 8 a 50 tysięcy j.m więc rozrzut bardzo duży.
_________________ Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
Wysłany: 2011-10-12, 21:50
Z tymi wątrobami właśnie jest problem. Co źródło to inne dane. Z tego co pisze harpia wynika, że rozbieżności są całkiem naturalne. I podejrzewam skąd wynikają.
Wątroba jest magazynem witaminy A i w danej sytuacji gromadzi ją lub wydatkuje, w miarę potrzeb organizmu. W zależności od wieku zwierzęcia oraz od tego czym było ono karmione, wątroba każdego jednego zwierza będzie zawierała inne ilości tej witaminy. I na to nie ma rady. Najlepiej byłoby wziąć jakieś wartości uśrednione, a nie skrajne. Skrajne biorą się z jednorazowego badania partii mięsa i pewnie niektóre bazy podają właśnie takie. Trzeba będzie pomyśleć jak to mądrze rozwiązać w Kalkulatorze.
Ja już od dawna stosuję metodę różnorodności wątrobowej i staram się jak najczęściej zmieniać jej gatunek, żeby w długim okresie czasu wyrównały się ewentualne nadwyżki albo braki.
Wysłany: 2011-10-12, 23:11
Dagnes, jako pilna uczennica wiem, że w miarę możliwości najlepiej jest stosować różnorodność w Barfie. Moje pytanie i wątpliwości co do wątroby gęsiej pojawiły się raczej w kontekście stosowania jej w mieszankach dla kotów z problemami nerkowymi. W ich przypadku raczej nie powinnam chyba, aż tak swobodnie szaleć z dowolnymi rodzajami wątroby, ze względu na możliwość przecholowania z ilością fosforu (chyba że się mylę, to proszę o skorygowanie).
Rozumiem, że raczej nie będziemy w stanie ustalić, które źródła, tj kalkulatory Dubarfst i CKB czy raczej kalkulator Judy's są bliższe prawdy i bardziej wiarygodne, chociaż domniemuję, że może jednak te pierwsze skoro zdecydowałyście się z Hebe zaczerpnąć dane w tym temacie akurat stamtąd.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-10-13, 06:46
Ja chciałam napisać, że jestem/byłam tylko narzędziem w rękach Dagnes ;) Można dodać do kalkulatora dodatkowy suplement (o ciut innej nazwie np. "Wątroba gęsia judy's") i wymiennie stosować w mieszankach - raz tą, drugim razem inną. To tak tylko od technicznej strony. Od merytorycznej, to zobaczymy co powie Dagnes :)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Wiek: 40 Dołączyła: 10 Sty 2012 Posty: 183 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-05-19, 12:20
Korzystam już z kalka wersji 1.2 i widzę, że dalej nie zmieniło się zawartość wit D w oleju SALMOPET a gdzieś tu na forum było napisane, że on nie ma wit D.
To jak to jest? Czy mam sobie po prostu odliczać ilość D z tego oleju od wartości która mi wychodzi (bo świeci mi się na czerwono że za dużo a jeżeli olej nie ma to wartości są ok)
Barfuje od: 10/2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 16 Wrz 2011 Posty: 299 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-06-30, 23:41
Ale z tym wyliczeniem tauryny, to nie rozumiem Bez względu na to, ile na początku podam kilogramów kota, to obliczona ilość tauryny się nie zmienia, tak jakby jej ilość była uzależniona jednak od ilości i składu mieszanki, a nie masy kotów...
Mam jeszcze drugą sprawę - Fortain. W kalkulatorze po tym hasłem figuruje suplement zawierający tylko białko i żelazo, bez np fosforu i potasu. Taki skład wydaje się niemożliwy. Choć osobiście nie posiadam opakowania, ale przypuszczam, że tyle podaje producent. W tej sytuacji, przy zastosowaniu tego suplementu, ilość nieujętych składników może być wyższa, niż podaje to kalkulator...
Ma to ogromne znaczenie dla osób, obliczających mieszanki dla kotów nerkowych i nie możemy tak tego zostawić.
_________________ Człowiek z nowymi pomysłami jest wariatem, dopóki nie odniesie sukcesu. (Mark Twain)
Wysłany: 2012-07-02, 14:19
Kalkulator wylicza taurynę w ten sposób, aby wychodziło 60 mg na 1 kg masy ciała kota dziennie.
Brak wielkich różnic w zawartości tauryny w mieszance dla np. 4- i 10-kg kota wynika stąd, że każdy z nich zje inną ilość tej samej mieszanki, ale na każdy 1 kg wagi ciała każdego z tych dwóch kotów przypadnie wtedy taka sama ilość substancji odżywczych.
W tej chwili jest tylko jeden schemat wyliczania składników dla każdego kota, natomiast w planowanej wersji 2.0 (która, mam nadzieję, ujrzy światło dzienne w przewidywalnej przyszłości ) będzie możliwość wyboru aktwności kota i zróżnicowanie składu mieszanek w zalezności od tego.
Co do Fortainu - niestety producent nie podaje innych danych niż zawartość żelaza i białka. Wiem, że to przekłamuje dane w przepisach, jednak nie możemy wziąć danych z sufitu czy z domysłów. Możemy jedynie ładnie poprosić koniczynkę lub aurinko, by postarały się ściągnąć dokładne dane preparatu bezpośrednio od producenta . Jeśli tylko uda się je uzyskać, Kalkulator natychmiast zostanie uzupełniony.
Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Wysłany: 2013-09-25, 21:19
robię pierwszą mieszankę z FC. moje pytanie: jak wpisać w kalkulator mieloną skorupkę świeżą? mam niedobór wapnia a to napewno podbiło by nieco tą wartość:P korzystam z kalka 1,4.
Aha normy witamin B1-B12 muszą być spełnione z dokładnością czy mogą być np 2x większe?
np też kwas arachidonowy wychodzi mi 23x więcej niż norma!! czy to bardzo źle?:P
przepraszam może za głupie pytanie ale z kociakiem dopiero raczkujemy na barfie więc prosimy o wyrozumiałość
Ostatnio zmieniony przez dima 2013-09-25, 21:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum