aina Pomogła: 2 razy Dołączyła: 13 Paź 2016 Posty: 332
Wysłany: 2018-02-24, 19:27
piszesz Kaziu na paski , tak , ale gdy paska nie skrócę , to właśnie chyba się okręca . Ostrzyłam latem ( 16kg zwierza )
Przypomniałyście mi opłacalności ostrzenia i żeby dobrze dokręcić .
Jeszcze a propos żołądków kaczych . Bezkarnie nie można ich chyba dawać nie uwzględniając w rachubach bo mają niewspółmiernie najwięcej witaminy A 2561 I.E
Poszukiwanie parametrów gęsich przerwałam nie znalazłszy ich .
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 796 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-24, 20:52
Oczywiście...nie może to być jedyne jedzenie. Ja daję jako jeden posiłek z trzech, 1 żołądek (tzn jeden taki pucek, więc to chyba pół żołądka jest) na łeb.
Nie wiedziałam, ze żołądki mają tak dużo wit A.
Zawsze myślałam, że najwięcej wit A ma wątroba.
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2018-02-24, 21:23
Kacze żołądki tak mają, raz kupiłam do barfa i mi coś dziwnego wychodziło w kalku, dopiero zobaczyłąm, ze to przez żołądki . Mają 2561 IE jeśli chodzi o wit. A.
aina Pomogła: 2 razy Dołączyła: 13 Paź 2016 Posty: 332
Wysłany: 2018-02-25, 17:46
faktycznie żołądki wyglądają jak pucki
wątroba ma najwięcej tej witaminy , bo dziesiątki tysięcy jednostek
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 796 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-26, 07:55
Aaaa...czyli jednak wątroba ma z 10 razy więcej...w takim razie, myślę, że wit A w żołądkach nie trzeba się przejmować.
Przecież wątroby w diecie może być 10-15%.
Ale i tak, żadne podroby nie powinny być jedynym składnikiem BARF-a.
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2018-02-27, 16:31
No bo indycza ma najwięcej wit. A a kalk wylicza ilość wątroby na podstawie braku tejże w mieszance, stąd wychodzi, ze indyczej najmniej się daje . Wątroba jest traktowana jako suplement witaminy A.
Oczywiście żołądka kaczego nie można porównywać z wątrobą pod względem zawartości wit. A, wiadomo, ze wątroba ma jej dużo więcej. Niemniej jeśli żołądek z kurczaka zawiera 217 IE, indyczy 0 a kaczy 2561 IE no to jednak różnica spora jest.
aina Pomogła: 2 razy Dołączyła: 13 Paź 2016 Posty: 332
Wysłany: 2018-03-04, 13:05
właśnie ponieważ są spore różnice , to szukałam ile wit.A ma żołądek gęsi , na razie zawiesiłam wertowanie stron
Kupiłem dzisiaj szyjki indycze i chciałbym je użyć w mieszance jako mięso z kością, jednak nie ma tej pozycji w kalkulatorze. Jak mogę to wprowadzić, czy mogę użyć szyjek z kurczaka?
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2020-06-14, 10:40
Zeuskk, w kalkulatorze szyja jest chyba w całości, czyli ze skórą. Skóra stanowi znaczną część szyi kurczaka (kiedyś ważyłam elementy z dwóch kurczaków i mnie to zaskoczyło), z indykiem może być podobnie. Jeśli masz szyje w całości, to bym wpisała jako kurze. Bez skóry nie wiem, odejdzie praktycznie cały tłuszcz.
Jak myślicie, mógłbym dodać do kalkulatora takie informacje?
I jak jest z twardością kości z szyjki, zmieli ją spokojnie maszynka czy lepiej to jakoś skruszyć?
Sierra
Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 12 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 778
Wysłany: 2020-06-14, 20:26
Zeuskk a masz zapasowe sprzęgła do maszynki (czy jako się toto plastikowe coś za ślimaczkiem nazywa )?
Po pierwszym starciu z indykiem sprzęgło padło mi prawie od razu... Byłam lekko załamana, miałam jeszcze 5 kg mięsa do przerobienia . Tego samego dnia zamówiłam 10 sprzęgieł na wymianę i radośnie wrzucam do maszynki wszystko co się zmieści .
Na wypadek wszelki wypadek przypominam - absolutnie niedozwolone jest samodzielne "dorabianie" sprzęgła! Mój Jaśnie Idiota chciał wyciąć odpowiednie sprzęgiełko z metalu . Ta część maszynki jest najsłabsza nie bez powodu! To mały, tani, łatwy do wymiany kawałek plastiku biorący na siebie wszystkie przeciążenia! Lepiej, żeby strzelił taki drobiazg niż jakaś poważna część maszynki!
Kazia
W/g kalkulatora wątroby w mieszance dajemy do około 7% wagi mięsa, tylko.
Czyli mniej więcej 70g na 1kg mięsa.
A to nie kalkulator wyliczy ile dodać do mieszanki, klikając na witamina A😉
Roma21
Barfuje od: Roma21
Udział BARFa: do 25%
Wiek: 49 Dołączyła: 14 Sty 2021 Posty: 3 Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-02-09, 19:55
Witam
Mam pytanie.
W którą pozycję mam wprowadzić w kalkulatorze:
Indyk szyja bez skóry
Chrząstki z Indyka
Mam wersję dla OO, ale w EXEL też nie znalazłam.
Mięso z kośćmi jest tylko kurczak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum