Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2016-08-24, 13:07
Ja swój mam chyba z 4 albo 5 lat, kupiłam na allegro z firmy, która przywoziła z zagranicy sprzęt nowy, tylko np. bez opakowania, zalegający w magazynach, starsze modele itp. Wtedy jakoś za 1/3 ceny go kupiłam, nie pamiętam dokładnie, chyba coś koło 30-40 zł. Dokładnie taki: http://archiwum.allegro.p...3133131889.html z przejściówką na nasze gniazdka. Teraz już tego modelu nie ma. Jeśli grubość mrożonki jest 1-2 cm to może i by dał radę.
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2017-07-30, 18:01
yamo12
Nie ma czegoś takiego jak niezbędne narzędzia... Wszystkie narzędzia pomocne do zrobienia Barfa mogą być. Ja kości nie podaję więc pił nie mam, mam natomiast tasak i nóż ceramiczny, dwa noże masarskie ostre no i oczywiście maszynki do mielenia i ręczną i elektryczną. Obie maja sitka z dużymi oczkami i szarpak.
Mięsa rozmrażam w lodówce do stanu szybkiej przeróbki czyli rozmrożone na tyle, żeby się dały pokroić i zmielić. Ale częściej kupuję świeże, od razu robię Barfa, porcjuję i do zamrażalnika. Każdy Barfer wypracowuje sobie metodę jaka jemu najbardziej odpowiada
TASAK
Przejrzałem na grupie posty w temacie, może doradzicie odnośnie co znalazłem poniżej. Wytyczne: 15-20cm ostrze, ciężki, drewniana rączka, 30-80pln. Do kości z kurczaka jak rozumiem powinien być grubszy, niestety nie podają tego parametru.
Im cięższy tym lepszy?
Czy te nonamy mające 1kg to dobry wybór?
Znalazłam taki nóż i mam głupie pytanie, czyt to jest tasak? 😀 Pytam, bo w opisie nic nie ma o krojeniu mięsa, a wygląda jak tasak. Kusi mnie, bo lubię Fiskars 😀 Jeśli nie warto, kupię ten chiński linkowany powyżej, szukam tasaka do stówy.
https://m.euro.com.pl/noze-kuchenne/fiskars-noz-ff-nakiri-1057537.bhtml
Do siekania warzyw jak najbardziej zobacz japońskie, obsługa w sklepie doradza jeśli trzeba https://japonskienoze.pl/ chyba warto tu trochę zainwestować dla komfortu, robi różnicę
Nie przejmuj się, dobry markowy japoński nóż w cenie do 150-200 zł kupisz w TK-Maxx
Musisz sama wybrać, gdyż tam jak zwykle mają noże beznadziejne na jenej półce z rewelacyjnymi. Trzeba dokłanie przeczytać gdzie wykonane.
Z europejskich polecam noże firmy Rosle - niezła stal, świetne wykonanie
Podobnie BSF
Warto też zajżeć do IKEA - seria BRILJERA to noże ze szwedzkiej stali damasceńskiej - świetna jakość.
Mały rzaczej nie nadaje się do BARF-a 9cm ostrza kosztuje 69,99 zł
Duży szefa kuchni 20 cm ostrza 199 zł - w sam raz do mięska i drobiejszych kości
_________________
Homo Sapiens - brzmi dumnie, a myślenie nie boli
Sonata, oczywiście szukaj na miarę swoich potrzeb, 330 zł za dobrej jakości tasak do mięsa to jeszcze nie wysoka półka, natomiast jeśli masz w ogóle na czym rąbać, to sprawdź małe siekierki, po prostu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum