Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2015-11-21, 12:05
Jagnieca noga badz lopatka to taki kawalek miesa, ktory w srodku, pod wierchnia warstwa tluszczu, jest dosyc chudy. Zdarza mi sie kupic noge odtluszczona, ale najczesciej jest tlusta, prawie jak szponder. Ja uzywam tych danych dla lopatki i tych dla udzca. Jest tez wersja odtluszczona: http://www.foodcomp.dk/v7...asp?FoodId=0941
A jak jest z tłuszczem baranim? Można go dawać? Ma w ogóle jakieś odżywcze wartości? Czy nie dawać? Dzisiaj w pracy kolega dostał cały wór kości wołowych i jagnięcych i całe mnóstwo okrajków tłuszczu. 15zł za 10kg. Dał mi kilka kawałków dla psiaka, bo zachwalał, że to bogactwo straszne. Ale ja się nie znam dlatego wolę zapytać was :)
Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4841
Wysłany: 2018-01-08, 10:26
Cisiowianka, co to znaczy "podpiąć"? Chodzi o przyporządkowanie w Kalkulatorze? Jeśli tak, to chyba najbliżej będzie im do płuc wołowych (są ujęte w Kalku).
Kascok napisał/a:
A jak jest z tłuszczem baranim? Można go dawać? Ma w ogóle jakieś odżywcze wartości?
Jasne, że można, a nawet trzeba, jeśli tylko ma się do takowego dostęp. Ze wszystkich zwierząt hodowanych przemysłowo, baran ma jeszcze najbardziej zbliżony do naturalnego skład tklanki tłuszczowej, bo wciąż jest wypasany na łąkach.
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
dagnes, Tak, to właśnie miałam na myśli i bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. A w przypadku śledziony i nerek (również baranich) - ile mogę ich dodawać do mieszanki?
Chciałabym się również dowiedzieć - dodając śledzionę baranią do kalkulatora mam ją dodać jaką wołową czy słuszniejsze będzie dodać ją jako owczą?
I jeszcze jedno pytanie co do śledziony wołowej - w kalkulatorze mamy "Wołowina śledziona" i "Wołowa śledziona", które dość znacznie różnią się wartościami m.in. chloru, żelaza, selenu, wit. A. Którą kiedy wpisywać w kalkulator?
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Wrz 2018 Posty: 398 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-17, 00:42
Dziś kupiłem 2x zestaw podrobów jagnięcych- może mi ktoś pomóc rozszyfrowac jaka to część mięsa?
Na drugim zdjęciu oddzieliłem wskazaną część mięsa.
Swoją drogą w takim zestawie podrobów powinienem doszukiwać się malutkich, ale bardzo wartościowych narządów? - to był mój pierwszy kontakt z podrobami parzystokopytnych i w zasadzie wziąłem tylko płuca i serce dla Boba i to "coś" - dla siebie wątrobę dla testu (dla kota wygląda na bezwartościową w kalku)- a nerki i reszta w kosz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Wrz 2018 Posty: 398 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-25, 01:58
Też mi się wydaje, że jest to łata :)
Pod co mogę ją podpiąć w kalkulatorze?
Też zauważyłem, że do gotowanego Barfa się kompletnie nie nadaje - po obróbce gumiasta i twarda i prawie nie da się zmielić i jak kot zjadł to go brzuch rozbolał.
bobson, to "coś" wygląda na nerki - nie wyrzucaj, normalnie koty lubia nerki..
aiqing
Barfuje od: 02.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 04 Sty 2018 Posty: 42 Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-09-26, 07:56
Dzień dobry,
Mam pytanie czy ktokolwiek dysponuje wiarygodnymi źródłami, jeśli chodzi o wartości dla płuc baranich i jagnięcych oraz dla wątroby baraniej? Mam dostęp do tych podrobów, a nie ma ich w kalkulatorze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum