Wysłany: 2021-06-25, 19:10 Normy % vs gramy na kg kota - pytanie o kalkulator
Hej,
Tworze przepisy dla kociaka (ale licze na doroslego zdrowego kota 5kg) i wedlug zakladki barf wyszlo mi ze tluszcz mam przekroczony bo norma to 25% a ja mam 31% jednak kiedy ide do zakladki liczydlo i licze gram tluszczu na kg kota to wychodzi mi 2.9 czyli za malo. Czy ja cos zle rozumiem w kalkulatorze moze? Czy mam ignorowac normy % w zakladce barf i tylko patrzec na gram tluszczu na kg kota?
Chodzi o kalkulator wersja Open office
Wychodzi mi 178g barfa wedlug liczydla, z czego bialko 26.4g a tluszcz 14g.
Kociak jak do mnie dotrze bedzie mial 3.5 miesiaca wiec miedzy 175-200g barfa dziennie, ale liczylam juz bardziej pod 4ty miesiac bo na poczatek dostane jedzonko od hodowcy na pare dni a nie wiem czy przy stresie od zmiany otoczenia bedzie chciala jesc duzo na poczatku. Jak bedzie chciala wiecej to dostanie wiecej oczywiscie, ja lece tylko orientacyjnie z tabelek bo chce sie upewnic ze dobrze rozumiem co kalkulator do mnie mowi :)
Jak zmienilam kalkulator na 3kg kot i 200g barf na dzien to wyskoczylo mi wogole 9.9g bialka i 5.2g tluszczu co wogole juz mnie zalamalo.
Sierra
Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 12 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 778
Wysłany: 2021-06-26, 21:22
Ale przecież ci pisałam - nie przeliczaj obecnej dawki na obecną wagę, bo tylko ci głupoty wyjdą... Znaczy się wyjdzie ci prawda, po prostu kociaki mają dużo większe zapotrzebowanie . W naszych oczach to wychodzi głupio.
Jak znajdę czas to spróbuję zerknąć co ci się tam nie zgadza... Chyba, że wcześniej ktoś się odezwie (na co po cichu liczę - ja i czas to zjawiska odległe ).
Tak tak wiem pamietam i dlatego liczylam wlasnie na 5kg kota, nie na 3, to z tymi 3kg to tak dodatkowo napisalam ze przerazajaco to wyglada tylko dlatego :) Takze moj przepis ze screenshotow jest na 5kg i na 178gram dawki barfa kota - tak mi sam kalkulator podpowiedzial a ja nie zmienialam specialnie wlasnie.
Chodzi mi tylko o to czy dobrze rozumiem kalkulator bo na zakladce 1 tej z % klazdych elementow / mieska itp mam normy prawidlowe a na zakladce liczydlo wychodza mi normy poprzekraczane i nie wiem ktora z zakladek traktowac jako wazniejsza, tylko o mi chodzilo :)
Sierra
Wysłany: 2021-06-26, 21:39
No właśnie nie powinno tak wychodzić... I dlatego na szybko, na telefonie, nie pomogę . Coś tam się musiało głupio zamotać.
Ah ok, to mi juz tez duzo pomaga bo wiem ze obie zakladki musza sie zgadzac. To bede kombinowac dalej, nie musisz nic sprawdzac, bede walczyc, dziekuje
Sierra
Wysłany: 2021-06-26, 22:34
Jeżeli chodzi o kalkulator nie bierz moich słów za pewnik - karmię koty whole prey, więc bardzo dawno się kalkulatorem nie bawiłam.
To raczej powinno się zgadzać niejako z automatu. Podejrzewam gdzieś głupi błąd, bo nie powinien ci wyskoczyć nadmiar w jednym i niedomiar w drugim przy jednej mieszance.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-06-27, 09:55
Zobacz do opisu liczydła. Ja bym raczej patrzyła na proporcje ogólne - białko do tłuszczu
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2021-12-14, 19:58
Hebe napisał/a:
Zobacz do opisu liczydła. Ja bym raczej patrzyła na proporcje ogólne - białko do tłuszczu
A propos. W naturalnym kocim pokarmie (myszy itd.) iloraz bialko/tłuszcz wynosi 2.3.
Tymczasem w zalaczonym tu przez kogos przykladzie z wyliczen kalkulatora liczba ta jest rowna 1.7. To bardzo duza roznica. Skad wynika?
Z gory dziekuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum