BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy BARF - prośba o pomoc i korektę
Autor Wiadomość
Hebe 
Ekspert

Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2024-07-15, 15:22   

Rafał-Kociarz, kreatora nie ma w LibreOffice, w Excelu dalej jest. Instrukcja do BARFnego Kalkulatora jako aplikacji też jest dostępna na YouTube.

Ale też instrukcja to jedno, a warto mieć jakąś podstawową wiedzę o barfie.

Ja mogę pomóc w ułożeniu mieszanki, ale potrzebuję konkretów, np jaki dokładnie olej z łososia i do jakich mięs ma się dostęp. Bo bez sensu, żebym np układała z sercem wołowym, jak się go nie dostanie.

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS

Kasiarp 

Wysłany: 2024-08-31, 11:22   

Pomocy ....drugi przepis za pierwszym razem poszło ok po drobnych korektach a dzisiaj problem nie mogę dodać olej omega3 z lunderland - nie podaje wartości do przepisu ...co robimy nie tak

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2024-09-02, 07:16   

Kasiarp, nie wiem jak wygląda Twój przepis, jak wygląda olej z łososia (czy sama go dodawałaś czy nie) i który kalkulator - bez tych informacji niestety nie jestem w stanie pomóc

Android
iOS

Skarled 

Wysłany: 2024-11-05, 16:48   Pomoc przepis

Witam,
Chciałabym zacząć karmić moje kitku BARFem, jednak nie posiadam wystarczającej wiedzy by móc sporządzić odpowiedni, zbilansowany posiłek. Kot europejski, 4,5 kg. Ważne by podstawą było mięso z nogi kurczaka, mój kot jest bardzo wybredny, a to jego ulubione mięso. Z góry dziękuję za pomoc.

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2024-11-06, 18:42   

Skarled, a jakie masz suplementy? Osobiście wolę jednak pomóc Ci nauczyć się podstaw niż zrobić robotę za Ciebie. Przecież nie będziesz karmić kota jedzeniem z jednego przepisu.

Android
iOS

Skarled 

Wysłany: 2024-11-06, 20:04   

Nie posiadam żadnych suplementów, nie wiem jakie powinny się znaleźć w posiłku. Myślałam, że przepis pozwoli mi ustalić jakie suplementy muszę zakupić.

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2024-11-08, 08:18   

Skarled, kot zdrowy?

Android
iOS

Skarled 

Wysłany: 2024-11-09, 00:58   

Kalkulator mam już od dawna, jednak nie wiem nic o suplementach i miałam nadzieję, że ktoś doświadczony zaproponuje mi przepis z którym porównam mój i będę miała pewność, że mój kot dostaje dobrze zbilansowany posiłek :)

Tiamina 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2024-11-09, 17:53   

Skarled napisał/a:
jednak nie wiem nic o suplementach

Na forum jest wiele informacji, jakie suplementy należy dodawać do Barfu, W samym kalkulatorze też są wymienione suplementy, które dodaje się :)
głównie używa się suplementów Pokusy I Holisty, są ogólnie dostepne

Skarled napisał/a:
ktoś doświadczony zaproponuje mi przepis

A może spróbuj sama ułożyć przepis, a my Ci pomożemy skorygować go.
Ja nie mogę użyczyć Ci przepisu, bo moje koty mają Barf dopasowany do ich dolegliwości i chorób.

Skarled 

Wysłany: 2024-11-10, 02:42   

Udało mi się stworzyć przepis, proszę o ocenę:
- kurczak udziec 1000g
-kurczak serce 50g
- wątroba kurczak 59,4g
- wit E Holista 0,7g
- hemoglobina swojski wyrób 17,1g
- mączka z alg Lilly's Bar 1,4g
- mączka ze skorupek Lilly's Bar 6,2g
- łosoś hodowlany 50,4g
- tauryna 2,5 g
- woda 66,1 g

Tiamina 

Wysłany: 2024-11-10, 12:32   

Skarled, udziec ze skórą czy bez
brakuje soli, żółtka i oleju Omega3 i za mało podrobów

Skarled 

Wysłany: 2024-11-10, 14:27   

Jest to dokładnie mięso z nogi kurczaka obrane już w sklepie, trochę skóry się tam znajdzie. Kalkulator pokazywał mi, że przepis spełnia normy, jednym problemem jest za duża ilość białka.

Tiamina 

Wysłany: 2024-11-12, 11:21   

Skarled napisał/a:
Jest to dokładnie mięso z nogi kurczaka obrane już w sklepie, trochę skóry się tam znajdzie. Kalkulator pokazywał mi, że przepis spełnia normy, jednym problemem jest za duża ilość białka.

Widocznie mamy inne kalkulatory.
Ja Ci napisałam czego brakuje.

Białko obniża się dodając tłuszcz. np skórę z kurczaka, albo bardziej tłustszym mięsem. Dodanie Oleju Omega3 też zmienia proporcje białka i tłuszczu.
Olej Omega3 jest potrzebny w diecie barf i nie tylko. Większość karm jest ubogi o Omegi3

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2024-11-12, 13:59   

Skarled, z podstawowych suplementów używamy dla zdrowych kotów:
- witamina A - wątróbka
- witamina D - trany lub ryby
- jod - mączka z alg
- witamina B - drożdże
- żelazo - hemoglobina/suszona krew, można świeżą krew jak ktoś ma dostęp, ale musi być bez dodatków octu
- witamina E - Tokovit lub inna witamina E np wproszku Holista lub VETFood
- wapń i fosfor - mączka kostna, kości - stosujemy dla młodych, rosnących kotów (dorosłe też mogą jeżeli nie mają żadnych problemów z nerkami), części z kością dodajemy około 30% wagi całej mieszanki
- wapń - mielone skorupki, wąglan wapnia, cytrynian wapnia, wapno z alg
- sód - sól niejodowana
- omegi - oleje z omegami, mączka z kryla

Można dodać żołtka - są bardzo wartościowe, dodaje się od 1 do 3 szt na 1 kg mięsa. Podrobów (do podrobów nie wliczamy wątróbki) dodajemy około 15% masy mieszanki.

To taka podstawa z podstaw, punkt wyjścia. Warto zobaczyć sobie na przepisy innych użytkowników w wątku z przepisami do sprawdzenia, żeby się zorientować jak to wygląda, jako baza i podstawowa wiedza.

Aż dziwne, że w kalkulatorze nie świeciła Ci się za mała ilość sodu skoro nie dodałaś soli. No i warto, żebyś zobaczyła czy realnie tam gdzie mieszkasz masz możliwość kupna suplementów Lilly's Bar. W Polsce łatwiej jest na ten moment kupić suplementy firmy Pokusa, Holista czy Lunderland - jak pisała Tiamina.

Android
iOS

Agnes7788 

Wysłany: 2024-11-15, 12:21   

Witam, czy jest może ktoś kto robi Barfa w Jastrzębiu Zdroju ? Byłabym wdzięczna za podpowiedź.

Odpowiedz do tematu