BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Baranina/Jagnięcina
Autor Wiadomość
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-11-21, 12:05   

Jagnieca noga badz lopatka to taki kawalek miesa, ktory w srodku, pod wierchnia warstwa tluszczu, jest dosyc chudy. Zdarza mi sie kupic noge odtluszczona, ale najczesciej jest tlusta, prawie jak szponder. Ja uzywam tych danych dla lopatki i tych dla udzca. Jest tez wersja odtluszczona: http://www.foodcomp.dk/v7...asp?FoodId=0941
 
 
Kascok 

Dołączyła: 20 Lis 2015
Posty: 15
Wysłany: 2016-01-12, 10:41   

A jak jest z tłuszczem baranim? Można go dawać? Ma w ogóle jakieś odżywcze wartości? Czy nie dawać? Dzisiaj w pracy kolega dostał cały wór kości wołowych i jagnięcych i całe mnóstwo okrajków tłuszczu. 15zł za 10kg. Dał mi kilka kawałków dla psiaka, bo zachwalał, że to bogactwo straszne. Ale ja się nie znam dlatego wolę zapytać was :)
 
 
Mazilo 

Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 31
Wysłany: 2016-04-05, 17:02   

A jak przyporządkować mrozonke kostną z As-pol , albo jak ktoś może to proszę o podanie składu
 
 
Cisiowianka 

Barfuje od: Cisiowianka
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 27
Dołączyła: 27 Cze 2016
Posty: 38
Wysłany: 2018-01-07, 23:20   

Do czego podpiąć płuca baranie?
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4841
Wysłany: 2018-01-08, 10:26   

Cisiowianka, co to znaczy "podpiąć"? Chodzi o przyporządkowanie w Kalkulatorze? Jeśli tak, to chyba najbliżej będzie im do płuc wołowych (są ujęte w Kalku).

Kascok napisał/a:
A jak jest z tłuszczem baranim? Można go dawać? Ma w ogóle jakieś odżywcze wartości?

Jasne, że można, a nawet trzeba, jeśli tylko ma się do takowego dostęp. Ze wszystkich zwierząt hodowanych przemysłowo, baran ma jeszcze najbardziej zbliżony do naturalnego skład tklanki tłuszczowej, bo wciąż jest wypasany na łąkach.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Cisiowianka 

Barfuje od: Cisiowianka
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 27
Dołączyła: 27 Cze 2016
Posty: 38
Wysłany: 2018-01-27, 12:46   

dagnes, Tak, to właśnie miałam na myśli i bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. A w przypadku śledziony i nerek (również baranich) - ile mogę ich dodawać do mieszanki?
Chciałabym się również dowiedzieć - dodając śledzionę baranią do kalkulatora mam ją dodać jaką wołową czy słuszniejsze będzie dodać ją jako owczą?
I jeszcze jedno pytanie co do śledziony wołowej - w kalkulatorze mamy "Wołowina śledziona" i "Wołowa śledziona", które dość znacznie różnią się wartościami m.in. chloru, żelaza, selenu, wit. A. Którą kiedy wpisywać w kalkulator?
 
 
Ines 
BARFny Hodowca
Ekspert


Barfuje od: 12.12.13r
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 23 Sty 2013
Posty: 2660
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-02-02, 13:30   

Cisiowianka napisał/a:
dodając śledzionę baranią do kalkulatora mam ją dodać jaką wołową czy słuszniejsze będzie dodać ją jako owczą?


Owca i baran to ten sam gatunek, tylko inna płeć, więc chyba raczej jako owczą :)
_________________
Instrukcja obsługi Kalkulatora
  Zaproszone osoby: 188
 
Czytczyt 

Barfuje od: 08.2018
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 33
Dołączyła: 17 Lip 2018
Posty: 52
Skąd: Katowice
Wysłany: 2019-01-07, 13:11   

jeżeli mam wątrobę baranią (nie jagnięcą), to jako co to moge wpisać?
 
 
bobson 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 398
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-17, 00:42   

Dziś kupiłem 2x zestaw podrobów jagnięcych- może mi ktoś pomóc rozszyfrowac jaka to część mięsa?

Na drugim zdjęciu oddzieliłem wskazaną część mięsa.

Swoją drogą w takim zestawie podrobów powinienem doszukiwać się malutkich, ale bardzo wartościowych narządów? - to był mój pierwszy kontakt z podrobami parzystokopytnych i w zasadzie wziąłem tylko płuca i serce dla Boba i to "coś" - dla siebie wątrobę dla testu (dla kota wygląda na bezwartościową w kalku)- a nerki i reszta w kosz



 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 364
Wysłany: 2019-04-17, 07:43   

widać wątrobę lub śledzionę, nerki, tłuszcz okołonerkowy i mięsko na niższym zdjęciu.
Mięsko być może jest to łata (mięśnie brzucha).
 
 
bobson 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 398
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-25, 01:58   

Też mi się wydaje, że jest to łata :)

Pod co mogę ją podpiąć w kalkulatorze?

Też zauważyłem, że do gotowanego Barfa się kompletnie nie nadaje - po obróbce gumiasta i twarda i prawie nie da się zmielić i jak kot zjadł to go brzuch rozbolał.
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 364
Wysłany: 2019-04-25, 11:36   

Łata to mięso z niewielką ilością tłuszczu - mięśnie.
Jest bardzo aromatyczna lecz pozostaje jedynie do zmielenia.
_________________

Homo Sapiens - brzmi dumnie, a myślenie nie boli
 
 
Koci_Ogon 


Barfuje od: 06.2018
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 3 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 13 Wrz 2018
Posty: 140
Skąd: Chamonix-MB
Wysłany: 2019-05-04, 12:55   

Nerki w kosz...co za profanacja... Moje uwielbiają nerki, z podrobów to nereczki najlepiej wchodzą :)
 
 
Mrowiszcze 


Barfuje od: 2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Paź 2016
Posty: 475
Skąd: Francja
Wysłany: 2019-05-07, 17:49   

bobson, to "coś" wygląda na nerki - nie wyrzucaj, normalnie koty lubia nerki..
 
 
aiqing 

Barfuje od: 02.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 04 Sty 2018
Posty: 42
Skąd: Kraków
Wysłany: 2023-09-26, 07:56   

Dzień dobry,

Mam pytanie czy ktokolwiek dysponuje wiarygodnymi źródłami, jeśli chodzi o wartości dla płuc baranich i jagnięcych oraz dla wątroby baraniej? Mam dostęp do tych podrobów, a nie ma ich w kalkulatorze.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne