Barfuje od: 2012.08.20
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 31 Sie 2012 Posty: 2810
Wysłany: 2018-05-18, 22:33
Hmmm.... ja od czasu, jak Sihaya zaprzestała na forum dystrybucji hemoglobiny wołowej, używam wieprzowej z Pokusy.
Rozumiem, że przy takim robieniu mieszanek z (częściowo) rozmrożoną świeżą krwią wołową nie obserwujesz jakichś negatywnych skutków u swoich kotów ? (ja powiem uczciwie troszeczkę się boję takiego rozmrażania i ponownego zamrażania )
Jakkolwiek być może są to obawy zupełnie nieuzasadnione - zawsze robiłam BARF-a z produktów świeżych i podczas 5 lat BARF-owania nie testowałam nic z rozmrażaniem
_________________ Mimo, że regulamin forum to FIKCJA - Śpiewać to rzecz ludzka, miauczeć to rzecz boska... (Zhuangzi 庄子)
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2018-08-02, 17:05
aiqing
Najlepiej by było jakbyś miała specyfikacje takiej krwi cielęcej i dodała ją sobie do kalka. Może poproś producenta o takie info.
Póki co możesz ją potraktować jako krew wołową świeżą płynną.
Zakupiłam mrożoną krew baranią. Niestety nie znam jej parametrów, a już w ogóle nie wiem jak wpisuje się nową rzecz do kalkulatora. Czy ktoś jest w stanie pomóc? :) p.s. czy mrożona krew jeśli nie będę chciała jej rozmrażać do końca porcjując, będzie miała inną wagę niż w postaci płynnej?
Barfuje od: 11.05.2017
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2018-12-12, 10:18 Re: Krew barania
Czytczyt napisał/a:
Zakupiłam mrożoną krew baranią. Niestety nie znam jej parametrów, a już w ogóle nie wiem jak wpisuje się nową rzecz do kalkulatora. Czy ktoś jest w stanie pomóc? :) p.s. czy mrożona krew jeśli nie będę chciała jej rozmrażać do końca porcjując, będzie miała inną wagę niż w postaci płynnej?
Parametrów nie podam, bo sama próbowałam znaleźć i nie udało mi się. Kupuję krew baranią, kozią i wołową od Barfiaków i... wpisuję w mieszankę jako wołową płynną. Doszłam do wniosku, że różnice nie mogą być aż tak straszne by kotu zaszkodzić.
...wiesz jak się dodaje coś nowego do kalkulatora? nigdzie nie mogę znalezć odpowiedzi..
1.naciskasz "szukaj" w pierwszym nagłówku strony głównej, pomiędzy FAQ a Użytkownicy.
2.wpisujesz słowa "jak dodać do kalkulatora" w okienko "Poszukiwane Zapytanie: Szukaj Słów Kluczowych" naciskasz opcję "Szukaj wszystkich słów"
3. Opcje wyszukiwania wybierasz np. "Pokaż wyniki jako: Posty" naciskasz okienko "szukaj".
wyskoczą Ci strony, mi pokazało 99 wyników, najbardziej sensowny wydał mi się ostatni post Rotki na końcu pierwszej strony "Kalkulatory BARFowe dla kotów Wysłany: 2017-01-26, 15:03 Temat: Kalkulator - problemy techniczne, pytania, uwagi", kliknęłam na niego, na temat dokładnie.
Musiałam przeczytać całą stronę i pół następnej, znalazłam post
Ines napisał/a:
Co do wprowadzania danych do kalkulatora - trzeba pamiętać by zaznaczyć czego suplementem jest wprowadzany element, inaczej nie będzie się wyświetlał w kalkulatorze przy sporządzaniu mieszanki.
To mi zasugerowało, żeby wejść w zakładkę kalkulatora "suplementy" i tam dopisałam stosowne na dole tabelki jako kolejną pozycję. Na koniec wciskasz "zapisz zmiany" zamykając kalkulator.
Pomogłam?
Jeśli nie, to w ten sam sposób szukasz dalej, możesz po tematach zamiast postach, jak wygodniej.
Z tego co mówicie to w zasadzie każdą krew można by kotu podać.
Przybliżone wartości żelaza, białka i fosforu w krwi wołowej lub gęsiej podaje mi kalkulator, a orientuje się ktoś czy np taka krew jagnięca lub kurza ma tego żelaza, białka i fosforu więcej w porównaniu z wołową czy mniej?
I jeszcze pytanie, 1g odpowiada 1ml krwi jak sądzę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum