Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-10-28, 17:42
Najsensowniej zmienić kotom suple na naturalne :).
Ja na Waszym miejscu dziewczyny zostawiłabym sobie próbkę tej dziwnie wyglądającej serii FC, zanim je odeślecie, no chyba, że już zdążyłyście odesłać... to po zawodach.
apple Pomogła: 2 razy Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 438 Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-10-28, 20:58
Naturalne najlepiej, to jasne.
Jeżeli jednak z jakichś powodów* chcecie stosować gotową suplementację to polecam Easy Barf. Tak samo nie trzeba używać kalkulatora, trzeba jedynie dodać mączkę ze skorupek jajek, taurynę i wątróbkę - ale odmierzone w stałych ilościach do każdego rodzaju mięsa.
Zresztą Easy Barf jest podobno lepiej w smaku tolerowany przez koty (podobno, bo nie stosowałam FC a EB bez problemu). No i zawsze to trochę naturalna suplementacja.
Tu jest dokładny przepis: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=20
* - opiekunka koteczki, którą znalazłam, wyleczyłam i znalazłam domek, stosuje EB nie tylko dlatego, że to wygodne i faktycznie teraz nie ma czasu, ale też chce, aby jej chłopak również angażował w przygotowanie jedzenia dla kotów a w naturalne suplementy on "nie chce się bawić". Ja się bardzo cieszę z tego, bo zanim ją uświadomiłam co do żywienia kotów, karmiła swojego pierwszego kota chrupkami Whiskasa. Teraz sama widzi różnice w zachowaniu kota, nie mówiąc o tym, że kot nareszcie schudl no i oba koty zajadają mięso aż im się uszy trzęsą .
Ja nie musiałam odsyłać felernych opakowań, więc nadal mam je w domu. Sihaya, co sugerujesz zrobić z tymi próbkami?
Ja docelowo chciałabym przejść na naturalne, ale dopiero zaczynam i chciałam się wspomóc FC, tym bardziej że kicia już jadła mieszanki z FC.
FC miało ułatwić barfowanie na początek, tymczasem pojawiają się same problemy i wątpliwości. Zamówiłam nowe opakowania z innej serii. Sprawdziłam, jak rozpuszcza się tym razem. Kolor jest żółty, jednak tym razem niepokoi mnie obecność jakby piasku, kryształków które nie chcą się rozpuścić, szare i białe. Zapach też nie jest jak dla mnie przyjemny, ale nie wiem, jaki powinien być. Czy tak FC powinien wyglądać?
Pomocy, ja już nie wiem co mam z tym nieszczęsnym FC zrobić. Załączam zdjęcie aktualnej mieszanki...
Pomocy !!!!
Powiedzcie jak stosuje się FC, dodaje się go do mięsa/mieszanki przed zamrożeniem, czy dopiero po rozmrożeniu porcji mięsa/mieszanki i przed podaniem kotu?
Gdzieś to było tu na forum ale nie potrafię teraz znaleźć.
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2016-02-27, 18:09
Możesz mrozić, ale nie musisz, jak Ci wygodnie i jak kotu lepiej smakuje
Jeśli kot jeszcze nie jadł tego wcześniej, to bezpieczniej będzie na początku dodawać do mięsa po rozmrożeniu. Tym sposobem jakby coś się działo, to nie zmarnujesz całego mięsa
mogę prosić o jakaś opinię na ten temat? i czy ogólnie dla zdrowych ogonów to też nie lepsze niż zwykły FC?
Ola G.
Barfuje od: 09.2015
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2016-04-02, 13:00
Witajcie, jakiś czas temu zmieniłam easy barfa na naturalne suplementy, ake koty strajkują, chyba nie tolerują hemoglobiny. Chciałam znowu kupić easy barfa, ale nigdzie nie mogę dostać w zoo plusie jest nowy FC dla kotów nerkowych (mój kocur jest nerkowy) http://t.zooplus.pl/shop/...ia_nerek/555208
Jak to wpisać w kalkulator? Ten preparat jest bez fosforu. Czy nie używać kalkulatora tylko dawkowac jak producent mówi? W ogóle chcialabym dać połowę dawki FC a połowę naturalnych suplementów, żeby je jakoś przekonać do tego jedzenia, zeby na początek było mniej hemo...
Arya90
Barfuje od: 25.03.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Wiek: 34 Dołączyła: 14 Gru 2015 Posty: 104 Skąd: Września
Wysłany: 2016-04-02, 13:15
Moim zdaniem połowa Fc a połowa naturalnych to raczej nie jest dobry pomysł, ale może wypowie się ktoś o większym doświadczeniu. Ja bym po prostu wprowadzała w mniejszych ilościach i po kolei suple naturalne. Ale tak jak mówię niech się wypowie ktoś mądrzejszy.
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2016-04-02, 13:35
Ola G. trzebaby to wprowadzic do kalkulatora i dopiero wtedy robic przepis. Z niemieckiej strony zooplusa wnioskuje, ze podany sklad jest na 1000 g produktu, trzeba bedzie obciac o jedno zero wprowadzajac do kalka (wartosc na 100g).
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-04-02, 16:00
Ola G., uważam, że to nie jest zły pomysł, tylko tak jak pisze vesela krava trzeba sobie dodać FC do kalkulaotra
Możecie mi powiedzieć, w jaki właściwie sposób dodawać suplement do posiłku? Tj. wymieszać z mieloną częścią mięsa, dolać do miski jako "sos" (albo inaczej, czy da się to zastosować bez mielonego ) ?
W prawdzie wciąż jeszcze nie zdecydowałem się na pełne przejście na BARF i mam wiele wątpliwości, ale gdybym jednak się zdecydował, to wole wiedzieć jak to podawać. Przy okazji - mielone podajemy jako papkę w której zanurzone są też całe kawałki mięsa, czy z mielonego też kleimy kuleczki? Może dziwne pytania, ale mnie dręczą.
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2016-04-10, 20:08
Sherab,
Możesz podawać jak chcesz i jak kot zaakceptuje. Z mielonego raczej kuleczek nie lepimy, bo jak się doda do niego odpowiednią ilość wody to jest to raczej niemożliwe
Jeśli sos suplementowy będzie zostawał w misce, to lepiej go rozprowadzić w mięsie mielonym. Możesz podać mielonkę i całe kawałki osobno, ale chodzi o to, że na daną ilość mięsa powinna przypaść odpowiednia część suplementów.
Niektórzy mieszają całe kawałki mięsa w papce z suplementami, a niektórzy (w tym ja) podają to tak jakby osobno - na mielonkę z wodą kładę na wierzch kawałek czystego mięsa. Kotka często sobie taki posiłek zjada na raty tzn. najpierw zjada albo kawałek mięsa, albo mielonkę Długich przerw w jedzeniu z reguły nie robi, więc mam nadzieję, że się wszystko wyrównuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum