Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-10-14, 10:03
Rafał-Kociarz, a tak tak. Bo nawet jakiś czas temu ściągnęłam Libre portable i tam już działałam (swoją drogą musiałam coś tam pozmieniać, bo się okazało, że część rzeczy nie chodziło ze zwykłych funkcji - ot taka ciekawostka :D)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-10-18, 20:38
Esme, dodane i zaktualizowane pliki. Pamiętaj tylko, że omiegi w Excelu/LibreOffice musimy sami wyliczyć w zakładce z Omegam (a potem ewentualnie wstawić ich wagę). W razie czego w zakładce z suplementami w ostatniej kolumnie z uwagami jest podana ilość EPA/DHA na 100g
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Wysłany: 2023-10-20, 07:32
Rafał-Kociarz, dzięki za czujność :D na samym końcu zapomniałam dodać, że chodzi o kapsułkę :D idę poprawiać
Hebe, ja jeszcze w kwestii danych w exelu.
Niedawno kupiłam nowe opakowanie Alg z Pokusy i na opakowaniu jest zmiana w składzie jodu. 724mg/kg. Nie wiem, kiedy to się zmieniło, bo szczerze mówiąc teraz dopiero zauważyłam. Nie wiem, czemu na stronie sklepu, nie ma podanej w ogóle zawartości jodu, ale mam na opakowaniu i jest w opisie aukcji tegoż sklepu, gdzie kupiłam.
https://allegro.pl/oferta/pokusa-bio-algi-morskie-dla-kota-i-psa-350g-13134912438
Wysłany: 2023-10-25, 15:42
Esme, no i to jest coś, na co niestety trzeba zwracać uwagę zawsze i samemu poprawiać wartości. To co jest w kalkulatorze dla Alg z Pokusy, to jest ilość jodu, którą ja mam w mączce. Każda partia niestety może być inna dlatego już zaczęłam dodawać ilość jodu w nazwie, żeby zwrócić na to uwagę. Najlepiej jak dodasz do kalkulatora tą swoją mączkę i ją właśnie będziesz używać w przepisach dla swoich kitku.
Ok, dodać, dodam, ale nie wiem jak to zrobić, żeby dodaną pozycję umieścić tam, gdzie są wszystkie algi, a nie na końcu całej listy suplementów. Nie lubię bałaganu. Niestety, exel nigdy nie był mi potrzebny, więc oprócz tego, co potrzebne przy kalkulatorze, nie bardzo go ogarniam.
Byłabym wdzięczna za podpowiedź.
Barfuje od: lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Wiek: 37 Dołączyła: 28 Lut 2014 Posty: 464 Skąd: Włocławek
Wysłany: 2023-10-25, 16:56
A nie możesz po prostu zmodyfikować zawartości jodu w rekordzie z algami z Pokusy? Wpisać tą, co masz na opakowaniu? Przecież ta "oryginalna" i tak ci niepotrzebna, skoro masz inną partię.
Wysłany: 2023-10-26, 15:45
Esme, pewnie, że możesz :) arkusz jest zablokowany, ale bez hasła. A żeby dodać pozycję tam gdzie są inne "jody" to wystarczy, że staniesz na którejś z pozycji jodu i w menu pod prawym przycikiem myszy wybierzesz dodaj wiersz. Pamiętaj, że musisz wyłenić kolumnę B, w której jest informacja, czego to jest suplement. Bez tego nie pójdzie
Hebe, prośba o pomoc, dostałam od weta tabletki Ciellea pet, żeby wyregulować gospodarkę lipidową. Rozjechały się wyniki, trójglicerydy podwójcie podwyższone.
Tylko pytanie jak to wpisać do kalkulatora?
Wysłany: 2024-03-23, 10:30
Nefthy, z tego co widzę, to te kapsułki zawierają witaminę E, więc możesz wpisać białko i tłuszcz i witaminę E. Ale musisz witaminę E przeliczyć, bo to co jest podane na jednej ze stron "3a700 witamina E 27.397 mg/kg" (sprawdź mnie czy dobrze wzięłam). W kalkulatorze mamy podaną witaminę E w jednostkach IU/IE (to to samo). Jakbyś chciała przeliczyczyć na 100 g to musisz przeliczyć 2,7397 mg na IU i wpisać do kalkulatora dla 100g. Możesz się posłużyć tym kalkulatorem jednostek: https://mypharmatools.com/othertools/iu/pl
aina Pomogła: 2 razy Dołączyła: 13 Paź 2016 Posty: 339
Wysłany: 2024-03-24, 04:14
HEBE i NEFTHY
3 miesiące temu drążyłam zapis 3a700 = witamina E i wydrążyłam , że jest to octan all-rac-alfa-tokoferylu czyli syntetyczna witamina E .
W tym bardzo fajnym kalkulatorze z linku Hebe trzeba wybrać właśnie odpowiednią formę tej witaminy,tu "syntetyczna jako octan".Ale sprawdzcie mnie
I jeszcze pamiętać , żeby zamiast przecinka 2,7397 dać kropkę w przeliczniku
Z tego wszystkiego wychodzi 2,74 IU czyli tyle samo co w mg (dla 100g)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum