BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalkulator i Liczydło dla zaawansowanych
Autor Wiadomość
saphirith1987 


Barfuje od: lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 28 Lut 2014
Posty: 464
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2014-09-13, 12:04   

Bardzo dziękuję dagnes za wyczerpujące wyjaśnienie :kwiatek:
Dopytam jeszcze tylko o tą wodę. Rozumiem, że zależność 1kcal - 1g wody jest umowna i nie ma co przesadzać z dokładnym wyliczaniem, jednak w 100g mieszanki o wilgotności 75% i stosunku B:T 2:1 mamy około 140kcal i 75g wody. To dosyć spora różnica, kalorii jest prawie dwa razy więcej. Chciałam tylko wiedzieć, czy jeśli kot nie pije żadnej dodatkowej wody, to powinno się jej dodawać więcej do mieszanki, aby być bliżej ww. zależności (o ile kot toleruje takie zupki).
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4844
Wysłany: 2014-09-13, 18:40   

Dodawałabym więcej wody do mieszanki jeśli kot już nic sam nie pije. Oczywiście maksymalnie tyle, ile nie spowoduje niejadalności mieszanki.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
saphirith1987 


Barfuje od: lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 28 Lut 2014
Posty: 464
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2014-09-13, 18:59   

Dziękuję, teraz już "wszystko" wiem :-)

[ Dodano: 2014-09-23, 14:03 ]
Jednak nie wszystko ;-) Wyczytałam, że w przypadku kotów mających problemy z zębami lepiej zrezygnować z warzyw, w związku z czym przerzuciłam się na psyllium. Takie łupiny jednak chłoną bardzo dużo wody, czy ta wchłonięta woda jest nadal dostępna dla kota, czy też powinnam ją liczyć dodatkowo, oprócz wody dolewanej do mieszanki?
 
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-09-23, 19:05   

Ja bym liczyła dodatkowo. W końcu błonnik daje się, żeby kupa nie była taka twarda i sucha - miała w sobie więcej wody :-)
 
 
 
saphirith1987 


Barfuje od: lipiec 2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Wiek: 37
Dołączyła: 28 Lut 2014
Posty: 464
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2014-09-29, 10:20   

Tak też zrobiłam, dziękuję Silvena.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-12-26, 15:38   

Mam pytanie w zwiazku z tym postem. Co prawda juz po ptokach, bo mieszanka sie mrozi, ale moze bede madrzejsza na przyszlosc.

Zastosowalam sie do rady Silveny traktujac kacza piers ze skora nie jako "kaczka mieso ze skora" ale jako kaczka piers bez skory + skora innego drobiu (ja wybralam indycza). Ilosc tluszczu wyszla nizsza niz w pierwszym wariancie i pod tym wzgledem uwazam, ze to dobre wyjscie. Jednak zaswiecila mi sie lampka, gdy zobaczylam porcje, ktora wyliczyl mi kalk - 186g. Bialka na kg wyszlo za duzo, obnizylam recznie porcje do 155g aby bylo dobrze. Pozniej sprawdzilam ile wyliczy jezeli te piers ze skora potraktuje sie w calosci jako mieso - 158g. I teraz czytajac forum zauwazylam ze faktycznie normy w kolumnie E sa nizsze dla mieszanki ze skora liczona osobno, jako tluszcz. I tutaj nie sprawdzi sie zasada, ze ilosc witamin i mineralow sie skompensuje przez wieksza porcje mieszanki, bo dam im jednak po 155g. Mieszanka wyszla najwyzej nieidealna, malo jej, to nie szkodzi, ale zastanawiam sie czego sie trzymac nastepnym razem, czy dodawac suplementow na te obnizona ilosc miesa czy moze na ilosc miesa zwiekszona o wage skory, np wyliczajac na "kaczke ze skora"? Tylko sklad kaczki ze skora moze sie roznic i znowu bedzie zle...
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2015-12-27, 09:12   

Ja sobie radzę tak, że daję 2/3 jako pierś kacza bez skóry, a 1/3 jako mięso kaczki ze skórą - wzięłam to z tego, że jak szukałam ilości białka i tłuszczu w kaczej piersi ze skórą, to znalazłam, że białka jest raz tyle co tłuszczu (na 100g było 22g białka i 11g tłuszczu w ilewazy.pl), a wzięcie takich proporcji j.w. z grubsza to odwzorowuje, a do tego wszystko jest z kaczki.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-12-27, 10:17   

Zaraz potestuje :-) Jeszcze mi wpadlam na pomysl, zeby przekopiowac sobie te skore z zakladki tluszcz do zakladki mieso.

EDIT
Podzielenie piersi z kaczki na piers+mieso ze skora dalo zawyzona wg mnie zawartosc bialka. Przeklejenie skory do zakladki mieso pokazalo, ze mieszanka nie jest idealnie zsuplementowana. Bede korzystac chyba z tego drugiego rozwiazania ale oczywiscie tylko w przypadku skory przynaleznej do uzytego kawalka miesa a nie jako dodatkowego zrodla tluszczu.
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2015-12-27, 19:39   

Poczytaj jeszcze raz - wzięłam takie proporcje: 2/3 jako pierś bez skóry i 1/3 jako mięso ze skórą, bo tylko wtedy ilość białka i tłuszczu wychodzi mi taka, jaką podają dla piersi ze skórą. To nie jest wg mnie tylko takie ilości są wg strony prowadzonej przez dietetyka, który robi ważenia różnych produktów i w razie potrzeby rozkłada te produkty na czynniki pierwsze. "Na oko" to nie wiem czy jest to zawyżona ilość białka - wg w/w jest prawidłowa.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2015-12-29, 15:59   

Ten moj szacunek nie jest do konca na oko. Sa bardzo konkretne dane dla piersi bez skory i waga samej skory (dla 4 pojedynczych piersi wyszedl mi sredni udzial skory 22,6%). W przypadku uzycia danych dla skory z indyka obawialabym sie zawyzenia bialka, nie na odwrot, ale moge sie mylic. Porownujac konkretnie dwa warianty, w mojej wersji wychdzi 17,5% bialka i 12,9 7% tluszczu, a w opcji 2/3+1/3 19,3% bialka i 8,6% tluszczu. Co do danych na temat piersi ze skora, spotkalam sie rowniez z proporcjami 16,3% bialka i 19,6% tluszczu. Nie wiem skad takie wahania, moze tlustosc kaczki sie zmienia w zaleznosci od pory roku, podobno one lubia sie obzerac na zime przed migracja, ale nie wiem czy w chowie przemyslowym takie zachowania rowniez wystepuja.
 
 
gpolomska 
Admin techniczny

Barfuje od: gpolomska
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 07 Sty 2013
Posty: 1740
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 2015-12-30, 05:09   

Jako "zjadacz kaczek" powiem Ci, że nawet kupując w tym samym czasie kaczkę świeżą i niby wszystkie np. pekin, to każda ma inną grubość tkanki tłuszczowej pomimo, że są podobnej wagi. Także tutaj zależy to chyba nawet od konkretnego osobnika (od hodowcy już nie mówiąc nawet, bo wtedy różnice są jeszcze większe).
 
 
Volli 

Barfuje od: teraz
Dołączyła: 18 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-09-08, 05:55   

Nie wiem czy piszę we właściwym miejscu, ale w tym miejscu podjęto chyba temat najbardziej zbliżonych do nurtujących mnie jako początkującego barfera problemów. Mianowicie.

Kaczka.

Jak wpisywać do kalkulatora udka kacze ze skórą - czy jako: uda kacze i skóra osobno jako skóra innego ptaka w dodatkowym tłuszczu? Czy po prostu razem ze skórą, czy też dawać naprzemiennie w różnych mieszankach raz jako uda kacze (razem ze skórą), innym razem jako kaczka mięso ze skórą? Patrzyłam na tłustość ud w kalku w zakładce mięsa i nie do końca mam jasność jak one są liczone.

Co do piersi kaczej to widziałam już wyżej możliwe rozwiązania (chociaż żadne idealne zdaje się) - na razie pierś kaczą ze skórą daję jako mięso ze skórą... W miarę wgryzania się w temat będę pewnie testować inne opcje... A może ktoś doświadczony ma jeszcze jedną propozycję?

Przyznaję że jestem trochę zaniepokojona, bo całe towarzystwo ukochało sobie kaczuszkę, i o
ile dwu mniejszym chudym sztukom tłustość raczej nie szkodzi (przynajmniej na razie), to Pulpet ma silne wskazania raczej do zrzucania wagi niż jej wzrostu (ba, nawet zrzucenia z tego co jest...) Kaczka ma dla mnie jeszcze tę wielką zaletę że jakoś łatwo mi bilansować mieszanki z jej udziałem... więc... help?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne