Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 9 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1097 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-03-30, 07:47
Dostala juz, dostala. Zara pojdzie robic muffiny i jak sie beda piekly to doda. ;)
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Maciejka
Barfuje od: 04.2012r
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Kwi 2012 Posty: 301 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-01, 22:42
A co z innymi podróbkami jagnięcymi?
Czy takie nereczki jagnięce mozna tak samo traktowac cielęce?
A może znowu się trzeba uśmiechnąć do Hebe ?
Mam nadzieję że muffiny się udały ?
Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 8 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 713 Skąd: Libiąż
Wysłany: 2013-04-01, 23:09
Nerki jagnięce (na 100g):
Białko - 16,5g
Tłuszcz - 3g
Cielęce:
Białko 16,6g
Tłuszcz - 5g
Więc są praktycznie identyczne wartościowo
_________________ Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
Maciejka
Barfuje od: 04.2012r
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 26 Kwi 2012 Posty: 301 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-02, 12:53
Harpio -
flamur
Barfuje od: 11.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 08 Sty 2014 Posty: 11 Skąd: Świdnica Śląska
Wysłany: 2014-01-09, 15:19
Zamówiłam baraninę w sklepie internetowym ( nie mam u siebie dostępu do takiego mięsa).
Na stronie internetowej było opisane jako łata barania, a na opakowaniu widnieje już info, że to jest przepona barani. Stąd mam pytanie, czy przepona to wartościowe mięso dla psów?
Meri
Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012 Posty: 863 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-07-09, 20:24
Czarnoglowki i merynosy, kupował ktoś kiedyś? Mięsny gatunek, ja do tej pory miałam te typowo moje górskie, małe owieczki, te tutaj potrafią nawet 40kg , jestem ciekawa czy różnią się bardzo smakiem/zapachem? Czy raczej przy grymaśnym kocie lepiej odpuścić?
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 29 Gru 2011 Posty: 3447
Wysłany: 2014-07-09, 21:25
Znam tylko wrzosówkę. Mięso z niej wyśmienite.
Zaproszone osoby: 2
Meri
Barfuje od: 12.08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 07 Lip 2012 Posty: 863 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: 2014-07-09, 21:26
Merynosa nikt u mnie nie zje, bo wszyscy domownicy narzekają, że to straszny smród. A ja sama nie jestem fanką żadnej baraniny. Ale jestem ciekawa jak dla kocich nosów i gustów.
_________________
Ewik72
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Lis 2013 Posty: 388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-21, 10:56
Udziec jagnięcy przyporządkowałam sobie w kalkulatorze pod gulasz jagnięcy. Czy dobrze?
Tyle że udziec dość tłusty, jakoś mi tego tłuszczu w kalku za mało w gulaszu. Jak wy robicie?
Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Kwi 2013 Posty: 1216 Skąd: UK
Wysłany: 2015-11-21, 11:06
Ja używałam owczej nogi, ale ona ma mniej tłuszczu niż gulasz jagnięcy. Z tym, że ja miałam owczą nogę i dane z opakowania zgadzały się z tym co jest w kalku. Więcej tłuszczu od gulaszu ma po prostu "jagnięcina".
Ewik72
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Lis 2013 Posty: 388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-21, 11:47
Silvena, no tak! Pasuje idealnie! Dopytałam w międzyczasie telefonicznie u rzeźnika, gulasz robi się właśnie z udźca. Ale to co kroją na gulasz w sklepie jest okrojone z wierzchniego tłuszczu. Tak więc jeśli mamy w domu nogę w całości to pozycja "mięso" jest pod tym względem bardzo ok: białko tak samo, fosfor prawie też, tylko tłuszcz wyżej. Patrze głównie pod kątem parametrów dla nerkowców. Dzięki Silvena
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum