Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2016-08-23, 17:48
To trzeba taką jeszcze dostać . Często kupuję łatę na obiad dla ludziów jest super, bardzo smaczna i chudziutka .
A jeszcze przy okazji zapytam: chodzi mi o serca wołowe. Czy standardowo (patrząc przez pryzmat kalkulatora ) są one chude bez tłuszczu czy raczej powinny być obrośnięte warstwą wręcz takiego jakby łoju? Pytam bo nigdy wcześniej nie kupowałam serc wołowych, a jak kupiłam to dopiero zobaczyłam, że tak gdzieś 1/3 to gruba warstwa tłuszczu.
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2016-08-23, 18:18
Z kalkulatora wynika, że nie jest bardzo tłuste. Zresztą jak się je rozkroi to w środku jest chudziutkie, czyste mięso. Skoro masz na nim dużą warstwę tłuszczu to obkrój ją i użyj ten tłuszcz jako tłuszcz wołowy do mieszanki, jest taka pozycja w tłuszczach.
Ładnie Ci to dotłuści tą wołowinę średnio tłustą i nic się nie zmarnuje
Też takie czasem mam serce z tłuszczykiem.
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2016-08-23, 18:21
No tak też podejrzewałam, ale wolałam się spytać mądrzejszych i upewnić . Tak zrobię, dzięki shana55
Kupiłam wolowinę w makro 80/20 i zrobiłam wstępny przepis z wołowina średniotlustą. Teraz zastanawiam się czy jednak nie jest ona bardziej tłusta?
Na opakowaniu niby jest 80/20 a 20% tłuszczu w kalku ma wołowina chuda... Jak ja wpisać? Bo ja jeszcze nie umiem wzrokowo oceniać mięs.. Zawsze unikalam takich problematycznych kawałków, ale skusila mnie promocja
Anilina
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Lip 2017 Posty: 995
Wysłany: 2018-06-30, 11:47
Chandni,
podciągnęłabym faktycznie pod tłuste. Nasza kalkulatorowa wołowina:
chuda: 5 g tłuszczu
średniotłusta 9 g tłuszczu
tłusta 13 g tłuszczu
szponder 21 g tłuszu
gdybym miała przyporządkować, to wydaje mi się że najbardziej tym 13 gramom odpowiada.
Pewnie źle skoro nie wyszło ogólnie dodałam białko (bo doszłam do wniosku, że to będzie czyste mięso mięśniowe) do tłuszczu i wyliczyłam procentowo ile ten tłuszcz wynosi przynajmniej orientacyjnie, bo nie brałam pod uwagę niczego innego. takie natchnienie miałam rano
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2018-06-30, 18:53
Wiesz... no wbiłaś mnie w fotel i nie wiem co Ci mam odpowiedzieć, sama zwątpiłam, bo zupełnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Idziesz do sklepu i widzisz to białko? Oceniasz ilość tłuszczu. W kalku mamy wszędzie "Wartości żywieniowe na 100g żywności", czyli wszystkie wartości odnoszą się do 100 g. To jeśli wołowina chuda, w stu gramach ma 5 g tłuszczu, to ile to jest procent? Jeśli nadal 20% to już nie wiem jak to rozumiesz . Ciekawe ile w takim razie % tłuszczu ma np. łata
Ja właśnie rano na to wpadłam gdy kot o 4 rano zechciał się bawić i jeść spojrzałam na oznaczenie 80/20 i jakoś tak ta myśl sama mnie naszła, wzielam kalk i policzyłam choć faktycznie nie ma to sensu
Jak to jest z zawartością jodu w sercu wołowym? W kalku jest 1.8 a wg wielu innych źródeł 30. Myślałam, że w naszym kalku to jakaś średnia, ale to za duża różnica.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum