Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2016-01-04, 10:26 Kacze elementy
Nie wiem, czy w dobrym miejscu piszę. Pytanie z gatunku dziwnych (może głupich też). Kupiłam całą kaczkę bez podrobów. Ze środka tradycyjnie wypadła ucięta szyja i nietradycyjnie "coś". Wyglądem przypomina pestkę daktyla lub czerwoną fasolę, ale jest zakrzywione i z jednej strony zakończone jakby przezroczystą żyłką. Co to jest? (Mam pewne przypuszczenia, ale wolę spytać )
Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2015 Posty: 680
Wysłany: 2016-01-07, 10:45
Kurczę myślałam o nerce właśnie. Nie wiem, jak wygląda kacza nerka, ale zakładam, że naczynia powinny się znajdować na tej wklęsłej ściance. A na tym czymś nic tam nie ma... Tylko ta żyłka na jednym końcu. Mutanta mi sprzedali.
Tym bardziej nie wiem, jak wygląda kacze płuco, więc ciężko mi to stwierdzić.
Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 15 Mar 2015 Posty: 996 Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-01-26, 19:56
Nerka ptaków nie wygląda jak u ssaków, jest podłużna, ale nie fasolkowata. J nie jest taka zwarta, zbita. Jeśli dobrze pamiętam, ma kilka części (może 3?) a każda z nich zbudowana jest z grudkowatych struktur, takich zrazików. Jest kora i rdzeń, ale nie ma kielichów i miedniczek nerkowych.
Dragana, szkoda że nie zrobiłaś zdjęcia. Mnie się skojarzyła śledziona, ale nie dam głowy
Witajcie!
Mam pytanie: co się kryje pod nazwą "kaczka udo" w kalkulatorze na OO? To udo bez kości ze skórą?
I w kalkulatorze jest kacza pierś bez skóry, a jak wpisać jak mam ze skórą? Bo ze skórą chyba byłoby mniej fosforu, prawda?
Zastanawia mnie też witamina D, bo z kalka wynika, że i pierś i udo jej nie zawierają?
Saga
Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 5 razy Dołączyła: 02 Sie 2016 Posty: 1489
Wysłany: 2019-11-09, 13:47
Zerknij dokładnie na zakładkę mięsa, masz tam podział na mięso i kości. Tam gdzie mięso to jest zawsze mięso bez kości, nieważne co by było napisane . Czyli udo będzie to mięso bez kości. Ze skórą czy bez to też zależy co jest napisane, jeśli ma być mięso bez skóry to wyraźnie to zaznaczone, czyli np. pierś bez skóry. Zatem to udo kacze jest ze skórą.
Niestety nie ma piersi kaczej ze skórą bo takich danych trudno znaleźć.
Jeśli nie ma danych w danym mięsie odnośnie wit. D to niekoniecznie jej tam nie ma . Po prostu mogła nie być wykazana w badaniach.
Zastanawiam się nad zakupem mielonej kaczki z Barfiaki.pl.
Według informacji producenta ma to być kaczka w całości z kością, bez podrobów rozdrobniona na sicie o średnicy oczek 8mm. Skład tej mielonki - mięso z kaczki ze skórą 81% i kości z kaczki 19%.
Niestety w kalkulatorze, w zakładce "mięso z kością" widnieje tylko kurczak. Czy jest jakiś sposób, żeby to poprawnie zbilansować suplementami?
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1097 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-12-28, 08:18
Rafał-Kociarz, w kalkulatorze widzę, że jest pozycja "Kaczka mięso ze skórą". Więc ja bym chyba kombinowała tą pozycję + te 20% kości jakoś z tym kurczakiem. Możesz też poszperać na google czy gdzieś nie znajdziesz informacji o częściach kaczki z kością i dodać do kalkulatora :)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum