Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1097 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-05-29, 13:03
Tiamina, i właśnie ja na przykład z powodu takich pytań jakie Ty zadajesz nie zdecydowałam się nigdy na podawanie surowej wieprzowiny. Ale wiem, że są ludzie, którzy podają. Więc chyba zależy od wyboru opiekuna, który ma świadomość ryzyka
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
A czy choroba Aujeszky'ego została już ogłoszona za całkowicie nieistniejącą?
Ruletka nadal istnieje zwłaszcza, że ten wirus nie jest w ogóle negatywny dla ludzi.
Z tego powodu mięso wieprzowe podczas uboju nie jest badane pod tym kontem i trafia do sklepów niesprawdzone w kierunku tego wirusa.
Bzdura, stada są badane pod kątem Aujeszky'ego bo jest to choroba bardzo zakaźna i wybiłaby hodowle. Są na to statystyki na stronie rządowej, tu: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20210000270
Niemniej można stwierdzić chorobę jedynie na żywym organizmie w związku z czym np. nie da się przebadać mięsa np. już ze sklepu i w ubojni. Tylko stale monitoruje się stada na terenie RP.
Dodatkowo jest "91 regionów wolnych od tej choroby (wykaz regionów wolnych znajduje się na końcu). W maju 2017 r. 11 powiatów województwa podlaskiego zostało uznanych za urzędowo wolne od tej choroby. ".
Generalnie kilka miesięcy temu pisałam do Państwowego Inspektoratu Weterynarii w tej sprawie i jak wygląda sytuacja teraz, i zacytuję tu swojego posta z marca tego roku:
"Napisałam zapytanie do Głównego Państwowego Inspektoratu Weterynaryjnego z zapytaniem o najnowsze dane odnośnie choroby Aujeszky'ego na terenie RP.
Właśnie uzyskałam następującą odpowiedź - od lek. wet. Karoliny Mizgier-Żuczek z Biura Zdrowia i Ochrony Zwierząt - że od czasu publikacji zawartych w przewodniku dostępnym na grupie nic się zmieniło w kwestii regionów i powiatów wolnych od Aujeszky'ego.
A także, że pozostałe regiony i powiaty RP zgodnie z ww. rozporządzeniem mają status stref posiadających zatwierdzony program likwidacji zakażenia ADV.
I co ważne: "w odniesieniu do sytuacji epizootycznej w zakresie chA w 2020 i 2021 r. uprzejmie informuję, że w ww. latach nie stwierdzono ani jednego ogniska chA u świń w Polsce."
Tak więc wg Inspektoratu to już dwa lata bez chA w Polsce. W 2019 było 5 przypadków na terenie RP.
Uzyskałam też informację, że: "Został złożony wniosek o uwolnienie kolejnych regionów, ale jeszcze nie wiadomo, kiedy KE podejmie decyzję o uwolnieniu. Procedura jest długa i wymaga kolejnych wyjaśnień. Na chwilę obecną trudno jest określić kiedy i jakie regiony zostaną uwolnione."
I tu niestety nie mam informacji o jakie regiony konkretnie złożono wnioski.
Można jednak rzec, że w związku z tym że od dwóch lat jest spokój, rokowania są dość obiecujące. Miejmy nadzieję, że status państwa wolnego uzyskamy jak najszybciej."
Dodając oczywiście, że:
"Ten post nie zwalnia z samodzielnej oceny sytuacji i analizy ryzyka. Jest to post czysto informacyjny o aktualnym stanie chA w RP. Teoretycznie w Polsce wirus od dwóch lat nie występuje, ale w praktyce może być tak że mięso będzie importowane lub trafi się ten jeden malutki, malutki, malutki przypadek, że świnia będzie zakażona. Należy uważać, czytać i sprawdzać. "
Ja wieprzowinę będę podawać, ale bez podrobów. Poza tym i tak podroby wieprzowe mają zbyt dużo fosforu jak dla mojego futrzaka.
hej czy ktoś wie jak sprawdzić czy to mięso jest z regionu wolnego od Ajuszkiego?
W sklepie zapomniałam zapytać a dzisiaj mieszkanka plis plis plis
https://zapodaj.net/9c876d97ad82d.jpg.html
W sumie to ja na bieżąco czytam o tej chorobie i postępach w badaniach i na FB jest taka grafika, która pokazuje, że tylko jeden region w Polsce nie jest wolny od wirusa i można to sprawdzić po numerkach natomiast tutaj ich nie widzę. Myślisz, że marketowe mięso może nie mieć tych badań , o których piszesz? Moje futra uwielbiają wieprza a przepisy dobrze mi sie na nim bilnasują:/
pod kątem Aujeszky'ego bada się tylko pogłowie w sposób wybiórczy.
Jest to choroba wirusowa, która zostać przeniesiona przez każdego ssaka ze świni na inną świnię.
Mięsa na ubój z uwagi na to, że choroba Aujeszky'ego nie jest w ogóle niebezpieczna dla ludzi w ogóle się nie bada.
Żywiec do ubojni wożony jest nawet wieleset kilometrów.
Efekt: kupując mięso z ubojni w sklepie czy też markecie nie wiesz:
1. czy zwierzę nie pochodzi z zagrożonego obszaru
2. nie wiesz czy przypadkiem hodowca ubitego zwierzęcia nie miał kontaktu z obszarem gdzie wirus Aujeszky'ego występuje
3. wiesz jedynie o tym, że mięso zostało przebadane pod kątem chorób niebezpiecznych dla ludzi
_________________
Homo Sapiens - brzmi dumnie, a myślenie nie boli
To znowu ja :D orientuje się ktoś czy Hiszpania jest wolna od ajuskiego? Kupilam w selgrosie łopatkę miejsce howu i uboju hiszpania i zastanawiam się czy gotowac
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1097 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-05-13, 06:49
darianna1, ja szukałam informacji o Polsce na stronie głównego Inspektora weterynaryjnego czy coś w tym stylu. Jak znasz hiszpański to pogoogluj pomoże właśnie po stronach rządowo-weterynaryjnych, bo tam taka informacja powinna być. Taką mam nadzieję :D jak uda Ci się coś znaleźć to daj znać, bo jestem ciekawa
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Niestety nie znam hiszpańskiego :D jedyne dane które udało mi się znaleźć to że hiszpania wdrożyła program do kontroli wirusa czy jakoś tak ale byly stare.. dla świętego spokoju ugotowałam te świnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum