Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 796 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-24, 18:09
To jest tłuszcz spożywczy.
Ja mam zamiar używać zamiast oleju, smalcu.
Ciasto drożdżowe na tym fajne wychodzi.
No i klasyczne frytki tez na łoju wołowym są robione (również na smalcu kaczym)
Poza tym, ja do kosmetyków będę używała, np robię sobie kremy.Tłuszcze zwierzęce są lepiej wchłaniane i więcej z nich jest przyswajane przez skórę niż z tłuszczy roślinnych.
A ostatnio robię mydło, też łój wołowy jest doskonały.
Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 6 razy Dołączyła: 31 Mar 2015 Posty: 365
Wysłany: 2018-03-25, 20:00
Kazia napisał/a:
Poza tym, ja do kosmetyków będę używała, np robię sobie kremy.Tłuszcze zwierzęce są lepiej wchłaniane i więcej z nich jest przyswajane przez skórę niż z tłuszczy roślinnych.
tak, jako krem do rąk jest dobry.
Co ciekawe- pytałam się kiedyś u "rzeźnika" czy mogą dostarczyć tłuszcz wołowy.
Ja go sobie wytopie itp itd.
Dowiedziałam się że tłuszcz idzie za granicę :) Właśnie go kupujemy być może, bo ta frytura jest z Belgii :)
_________________ Dokąd idą psy, gdy odchodzą?
No bo jeśli nie idą do nieba,
to mnie tam także iść nie potrzeba.
Może akurat od tego rzeźnika idzie za granicę, ale np. ja kupuje normalnie na targu łój wołowy od nerki po 1 zł za kilo i przetapiam w domu w wolnowarze.
(Do robienia świeczek też można dodawać, zrobiłam kiedyś w połączeniu z woskiem, bardzo dobrze usuwa zapachy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum