W temacie toksoplazmozy, ze strony rządowej https://www.gov.pl/web/ws...d-toksoplazmoza
"Zaleca się niespożywanie surowych, niedopieczonych lub niedogotowanych potraw z mięsa, w którym mogą znajdować się pasożyty. Cysty ulegają zniszczeniu podczas pieczenia lub gotowania w temperaturze co najmniej 71,1 ° C (dla upewnienia się, że mięso jest właściwie przygotowane do spożycia należy używać termometru kuchennego). Również mrożenie mięsa przez 2 tygodnie w temperaturze - 20 ° C niszczy torbiele wypełnione pasożytami."
Pozostaje pytanie o temperaturę mrożenia w domowej zamrażarce. Muszą mrozić do -18 stopni, ale czy mają moc na więcej zależy już od urządzenia.
"schładzarka lub zamrażarka szokowa" oznacza izolowane urządzenie chłodnicze przeznaczone głównie do szybkiego obniżania temperatury gorącej żywności do poziomu poniżej 10 °C w przypadku schładzania i poniżej - 18 °C w przypadku mrożenia, jak zdefiniowano w rozporządzeniu (UE) 2015/1095; (Rozporządzenie 2019/2019 ustanawiające wymogi dotyczące ekoprojektu dla urządzeń chłodniczych na podstawie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 643/2009)
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1097 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-06-01, 07:48
małga, o widzisz. Właśnie gdzieś mi dzwoniło, że z tym mrożeniem to nawet gdyby to nie jest tak pięknie w naszych domowych zamrażarkach.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum