Witam,
W kalkulatorze widnieje kilka typów mięska dzikiego - jeleń , sarna itp. Niestety nie ma jakiegoś większego podziału na poszczegolne cześci. Czy istaniałaby szansa na wiecej informacji o tym rodzaju miesa?
Pytam bo moge miec dostep np do podrobów z łani albo jelenia(byc moze i jakis dzik by sie czasem trafil ) i teraz zastanawiam sie jak je użyć ;(
Znajdzie się serce, wątroba , może jakieś płuca... Czy ktoś posiada wiedze na ten temat? HELP ;(
EDIT Udało mi się znaleźć taka strone. Jest tu podzial (przynajmnije na kilka czesci) paru rodzajow dziczyzny ale nie ma niestety podrobow. Takze podtrzymuje pytanie
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-01-02, 19:52
Jadis, jeśli masz lub możesz mieć dostęp do podrobów z dziczyzny, to ja na Twoim miejscu długo bym się nie zastanawiała. Podroby stanowią do 20 % mieszanki. Różnice w zawartości podstawowych składników odżywczych, a także witamin i minerałów w podrobach z dziczyzny nie odbiegają istotnie od walorów odżywczych podrobów z innych gatunków mięs, a dla kotów zawsze będzie to miłe urozmaicenie. Zwróciłabym tylko uwagę na to, czy mięso było przebadane przez weterynarza.
Aha czyli moge je wklepac do kalkulatora jako powiedzmy nawet wolowe? i tragedii nie powinno byc ? Mam dostep w sumie prawie staly - zalezy oczywiscie czy jest sezon i pozwolenie na odstrzal. I z tego co wiem miesko jest ok i jak najbardziej świeże. Także ...pozostaje miec nadzieje , że kociaste zasmakuja ;D
_________________ Tysiące lat temu czczono koty jako bogów. One nigdy o tym nie zapomniały.
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-01-02, 22:55
Ciężko jest znaleźć dokładne informacje co do składu podrobów zwierząt dzikich, w związku z tym myślę, że nie będzie dużym błędem jeśli potraktujesz je jako wołowe :)
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-01-10, 23:25
uto, pod tym linkiem, chyba jest wszystko: http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-98-154-1011
Gdyby link był nieaktywny lub przestał być aktywny podaję pełną nazwę dokumentu, do którego będzie można dotrzeć ew. w inny sposób: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 11 grudnia 1998 r. w sprawie sposobu badania zwierząt rzeźnych, badania, oceny i znakowania mięsa, wykorzystania mięsa o ograniczonej przydatności do spożycia, mięsa niezdatnego do spożycia oraz prowadzenia dokumentacji z tym związanej.(Dz. U. z dnia 18 grudnia 1998 r.)
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2012-08-17, 15:05
Porozmawiałam sobie dziś z lokalnym zakładem. Będę miała dziczyznę darmo. Oczywiście nie najlepsze kęski (w ludzkim rozumieniu) - za to już trzeba zapłacić. Ale mięsne kości, organy wewnętrzne, "gorszej" jakości mięso (obrzynki pewnie), jelenie szyje i takie różne pyszności, których ludzie zjeść nie chcą a psu wyjdą na szczęście i na zdrowie
Masarnia jest oczywiście zarejestrowana a mięso badane weterynaryjnie
Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 4452 Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2012-08-20, 17:46
Nie wiem kto się bardziej cieszy: ja czy on hahahaha.
2 z tych porcji to typowe mięsne kości, ale na pozostałych 2 mięsa jest dużo więcej niż kości. Ta szyja jest niesamowita.
Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 8 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 713 Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-08-20, 19:08
Uff, zazdroszczę, ja planuję wybrać się do Skoczowskiego skupu dziczyzny i tam coś uszczknąć dla moich paskud, na razie czekam na odzew czy posiadają to, co mnie interesuje
_________________ Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum