Marcepan, Nie, nie brakuje. Sihaya napisała : "U kocic, u których trądzik występuje w okresie okołorujowym można stosować preparat homeo Hormeel S." Zastanawiam się po prostu czy jeśli kotka jest wysterylizowana to mogą mieć tu związek jakieś zmiany hormonalne w jakichś konkretnych okresach życia. Kotka wysterylizowana nie ma rujki - to jasne, ale może jakoś hormony w tym czasie kiedy powinna ją mieć pracują inaczej? Tak sobie głośno myślę
PS. Zastanawiam się co może mieć wpływ na powstawanie trądziku. Miski mamy od dawna metalowe, wyparzane, więc raczej nie bakterie. Stres też raczej wykluczam. Więc może cos jeszcze może dziać się w organizmie co powoduje takie zmiany.
Ostatnio zmieniony przez Rumianek79 2016-02-08, 14:47, w całości zmieniany 1 raz
doradora
Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Cze 2014 Posty: 1593 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-02-08, 14:31
mnie wet powiedział, że kotkom wycina się macicę i jajniki, żeby właśnie tych hormonów nie było
Marcepan, Nie, nie brakuje. Sihaya napisała : "U kocic, u których trądzik występuje w okresie okołorujowym można stosować preparat homeo Hormeel S." Zastanawiam się po prostu czy jeśli kotka jest wysterylizowana to mogą mieć tu związek jakieś zmiany hormonalne w jakichś konkretnych okresach życia. Kotka wysterylizowana nie ma rujki - to jasne, ale może jakoś hormony w tym czasie kiedy powinna ją mieć pracują inaczej? Tak sobie głośno myślę
u kotek wysterylizowanych nie ma okresu okołorujkowego, a u płodnych nie ma regularności cyklów płciowych. oraz sterylizacja pozbawia kotki narządów, które za produkcję hormonów płciowych odpowiadają.
w każdym razie najczęstsze powody kociego trądzika nie są hormonalne.
u devonów to dość częsta przypadłość. u moich czasem się to paskudztwo pojawia, na przykład sezon grzewczy nasila zmiany skórne.
dobrze się sprawdza przemywanie brody preparatem z ketokonazolem, zwykły nizoral jest dobry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum